05 / 05 / 2024

Kat malikleri de bazen takip yapabilir

Kat malikleri de bazen takip yapabilir

Posta gazetesinden Tamer Heper sorulan soruları yanıtladı



Kat mülkiyetinde ortak gider borcu için yönetici takipte bulunur diye yazmıştım. Okuyucum, “Yasada bağımsız bölüm maliki de geçiyor. Bu ne demek?” diye soruyor. Y.A.

Apartman ortak giderleri için kiracıdan talebi yöneticinin yapacağını yazdım. Evet doğru. Kat maliklerinin talep edebileceği haller de vardır ancak bunlar özel hallerdir. Önceki okuyucumun sorusu ortak gideri ödemeyen kiracıya yönetici mi dava açar kiralayan mı biçiminde idi. Ancak “Bazı hallerde kat malikleri de açar” dedim ve açıklayayım. Birincisi, sekiz bağımsız bölüme kadar yönetici seçme mecburiyeti yok. Bu durumda ortak gideri cebinden yapan kat maliki diğer bağımsız bölüm maliklerine başvurabilir. İkincisi, yöneticinin bulunması hallerinde dahi bir bağımsız bölüm maliki bazı nedenlerle kendi cebinden harcıyarak ortak mahallerin onarımını yaptırabilir ve bu halde de yine bağımsız bölüm maliki diğer kat maliklerine başvurabilir. Dolayısı ile bahsettiğim ve benzer hallerde bir bağımsız bölüm malikinin de talep hakkı doğabilir.

Annesinden ve teyzesinden sahibi olduğu tarlaları üzerine alan ve önce kaynına sonra karısına aktaran biri için annesi, “Bana bakmadı tarlaları geri ver” diye dava açmıştı ve dava sürerken vefat etti. Bu halde davayı biz açabilir miyiz? S.S.

Anlattığınız olayda iki husus içiçe girmiş. Birincisi ölünceye kadar bakma sözleşmesi varmış gibi bir anlam çıkıyor. Çünkü dava açan anne, sözleşme yapıldığı halde “Bana bakmadılar” diyor. Bu durumda dava açarsınız. Çünkü evladın anneye bakması yasal ve ahlaki bir kural. Bu ölünceye kadar bakma sözleşmesi yasal değildir. İkinci ihtimal, nedeni olmadan yapılan bir bağıştır. Bu halde de mahfuz hisse kaideleri bertaraf edilmesi amaçlanmıştır ve muvaza yollu devirler yapılmıştır. Bu halde de dava türü değişmekle birlikte yine dava açma imkanına sahip olursunuz.
Tamer Heper / Posta


Geri Dön