24 / 04 / 2024

Kardeşler arasında arazi paylaşımı nasıl yapılmalı?

Kardeşler arasında arazi paylaşımı nasıl yapılmalı?

Milliyet Gazetesi köşe yazarlarından Erol Ulusoy bugünkü köşesinde kardeşler arasında arazi paylaşımının nasıl yapılması gerektiğini kaleme aldı.



Milliyet Gazetesi köşe yazarı Erol Ulusoy "Arazileri oğlu adına aldı, kızı ne yapsın?" isimli köşesinde kardeşler arasındaki arazi paylaşımı ele aldı. "Baba, 1983 yılında bir arkadaşıyla mermer sektöründe faaliyette bulunmak üzere bir limited şirket kurar" diyerek yazısına başlayan Ulusoy devamında şunları söyledi:

Baba, 1983 yılında bir arkadaşıyla mermer sektöründe faaliyette bulunmak üzere bir limited şirket kurar. Mermer atölyesi için arazi aramaya başlarlar. Şehrin oldukça dışında bir arazi bulurlar. Kim akıl verdiyse artık, araziyi şirketin adına değil, kendi şahısları adına almaya karar verirler.

Kardeşler arasında arazi paylaşımı nasıl yapılmalı?

Babanın ortağı arazideki parseli kendi adına, baba ise o sıralar 18 yaşına olan oğlu adına satın alır.

Zamanla işler büyür ve yavaş yavaş komşu parselleri de alırlar. Ama parseller tapuda her bir ortağın ve diğer ortağın oğlu adına tescil edilir.

Şehir, mermer atölyesinin bulunduğu yere doğru genişler ve yerleşim yerinin içinde kalır, değeri çok artar. Baba, vefat eder. Geriye miras olarak sadece oturduğu ev ve limited şirketteki hisseleri kalır.

Babanın bir de kızı vardır ve kendisine mirastan düşecek payı görüşmek üzere anne ve erkek kardeşine gider. Orada öğrenir ki, limited şirketin mermer atölyesi, erkek kardeşinin adına kayıtlı taşınmaz üzerindedir ve aslında limited şirketin paylarının değeri de o kadar yüksek değildir. Asıl değerli olan, atölyenin bulunduğu arsadır.

Kardeşler bağışlanan gayrimenkul için hak talep edebilir mi?


Geri Dön