29 / 03 / 2024

Kartal'da komşu parsellerde rezidanslar peşpeşe yükseliyor!

Kartal'da komşu parsellerde rezidanslar peşpeşe yükseliyor!

Dönüşüm beklentisi ile E-5 ile Kartal sahili arasındaki bölüm krizde bile prim yaptı



KARTAL'da yıllardır davalar ve yeni imar planı hazırlıkları yüzünden hayata geçmeyen 'dönüşüm', bölgede arazisi olan grupları sıkıntılı bir bekleyiş içine soktu. Bunun yanında, bölgede komşu parseller ise kıymete binmiş durumda. Dönüşüm beklentisi ile E-5 ile Kartal sahili arasındaki bölüm krizde bile prim yaptı. Metro yatırımı, Şehir Üniversitesi'nin bölgede kurulacak olması ve Anadolu Yakası Adalet Sarayı inşaatının iyice ortaya çıkmasıda, inşaatçılar bölgeye çekiyor.

100'den fazla fabrika dönüşecek
Dönüşüm alanında en büyük araziye sahip olan Eczacıbaşı grubuna, ikinci kez fabrika piyangosu vuracak. Grubun Levent'teki eski fabrika arazileri de, Kanyon Alışveriş Merkezi ve Rezidans'a dönüşmüş, grubun bu bölgedeki diğer arazilerinde de ofis blokları yükselmişti. Levent'teki eski fabrika arazisinde ortaya çıkan değer, milyar doları geçti. Şimdi Kartal'daki dönüşüm de Eczacıbaşı'nın yüzünü güldürecek. Bölgedeki eski fabrika sahibi gruplar, Kartal Güzelleştirme Derneği'ni aktif hale getirdi. Yaklaşık 550 hektar arazide 100'den fazla fabrika dönüşecek. Anadolu yakası Adliye Sarayı da, 'merkezi iş alam' olarak konumlanacak kentsel dönüşüm alanının bitişik parsellerinde yer aldığı için bölge yeni 'gökdelenler semti' olarak şekilleniyor.

Vinç farikası yerine 2 gökdelen
Dönüşüm alanına komşu parsellerdeki hareket sürüyor. Dönüşüm alanına komşu parsellerden birinde yer alan Özarar Vinç Fabrikası'nın yerinde de 25'er katlı 2 rezidans binası yükselecek. Özarar Vinç Yönetim Kurulu üyesi ve Grup Direktörü Mete Özarar, yaklaşık 50 yıldır bölgede otomotiv, demir-çelik, cam, inşaat, enerji sektörleri ile tersanelere vinç ürettiklerini belirterek, "Kartal-Cevizli'deki yaklaşık 10 bin 500 metrekare (10.5 dönüm) fabrika arazimizde, bu yıl sonuna kadar veya en geç 2011 başlarında rezidans projesi başlatmayı hedefledik. Görüştüğümüz, teklif aldığımız büyük inşaat firmaları var" diyor.

Otomotivcilere vinç üretiyor
Kartal'daki fabrikayı Kocaeli'de Aslanbey OSB'ye taşıdıklarını belirten Mete Özarar "Kartal'daki araziyi gayrimenkul projesi için değerlendirme kararı, Adalet Sarayı projesini duyduğumuzda şekillendi. 20 bin metrekare civarında satılabilir alana sahip olacak projeden, 60 milyon lira hasılat elde edilebilir. Yüzde 50'ye varan kat karşılığı teklifi aldık" diye konuşuyor. Mete Özarar, arazilerinin hem dönüşüm bölgesine, hem yeni kurulacak iki üniversiteye komşu olduğunu ifade etti ve "İnşaatı süren metroya, adliye sarayına, Carrefour'a ve dönüşüm bölgesine yürüme mesafesindeyiz" bilgisini paylaşıyor. Özarar Vinç'in yarım asırlık geçmişe sahip olduğunu bildiren ve Türkiye'de hemen hemen tüm otomotiv f abrikalarına geçmişte ve bugün vinç ürettiğini söyleyen Mete Özarar, "Renault'un Türkiye'deki ilk vincini yapan firmayız. MAN'ın vincini de biz kurmuştuk. 15 ülkede bayilik ağımız da var. 20 ülkeye yönelik satış yapıyoruz" dedi.

