28 / 03 / 2024

Kars Sarıkamış'taki Katerina Köşkü otel mi olacak?

Kars Sarıkamış'taki Katerina Köşkü otel mi olacak?

Rus işgali altında kalan Sarıkamış’ta o dönem Rus Çarı 2. Nikola tarafından yaptırılan ve yöre halkı tarafından ‘Katerina Köşkü’ olarak bilinen ve kaderine terk edilen tarihi av köşkü, yıkılmamak için adete direniyor.



Çivi kullanılmadan yapılan tarihi köşk geçen süre içerisinde bir dönem hayvan barınağı olarak kullanıldı. Ahşaplarının çoğunluğunun çürüdüğü görülen köşkün, tahtaları da kimliği belirsiz kişi veya kişiler tarafından sökülerek götürülmüş vaziyette bulunuyor.

Sarıkamış Şehitlik Alanı’nın tam karşısında bulunan Katerina Köşkü, son günlerde 50 yataklı otel yapılarak turizme kazandırılacağı ileri sürülüyor.

1994 yılına kadar Sarıkamış Tugay Komutanlığı denetiminde kalan Köşk, daha sonra hazineye devredilerek Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devredilmişti. Askeriyenin boşaltmasıyla sahipsiz kalan 119 yıllık Katerina Köşkü’nün bir firma tarafından otel yapılması için girişimlerde bulunduğu kaydedildi.


“TARİHİ KATERİNE KÖŞKÜ”

Sarıkamış ormanları içinde, yaklaşık 6 bin 500 metrekarelik arazi üzerinde kurulu, 28 odalı av köşkü ve yanındaki ahşap bina, 19. yüzyıl Baltık mimarisi izlerini taşıyor. Temel duvarları taştan, cephe duvarları ahşaptan inşa edilen ana binanın sağında ve solunda, cephe duvarları tamamen simetrik çam ağaçlarından birbirine geçmeli ağaçtan oluşan bölüm bulunuyor. Köşkün yanı sıra tümüyle ahşaptan inşa edilen yan binası, inşasında hiç çivi kullanılmamasıyla da dikkat çekiyor.


Hürriyet


Geri Dön