20 / 04 / 2024

Karşıkaya'nın hangi mahallesinde konut fiyatları ne kadar?

 Karşıkaya'nın hangi mahallesinde konut fiyatları ne kadar?

Karşıyaka ilçesinde belirli bölgelerde konut fiyatları konuma ve niteliğe bağlı olarak değişiklik gösteriyor...



TSKB Gayrimenkul Değerleme A.Ş  İzmir  Şubesi Değerleme Uzmanı Sabri Böcekli, İzmir Karşıyaka bölgesini www.emlakkulisi.com için analiz etti! 


 Karşıkaya nın hangi mahallesinde konut fiyatları ne kadar?

İlk yerleşim izleri İ.Ö  5.000’li yıllara dayanan  Karşıyaka, İzmir'in büyükşehir ilçelerinden biridir. İzmir Körfezi kıyısında, İzmir'in Kuzeyinde yer alır. Yamanlar Dağı'nın eteği ile denizin arasında kalan kısımda olan ilçe, İzmir merkez ilçesi Konak’ın  karşısında bulunması sebebiyle Karşıyaka adını almıştır. İlçenin doğusunda Bornova, güneyinde Bayraklı, batısında Çiğli, kuzeyinde Menemen ilçeleri yer almaktadır. 

Karşıyaka, Körfezin kuzeyinde yaklaşık  84 km’lik bir alana yerleşmiştir. Rakımı 1-700 metre arasında değişir. Karşıyaka Belediyesi sınırları içerisinde 23 mahalle ve 2 köy yer almaktadır. 1. derece deprem bölgesi ve Gediz deltası üzerinde yer alan Karşıyaka,  İzmir’de ilk kentsel dönüşümü Mavişehir  ve Yalı mahallesinde gerçekleştirmeye başlamıştır.  


 Karşıkaya nın hangi mahallesinde konut fiyatları ne kadar?

Bölgede çok sayıda sektörde lider firmanın toplu konut projesi devam etmekte olup,  nitelikli inşaat kalitesi ve sağladığı sosyal donatılarla tercih edilmektedir.  Bölgede 2010 yılında çevre yolunun, 2011 yılında raylı sistemin  hizmete girmesi ile birlikte Karşıyaka güçlü bir ulaşım aksına sahip olmuştur. Bu ulaşım kolaylıkları başlıca Zübeyde hanım mahallesi, Yamaç mahallesi, Örnek köy mahallesi gibi daha önce ulaşım açısından sıkıntı yaşanan mahallelerde yatırımların artmasına ve konut fiyatlarının yükselmesine sebep olmuştur.   

Karşıyaka ilçesinde genel ortalamada konut fiyatlarında son bir yıl içinde %5 ile % 10 aralığında fiyat artışı gözlenmektedir. Karşıyaka ilçelerinden yıllık %15 konut fiyatı artışıyla Aksoy mahellesi ilk sıralarda yer almakta iken, %11’lik artışla Mavişehir takip etmektedir. 

Karşıyaka ilçesinde belirli bölgelerde konut fiyatları konuma ve niteliğe bağlı olarak değişiklik göstermekte olup,  minimum ve maksimum fiyat aralığı şöyle belirlenmiştir.  Aksoy Mahallesi:  1.350 TL/m2 – 1.600 TL/m2, Alaybey mahallesi: 1.000 TL/m2 – 2.300 TL/m2 , Atakent mahallesi: 1.500 TL/m2 – 3.000 TL/m2, Bostanlı mahallesi: 1.500 TL/m2 – 3.500, TL/m2 Mavişehir  mahallesi: 1.800 TL/m2 – 4.000 TL/m2, Şemikler mahallesi: :  900 TL/m2 – 1.500 TL/m2, Zübeyde hanım mahallesi: :  1.000 TL/m2 – 1.800 TL/m2 şeklinde değişmektedir. 

Karşıyaka ilçesinde, kent merkezinde yerleşik bir doku olması sebebi ile boş arsa stoğu kısıtlıdır. Bu nedenle ilçe Çiğli, Bayraklı ilçe sınırı ve kuzey istikametinde genişlemektedir. Çiğli yakınında Mavişehir bölgesinde ve ilçenin kuzey yönünde  konut projelerinin planlandığı dikkat çekmektedir.  Yerleşik ilçe merkezinde ise genel olarak gelişim ve yenileme çalışmaları devam etmektedir. Bu doğrultuda Karşıyaka Belediyesi , Belediye Encümeni tarafından Şubat ayında onaylanan kentsel Yenileme projesiyle, zemin problemlerini ve eskileşme sorununu ortadan kaldırmayı hedeflemektedir.  

Hazırlanan proje 93 hektarlık bir alanı kapsamaktadır. Sosyal donatı alanları ve ticaret alanlarında artış hesaplanırken;  Alaybey Tersane’nin de kaldırılması planlanmaktadır. Aynı bölgede yer altı otoparkları, kültür merkezleri, yeşil alanlar, turizm ve sosyal donatı alanlarının da arttırılması planlanmaktadır. Karşıyaka Çarşısı’nı içine alan projede, Çarşının mevcut sıkışıklığının giderilmesini hedefleyen çalışma sonunda Çarşı’da küçük meydanlar oluşturularak,  yeni yapılacak yerlerde dikine yapılaşma yapılıp yeşil alanları ve sosyal donatı alanlarının arttırılması planlanlanmaktadır. Ayrıca Bahariye ve Bahriye Üçok mahallelerinde özellikle meydan genişlemesi yapılması planlanmaktadır. 

Proje tamamlandığında mevcutta yapıların eskiliği, deprem riski ve sıkışık sokaklardan dolayı Karşıyaka ilçe merkezine yakın olan  mahallere azalan talebin artması ve bu bölgedeki konut fiyatlarının yükselmesi ön görülmekte olup;  diğer bölgelerde yer alan konut projelerine olan ilginin azalabileceği tahmin edilmektedir.

*Bu çalışma TSKB Gayrimenkul Değerleme tarafından www.emlakkulisi.com için özel olarak hazırlanmıştır.



Geri Dön