26 / 04 / 2024

Karadeniz konut tipinin ruhu korunamıyor

Karadeniz konut tipinin ruhu korunamıyor

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayhan Usta, Doğu Karadeniz konut tipinin ruhunun korumadığını belirtti



Doç. Dr. Usta, konutların dünyada yöreyi en iyi ifade eden nesne olduğunu belirterek, ''Konutlar kültür, topoğrafya, üretim, tüketim gibi pek çok unsuru yansıtan ögelerdir. Her yörenin konutu kültür ve coğrafyasına göre şekillenir. Dolayısıyla, konut tiplerine baktığımız zaman, yöre insanı hakkında bilgi sahibi olmuş oluruz'' dedi.

Doğu Karadeniz'i simgeleyen konut tipinin göz dolma ve muskalı yapılar olduğunu ifade eden Usta, şunları söyledi:

''Ancak korunamadığı için bu yapı tiplerinin örnekleri azaldı. Bunun sebebi mirasa iyi sahip çıkılmaması. Dedeler, babalar öldü, çocuklara kalan evler ya ikiye bölündü ya da yıkıldı. Diğer tarafa başka bir şey yapıldı. Böyle olunca da Doğu Karadeniz konut tipinin ruhu korunamıyor. Doğu Karadeniz'i temsil eden göz dolma ve muska tipinde çok az ev kaldı.''

''NE DOĞANIN PARÇASI NE DE KENTLİ OLABİLİYORUZ''

Zaman içerisinde doğanın parçası haline gelmiş ''miras'' kabul edilebilecek yapıların korunamamasını kişilerin de doğanın bir parçası olamamasına bağlayan Usta, ''Ne doğanın parçası ne de kentli olabiliyoruz. Zaten kentli olmayı başarabilsek yok olma diye bir şey kalmaz'' dedi.

Doç. Dr. Usta, yeni yapıların eleştirilecek yanının çok olduğunu belirterek, bu yapıların çoğunun ''doğaya atılmış ama doğanın yok edemediği çöpler''e benzediğini ifade etti.

Artık dünyada entegre tasarımlar, yani doğayla bütünleşen, doğanın parçası olabilen tasarımların öne çıktığını belirten Usta, ''Doğu Karadeniz muhteşem bir doğaya sahip. Burada okuyan mimarlık öğrencileri veya buralarda yaşayan mimarların güçlü bir ekolojik tasarım gücüne sahip olacağına inanıyorum'' diye konuştu.

Sabah Emlak


Geri Dön