Arsalara yüzde 50 kat karşılığı oranına ek, üste para da isteniyor

KARTAL'da' fabrikalar bölgesi'ndeki dönüşüm planlarının açıklanmasından sonra Anadolu Yakası Adliye Sarayı'nın inşaatının da başlaması ile bölge adeta inşaatçıların radarına girdi. İnanlar'dan Ağaoğlu'na, Dumankaya'dan Teknik Yapı'ya, DAP Yapı'dan Propa İnşaat'a Garage Group'tan Kllıçoğlu Grup ve Delta Yapı'ya son olarak da Fi-Yapı'ya kadar birçok saat şirketleri, bölgede ya inşaata başladı, ya proje geliştirdi ve imar planlarının açıklanmasını bekliyor. Arazi arayışı içinde. Fakat inşaatçılar, arazi sahiplerinin istediği kat karşılığı oranları ve fiyatları çok yüksek buluyor. Bir inşaatçı, "Burada fiyatlar uçmuş. Yüzde 50 kat karşılığının yanı sıra, üste para isteyen arazi sahiplerine de rastladım" diyor. Kartal'daki dönüşüm, yaklaşık 550 hektarlık (5 bin 500 dönüm) arazide yapılacak. Ancak 5 yıldır dönüşüm için beklenmesine rağmen, hiçbir kazma vurulamadı. Proje ilk ortaya atıldığında ve özellikle dünyaca ünlü mimar Zaha Hadid'in üç boyutlu planlan ortaya çıktığında büyük heyecan uyandırmıştı. Dönüşüm bölgesinde 318 dönüm ile; en büyük fabrika arazisi, Eczacıbaşı grubunun. 79 dönümle Siemens, 74 dönümle Doğuş Gayrimenkul, 70 dönümle Mutlu Akü, 58 dönümle Metal Holding; Eczacıbaşı'nı izliyor. Sunta Tahta A.Ş., Gözütoklar Yapı, Kibar Holding, Exsa Eksport ve Valf sel Armatür ise 26 ila 52 dönüm arasında değişen arazilere sahip. Bölgede 10 milyar dolar ile 20 milyar dolar arasında değişen yatırımın hayata geçeceği kaydedildi. Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Dumankaya, dönüşüm için planlar henüz çıkmadığından, komşu parsellerin değerlendiğini aktardı ve "Dumankaya İnşaat da rezidans ve ofis projesi Vizyon'u hayata geçirdi. Yıl sonuna kadar projeyi teslim edeceğiz" dedi.

Dönüşüm-adliye sarayının yanı sıra, metro yatırımı ve lokasyon avantajı, bölgeyi 10 yılda yeni Kozyatağı yapar

KARTAL'da, dönüşüm henüz hayata geçmezken, inşaatı süren Anadolu Yakası Adliye Sarayı bile başlı basma inşaat yatırımları için heyecan yaratmaya yetiyor. Özarar Vinç Fabrikası'nın yerine en az 25'er katıl rezidans yapacaklarım açıklayan Özarar Vinç Yönetim Kurulu üyesi ve Grup Direktörü Mete Özarar, Kartal'ın Maslak ve Kozyatağı gibi gökdelenler-plazalar bölgesi haline geleceğini söylüyor. Mete Özarar, "Metro ya tırımınında sona yaklaşılıyor. Bölgede yeni alışveriş merkezi yatırımları var. Otel yatırımları da var. İki tane üniversite bölgede arazi aldı. Dönüşüm de etkili fakat, yeni yatırımlar da bizi heyecanlandırdı" diyor. Adliye Sarayı inşaatının açıklanması île fabrikayı taşıma kararını daha hızlı aldıklarını bildiren Mete Özarar şöyle devam etti:

"Halen Arcelor Mittal, Renault, MAN, Hyundai, Coca-Cola, Pirelli, Sonatrach, ECL, Tofaş, Otokar, Otosan, Diler Demir Çelik, Erdemir, İskenderun Demir Çelik, Borusan, Beksa, Kordsa gibi global ve yerli firmalara üretim yapıyoruz. Bizim gibi, fabrikasnı, üretim hattını taşıyan çok firma var bölgede. 10.5 dönümlük arazimizde yükselecek iki kulede yaklaşık 250 daire bulunacak. Burada, proje başlangıcında konutların metrekare fiyatları 2-3 bin lira aralığında olabilir. Bizim arazimiz, bir özel üniversitenin aldığı araziye de birkaç yüz metre. Maltepe Üniversitesi'ne de yakınız. Sahilde marina da olacak. Biz, adliye sarayım duyunca artık burada üretim yapamayacağımızı iyice anladık. Zaten 2-3 yıl içinde bile ciddi dönüşüm dikkat çekiyor. Adliye sarayında günlük insan trafiği, 20 bini bulacak. Bölgede fabrikalarındaki dönüşüm komşu parsellerde hızlanan yeni yapılaşma ile bölge, 5-10 yıl içinde yem bir Kozyatağı olur. Daha uzun vadede ise bölge Maslak gibi olur."
Ali Öztürk/Hürriyet Seri İlanlar


Geri Dön