29 / 03 / 2024

Kartal'da çöken binanın yanındaki Yunus Apartmanı yıkılıyor!

Kartal'da çöken binanın yanındaki Yunus Apartmanı yıkılıyor!

Kartal’da çöken ve 21 cana mezar olan Yeşilyurt Apartmanı’nın yanında bulunan Yunus Apartmanı da göçme tehlikesi nedeniyle yıkılıyor.



İstanbul Kartal’da 6 Şubat’ta çöken Yeşilyurt Apartmanı’nın enkazının altında kalan 21 kişi hayatını kaybetmiş, 14 kişi ise yaralı kurtarılmıştı. Yeşilyurt Apartmanı’nın bitişiğinde bulunan 10 katlı Yunus Apartmanı da çökme tehlikesi nedeniyle aynı gün boşaltılmıştı.

Milliyet Gazetesi'nde yer alan habere göre önceki gün de 16’sı kiracıya, ikisi mülk sahibine ait 18 dairenin bulunduğu Yunus Apartmanı’nın yıkımına başlanmadan önce apartman sakinlerine, itfaiye ekipleri eşliğinde kişisel eşyalarının alınması için 20 dakika izin verilmişti. Daha sonra da yıkım başlamıştı.

Çatlaklar oluştu

Yunus Apartmanı’nın yıkımı dün de devam etti. Bina sakinleri yıkımı gözyaşlarıyla izledi. Yunus Apartmanı’nda bir ay önce çatlaklar oluşmaya başladığını söyleyen kiracılar, binanın girişinde ve bazı evlerin mutfaklarıyla banyolarında fayanslarının kabarması üzerine toplantı yaptıklarını, durumu apartman yöneticisine ilettiklerini söyledi. Apartman yöneticisinin de kendilerine, “Ev sahibi yakında Fransa’dan gelecek. Gelince halledeceğiz” dediği iddia edildi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ve İstanbul Valisi Ali Yerlikaya’nın da dün apartman sakinleriyle yaptıkları toplantıda, kimsenin mağduriyet yaşamayacağını, eşya ve kira yardımı yapılacağını söylediği öğrenildi. Öte yandan çökme riski nedeniyle tahliye edilen apartman sakinleri de Devlet Su İşleri (DSİ) Dragos Misafirhanesi’ne yerleştirildi.

‘Emeklerim gitti’

Uzun yıllardır apartmanda kiracı olarak oturan Hünkar P. (67) yıkım anında sinir krizi geçirdi. Çevredeki vatandaşların yardımıyla sakinleşirken gözyaşlarına boğulan Hünkar Hanım şunları söyledi:

“Ben binanın ilk kiracılarındanım. Beşinci katında ben, üçüncü katında da kızım otuyordu. Bütün hayallerim gitti. O evde 52 yıllık emeğim vardı. Her eşyada ilmek ilmek emek vardı. Hepsi şimdi yok oldu. Şimdi kim karşılayacak bu emeği. Benim her şeyim o evdeydi. Evden tek alabildiğimiz şey fotoğraflar oldu.”

‘Boğazım düğümleniyor’

Yıkımı üzüntü içinde izleyen bir diğer apartman sakini de 11 yıldır Yunus Apartmanı’nda kiracı olan Mustafa Badem’di. Apartmanın üçüncü katında oturan Badem (55) “Giden anılarımı izliyorum. Sabahtan beri eşimin elleriyle yaptığı tabloya gözüm gidiyor ve boğazım düğümleniyor. Eşyalarımız bir şekilde alınır, dün de bize eşyalarımızı alacaklarını söylediler. IBAN numaralarımızı aldılar, kira parası da yatıracaklar. Dediğim gibi bunlar bir şekilde hallolur ama anılar yerle bir oldu. Eşimin kaç gündür psikolojisi altüst olmuş durumda. Bütün anılarımız gitti. Bizim apartmanda bir ay önce parçalar düştü, mutfağımızın fayansları şişti, daire kapıları zor kapanmaya başladı. Mal sahibi ilgilenecekti sonrası bu tatsız olay...”

25 bin eşya 5 bin lira taşınma yardımı

Kartal’da çöken Yeşilyurt Apartmanı’nın bitişiğinde bulunan ve riskli olduğu gerekçesi yıkımına başlanan 10 katlı Yunus Apartmanı sakinlerine yardım yapılacağı öğrenildi. Vatandaşlara daire başı 25 bin lira eşya, 5 bin lira da taşınma yardımı verileceği belirtildi. 

Kartal'da riskli binaların yıkımı devam ediyor!


Geri Dön