26 / 04 / 2024

Kardeşler bağışlanan gayrimenkul için hak talep edebilir mi?

Kardeşler bağışlanan gayrimenkul için hak talep edebilir mi?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper'e gelen soruda, geçen yıl babasının evinin satılıp ücretinin kardeşine verildiğini belirten okuyucu, annesinin evini kendisine vereceğini aktardı. Okuyucu bunun ne şekilde yapılmasının uygun olacağını ve diğer çocukların hak talep edip edemeyeceğini sordu.



Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper'e gelen soruda, hem babasının hem annesinin birer evi olduğunu, geçen yıl babasının evinin satılıp ücretinin kardeşine verildiğini belirten okuyucu, annesinin evini kendisine vermek istediğini aktardı. Okuyucu bunun ne şekilde yapılmasının uygun olacağını ve diğer çocukların hak talep edip edemeyeceğini sordu. İşte Tamer Heper'in yanıtı...

*****

Kardeşler bağışlanan gayrimenkul için hak talep edebilir mi?

Kardeşlerden birine gerçekleştirilen bağışta, diğer kardeşlerin müdahale hakkı olmadığı bilgisi okuyucuya aktarılmış. Ancak bu doğru bir bilgi değil. Doğrusu şu şekilde: Evlatlar birinci derece mirasçıdır ve mirasta saklı payları bulunur. Biliyorsunuz saklı pay, dokunulamaz pay olarak nitelendirilir. Öyle ise annenin vefatında diğer kardeşlerin miras payı bulunur ve bu miras payının yarısı saklı paydır. Peki bu durumda müdahale haklarının bulunmayışı nereden geliyor? Böyle bir duru söz konusu değil. Diğer kardeşlerin müdahale hakkı bulunuyor. Dolayısıyla gerek annenin gerekse babanın vefatı durumunda onlara ait mal varlığı miras olarak varsa sağ olan eşle beraber evlatların olur. Anne ya da baba hayattayken evlatlardan birine bunu bağışladığı durumda ise diğer kardeşler kendilerine ait saklı payın verilmesini talep edebilir ve gerektiğinde bu istemle dava açabilirler.

*****

Kardeşler bağışlanan gayrimenkul için hak talep edebilir mi?

Diğer kardeşlerin hak talep edememesi için ne yapılması gerekir? Doğrusu bağış kapsamında, diğer kardeşlerin müdahalesinin engellenmesi mümkün değil. Hukuki işlem için çözüm yolu yalnızca bedeli karşılığı satışın yapılması. Bunun için de tapuda satış gibi gösterilip, gerçekte bağış yapılması sayılmaz. Bu durumda da diğer kardeşlerin müdahale hakkı bulunur. Gerçek satış da satanın rayiç değeri almak koşuluyla satış gerçekleştirmektir. Böyle bir satış durumunda dasatış tutarının ödendiğinin belgelenmesi talep edilir.

Evdeki hasarın gizli ayıp olup olmadığı nasıl anlaşılır?


Geri Dön