20 / 04 / 2024

Kaş'ın imar planına bir yürütmeyi durdurma kararı daha!

Kaş'ın imar planına bir yürütmeyi durdurma kararı daha!

Antalya'nın Kaş ilçesinde, 1/100 binlik Çevre Düzeni Planı'nın iptal edilmesi amacıyla Kaş Turizm ve Tanıtma Derneği, Mimarlar Odası Antalya Şubesi ve 31 vatandaş amacıyla açılan davaya bakan Danıştay Dava İdareleri Kurulu yeni bir dava açtı.



Antalya Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nin 12 Kasım 2015'de kararıyla kabul edilen 1/25 bin ölçekli Çevre Düzeni Planı ile 23 Mart 2015 tarih ve 5977 sayılı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kararı ile onay alan Antalya- Burdur- Isparta Planlama Bölgesi 1/100 bin ölçekli Çevre Düzeni Planı'nın, Kaş ilçesine ilişkin kısmının iptali ve yürütmenin durdurulması istediğiyle açılan davada yeni bir karar daha verildi.

Milliyet Gazetesi'nde yer alan habere göre; Kaş Turizm ve Tanıtma Derneği, Mimarlar Odası Antalya Şubesi ile 31 vatandaşın çevre düzeni planlarına karşı açtığı davanın ardından, 5 Aralık 2018 tarihinde Danıştay 6'ncı Dairesi yürütmenin durdurulması isteğiyle kısmen kabul edildiğini, kısmen reddedilmesine karar verdi. Yürütmenin durdurulması isteminin kabulü için kısmına davalı idarenin yürütmenin durdurulması isteminin reddiyle ilgili kısmına ise davacılar itiraz etti.

LİMANAĞZI, ÇUKURBAĞ VE GÖKSEKİ

Kaş ilçesinde Limanağzı mevkisi, Çukurbağ Yarımadası ile Gökseki bölgesinde planlanan turizm ve tercihli kullanım, 4 ve 5 yıldızlı otellere için turizm öngörüsünün oluştuğu çevre düzeni planlarına verilen yürütmeyi durdurma kararının ardından bu kez de bu planlara dayalı 2025 yılı için öngörülen nüfus projeksiyonlarıyla ilgili kısmı için yürütmeyi durdurmak için karar verdi.

'GERÇEKÇİ PROJEKSİYONLARA DAYANMIYOR'

Davacıların avukatı Tuncay Koç, planların yerel halktan tecrit edilmiş, 4 ve 5 yıldızlı otellere dayalı turizm gelişme öngörüsünün bölgede yer alan yerel halk ile iç içe olan turizm sistemini bozacağı, planın ilçe merkezini kapsadığı ve kırsal kesimin göz ardı edildiği, doğal ve kültürel değerleri yok eden, olumsuz çevresel etkilere sebep olan, ağır altyapı maliyetleri getiren, yeni turizm tesis alanları oluşturmanın gerçekçi projeksiyonlara dayanmadığını açıkladı.

ÜÇ KATI NÜFUS ÖNGÖRÜLÜYORDU

Kaş'ta bugün 10 bin olan ilçe merkezi nüfusunun plan kapsamında 2025 yılı için 50-56 bin, tüm ilçe nüfusunun da 130 bine ulaştığını anlatan Koç, “Kaş Turizm ve Tanıtma Derneği, Mimarlar Odası Antalya Şubesi ve 31 yurttaş adına açtığımız 1/100 binlik Çevre Düzeni Planı için Danıştay Dava İdareleri Kurulu nüfus projeksiyonları açısından yürütmeyi durdurma kararı verdi. 2016 yılında Kaş 1/25 binlik planla beraber dava ettiğimiz 1/100 binlik çevre düzeni planının bir kısım hükümleri için Danıştay 6'ncı Dairesi yürütmeyi durdurma kararı vermiş, ancak çevre düzeni planında talep ettiğimiz nüfus projeksiyonları kararına ilişkin talebimiz kabul edilmemişti" açıkladı.

'KAŞ İÇİN YENİ İMAR PLANLARI YAPILAMAYACAK'

Danıştay Dava İdareleri Kurulu'nun, Kaş için 3 katı fazla nüfus projeksiyonun neden kabul edildiğiyle ilgili bilimsel kanıt olmadığı nedeniyle bu isteği kabul ettiğini anlatan Koç, şu ifadeleri kullandı:

“Verilen kararla artık Kaş ilçesine ilişkin geçerli bir nüfus planlaması olmadığından bundan sonra Kaş için yeni imar planları yapılamayacaktır. Kaş gibi doğal ve tarihi güzellikleriyle önemli bir alanın, fazla nüfusla daha fazla imara açılmasının önüne bu kararla geçilmiştir. Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Kaş Belediyesi bu konuya dikkat etmeli ve özellikle Kaş'ta son zamanlarda artan kaçak yapılaşmanın da önüne geçilmelidir."


Geri Dön