28 / 03 / 2024

Kartal'da en çok ruhsat 2014'te verildi!

Kartal'da en çok ruhsat 2014'te verildi!

Kartal’da dönüşümün hızlı ve sağlıklı olabilmesi için gerçekleştirilen toplantıya Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz’ün yanı sıra Kartal Belediyesi Başkan Yardımcısı Ali Apaydın, İmar Müdürü Müjgan Özer, İmar Müdürlüğü çalışanları katıldı.



Kartal’da vatandaşların depreme dayanıklı, sağlıklı ve güvenli binalarda oturmaları için önemli bir çalışma başlattıklarını ve bu çerçevede önce yapı denetim firmaları ile görüştüklerini, ardından bu toplantı ile mimari proje ofisleri görüşeceklerini belirten Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, önümüzdeki hafta da yüklenici firmalarla görüşeceklerini söyledi. Başkan Altınok Öz, “ İmar grubu arkadaşlarımız önce yapı denetim firmaları ile görüştü, şimdi proje grubu ile buluşuyor, gelecek hafta da müteahhit ve yüklenici firmalar ile bir araya gelecekler. Yüklenici firmalar ile 3 yıl önce Kartal’da bir toplantı yapmıştık. Toplantının amacı, ‘Kartal’da dönüşüm başlıyor. Bu dönüşümün içerisinde sizler de yer alın, birleşin. Bu dönüşümden oluşacak inşaat gelirlerinden payınızı alın’ demekti. Ama onlar bireysel olarak bir araya gelemeyeceklerini belirtmişlerdi. Bizler bu dönemde bazı eksikliklerimizin olduğunu, bazı aksayan yönlerimizin olduğunu tespit ettik. Hep birlikte yürütmemiz gereken şeyler de var. ‘Biz çatı sularımızı sadece bir boruyla sifonda, bahçede kullansak, Kartal’ın senede metrekareye düşen 650 kilogram yağmurunu biriktirsek, % 30 su tasarrufu yapmış oluruz’ demiştim. İmar yönetmeliğinin 64. maddesine koyduk. Ama biz de siz de uygulamadık.  Şimdi su sıkıntısı çeken, enerjisi dışa bağlı bir ülkede bizler, bunları sağlamak, enerji verimliliğine dönüşmek durumundayız. Mevcut imar hakları ile ya yayılacağız ya dikileceğiz. Boş alanlarımız çok fazla yok.  Bizler, 2009 -2014 arası 144 bin metrekare yeşil alanı 300 bin metrekareye getirdik diyoruz ama Avrupa standardının daha yarısındayız. Hele bu yerleşimler oldukça rakamlar daha da gerileyecek. Biz kenti planlarken küçükten büyüğe kadar herkesi düşünmek zorundayız. Kartal’ın geçmişinde yüksek binalar yok ama biz de ekip olarak o yüksek binalara hazır olmadığımızı gördük. Estetiğe, teknolojiye bizim de alışmamız lazım. Sizin de o yeni teknolojilerin getirdiği yenilikleri, işbirliği içinde bizlere sunmanız lazım. Belediyemizdeki arkadaşlarımız Dubai’ye gittiler, Abu Dabi’ye gittiler. Bürokrat arkadaşlara Paris’i de görmeleri gerektiğini söylüyorum. Eski Paris’in nasıl korunduğunu, yeni Paris’in nasıl planlandığını ve planlanırken Concorde Meydanı ile Defans Meydanı arasındaki uzaklığın orada yarattığı sosyolojik, ekonomik toplumsal sıkıntıları da görmelerini istiyorum. Biz bu anlamda şanlıyız. Çünkü iki merkezli ama merkezler arasında sadece 15 dakika yürüyüşle insan transferinin olabileceği bir Kartal önümüzde duruyor. Kent yöneticilerinin yapacağı birinci vazife, önce o kente zarar vermemektir. Bu dönem arkadaşlarımız, proje grupları ile işbirliği yapacaklar. Biz 5 yıldır bir altyapı oluşturmaya çalışıyoruz ve belediyeye gelmeden güncel planların işlendiği imar durumunun elektronik ortama alındığı, projenin sunulduğu, incelendiği ve ruhsatın yine aynı ortamda alındığı bir döneme doğru geçiyoruz. Bilginin bilgisayarda dolaştığı bir dönemi yakalamamız lazım. Biz o yolda yürüyoruz” dedi.

 

Başkan Altınok Öz’ün ardından söz alan Kartal Belediyesi Başkan Yardımcısı Ali Apaydın ise 2014 yılında toplam tadilatlar dahil 903 ruhsat verildiğini açıkladı. Kartal’da daha önce kurallara ve imar haklarına uymayan binaların, dönüşümün önünü de tıkadığını aktaran Apaydın, 2014 yılında 663 yeni bina ruhsatı vermelerine karşın 360 iskan verdiklerini söyledi. 302 iskanın neden verilemediğinin sorgulanması gerektiğini belirten Apaydın, toplantının amaçlarından birinin de bu olduğunu söyleyerek “ Biz artık  sorunsuz, işlerin düzgün yapıldığı bir müdürlük işleyişi istiyoruz. İmar Müdürlüğü üzerindeki algının kalkmasını istiyoruz. Sizlerden bu konuda yardım istiyoruz” dedi.  Yeni ve dinamik bir ekip kurduklarını aktaran Apaydın, EBYS sistemi ile imar işlemlerinin de dijital ortama aktarılmasını sağlamaya başladıklarını söyledi. Bu amaçla arşivin dijital ortama aktarılmasına başladıklarını ve 10 ay içinde bitirileceğini açıklayan Apaydın, 2014 yılının, son 15 yılın en çok ruhsat verilen yılı olduğunu söyledi. Kartal’da 2014’de 2 milyon 808 bin metrekare inşaat alanı olduğunu kaydeden Apaydın, Kartal’ın nüfusunun 450 bin 498 kişi olduğunu söyledi. Konuşmasında ilginç bir örnek de veren Apaydın, yıllar içinde nüfusu Kartal’dan az olan Maltepe’nin nüfusunun Kartal’ı geçtiğini ve bu nedenle Kartal’da da bir dönüşüm patlaması beklendiğini aktardı.

 

Toplantının bundan sonraki bölümü ise soru cevap şeklinde devam etti. Mimari proje ofislerinin yetkilileri, eleştiri, görüş ve önerilerini de aktardılar.

 


Geri Dön