26 / 04 / 2024

Kartal Dönüşüm Projesi planların onayını bekliyor!

Kartal Dönüşüm Projesi planların onayını bekliyor!

Akıbeti merakla beklenen Kartal Kentsel Dönüşüm Projesi'nin ortalama maliyeti 10 milyar dolar olarak hesaplandı. 10 yılda bitirilmesi düşünülen proje tamamlandığında her yıl bin 500 kişiyi istihdam etmesi öngörüldü



İstanbul Büyükşehir Belediyesi 1/500'lik planların revizesini ve 1/1000'lik planları hala onaylamaması nedeniyle projeye başlanamadığını belirten KentDer Başkanı Önder Eren, "Onayların 1.5 yıl önce bitmiş olması lazımdı" dedi
 
Dünyaca ünlü Mimar Zaha Hadid'in hazırladığı Kartal Kentsel Dönüşüm Projesi'nin temelleri üç yıl önce atıldı ama hala inşaatların başlaması noktasına gelinemedi. 3.5 milyon metrekarelik dönüşüm bölgesinde arazisi bulunan Türkiye'nin önde gelen şirketlerinin kurduğu Kartal Kentsel Geliştirme Derneği (KentDer) de sabırla pürüzlerin giderilmesini bekliyor. Derneğin Kartal Belediyesi'ne sunduğu projeksiyona göre, 10 yılda tamamlanması öngörülen proje için toplam 10 milyar dolar harcanacağı belirtildi. KentDer Başkanı Önder Eren, gelinen son noktada, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin 1/5000'lik planların revizesini ve Kartal Belediyesi'nin hazırladığı 1/1000'lik planları onaylamasının beklendiğini kaydetti. "Bize göre onayların 1.5 yıl önce bitmiş olması lazımdı" diyen Önder, şöyle devam etti:

`YA SABIR ÇEKİYORUZ'
"Biz iş hayatındaki insanların aklını erdiremediği bazı dinamikler var tabii bürokrasinin içinde. Vazifeyi yaptık, sabırla bekliyoruz. Kestiremiyoruz ne zaman başlayacağını. Zaha Hadid de süreçle ilgili bilgi alıyor. `Ne oldu' diye soruyor. Hararetle onaydan geçmesini bekliyor. Hepimiz tam siper bekliyoruz. Tabiri caizse, elimizde tespih, ya sabır çekerek bekliyoruz."

Hazırlanan planın sınırlarının yaklaşık 3.5 milyon metrekare olduğunu, bunun 2.9 milyon metrekaresinin sanayi, 319 bin metrekaresinin konut, 200 bin metrekaresinin sahil dolgu alanı ve 100 bin metrekaresinin E5 Karayolu olduğunu belirten Eren, şunları söyledi: "Sanayi alanı toplamın içinde yüzde 81'i oluşturuyor. Bunun yüzde 10'u kadastral yol olarak ayrılmış, yüzde 90'ı ise kamu ve özel mülkiyete ait. Bunun içinde de yüzde 71'i özel, yüzde 29'u kamunun. Diyoruz ki, bu olay Kartal'da 10 milyar dolarlık hacimdir. 7 milyar doları inşaat için harcanır; 1 milyar altyapıya ve 1 milyar dolar sosyal donatı alanlarınagerekir; projeciler için 500 milyon dolarlık iş hacmi var. Bir de belediyenin alacağı harçlara 500 milyon dolar harcanır. Bu ufak tefek bir yatırım değil. Yalnız inşaattan para kazanılmayacak. Gerek projeciler, gerek devletin alacağı harçlar için bu kadar para harcanacak demek istiyoruz. 7 milyar dolarlık inşaatın yüzde 75-80'ini de derneğimiz yapacaktır. Ancak bugünkü mülk sahipleri kalır mı, belli olmaz. Araziler el değiştirebilir."

`Mevcut konutlar alana dahil değil'
Her yıl 1 milyar dolarlık yatırım ve 300 bin-500 bin metrekarelik inşaat yapılması öngörülen projede, mevcut konutların planlama alanına dahil edilmediğini kaydeden Önder Eren, "O kadar insanın yerinden edilmesi, istimlak yapılması istenmedi" dedi. Toplam alanın yüzde 9'unu konutların oluşturduğunu belirten Eren, "Burada dönüşüm isteğe bağlı olacak. İsteyenler, kendilerine sunulan rehber doğrultusunda plana dahil olacak. Normalde diğer yerlerde minimum parsel büyüklüğü 3 bin metrekare. Yani bu büyüklüğün dışında inşaat yapamazlar. Ancak konutlardaki küçük mülkiyetler düşünülerek onlara 500 metrekarede 0.75, arazileri birleştirip 2 bin metrekareye çıkarırlarsa 2 emsal veriliyor. Böylece araziler değerlenip satılabilir hale de geliyor" diye konuştu.

`Yabancı yatırımcı iştahla bekliyor'
Eren, İBB'nin planları onaylamasının ardından parselasyon çalışmalarının başlayacağını ve sosyal donatı alanı olarak her araziden terk edilen yüzde 40'lık yerlere göre çizgiler çizilip inşaat alanlarının belirleneceğini söyledi. "Herkes nereye ne yapacağını gördükten sonra kanalizasyon, haberleşme, elektrik gibi altyapı projeleri var" diyen Eren, şöyle devam etti: "1/1000'lik planlar kesinleşince herkes projesini çalışmaya başlar. Kazmayı vurmaz da ortaklıklar kurabilir, mimarlarla görüşür. Şu anda hiçbir şey yapılamıyor. Yabancı yatırımcıların beklediğini tahmin edebiliyorum. Dünyada geliştirilebilecek böyle kaç gayrimenkul var? Yukarıda Sabiha Gökçen, aşağıda deniz ulaşım hattı, Adalar manzarasını bırakın, metro ve  Marmaray  var. Dünya çapında mimarın bir planı var. O planın ekonomik olarak neler getireceği kabaca tespit edilmiş durumda, bunun yabancı yatırımcı da çekeceği kesin."

Arsaların yüzde 40'ı terk edildi
KentDer'in 29 aktif, 27 sosyal üyesi var. Aktif üyeler listesinde aralarında Eczacıbaşı Holding, Siemens, Doğuş Gayrimenkul, Mutlu Akü, Metal Holding, Kibar Holding ve Sabancı Holding'e bağlı Exsa Export'un yer aldığı sanayi arsaları sahipleri bulunuyor. Metal Holding'i temsilen KentDer başkanlığı yapan Önder Eren, kamu donatım alanları yapılabilmesi için her arazinin yüzde 40'ının bu yapılanmaya terk edildiğini de belirtti.

Her yıl bin 500 kişi iş bulacak
-10 yıllık inşaat süresince 15 bin-20 bin kişilik işgücü oluşması bekleniyor.
-İnşaat sonrasında ise 150 bin kişilik çalışan nüfusa ulaşılması öngörülüyor.
-Projeyle her yıl bin 500 kişiye istihdam şansı doğacağı düşünülüyor.
Menekşe ATASELİM/Gazete Habertürk


Geri Dön