25 / 04 / 2024

Kat mülkiyeti için yeni düzenleme geliyor!

Kat mülkiyeti için yeni düzenleme geliyor!

Kat irtifakından kat mülkiyetine geçişte yaşanan sıkıntılara hükümet el koydu...



Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, dünkü Bakanlar Kurulu toplantısında, kat irtifakından kat mülkiyetine geçişi kolaylaştıracak, vatandaşın şikayetlerini ortadan kaldıracak, vergi kayıplarının önlenmesini de mümkün kılacak bir düzenlemeyi hayata geçirmek için karar aldıklarını söyledi. Çiçek, Başbakanlık Merkez Bina'daki Bakanlar Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, Kat Mülkiyeti Kanunu'nda değişiklik yapılması konusunu ele aldıklarını belirtti. Kat mülkiyeti tapusunun alınması için öncelikle binanın iskanı olması gerekiyor. Kanuna göre iskan müracaatında, binayı yapan müteahhidin vergi ve SSK borcunun olmadığına dair belgeden demir-çimento vizesi ile yapı denetim uygunluk belgesine kadar 20'ye yakın evrak istenmesi vatandaşlar tarafından tepkiyle karşılanıyor.

Kat irtifakından kat mülkiyetine geçişle ilgili bir kısım zorlukların, engellerin olduğu yönünde basında da çeşitli haberlerin yer aldığını hatırlatan Çiçek, kat irtifakından kat mülkiyetine geçişi kolaylaştıracak düzenlemeyle ilgili Adalet Bakanı Sadullah Ergin ile Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir'in çalışmalar yaptığını anlattı. Her iki bakanın konuyla ilgili çalışmalarını 5-10 gün içinde tamamlayacaklarını belirten Çiçek, bu yasama dönemi sona ermeden yasayı çıkarmayı amaçladıklarına dikkat çekti. Yürürlükteki yasaya göre, yeni düzenleme için 2009 Kasım ayına kadar süre bulunduğunu söyleyen Çiçek, ancak tereddütleri ortadan kaldırmak için bu yasanın bir an evvel çıkarılmasını arzu ettiklerini dile getirdi.

Çiçek, kat mülkiyetinde ne gibi değişiklik olacağı yönündeki soruya, "Mümkün olduğu kadar bu işi kolaylaştıracak ve vatandaşın bir an evvel tapusunu almasına ve kendi mülkünde oturmasına imkan sağlayacak kolaylıkları getirmeye çalışıyoruz. Tabiatıyla hukukî boyutları var. Piyasadan kaynaklanan sıkıntıları var. Bunların hepsini çözebilmek noktasında bir çalışmayı kısa sürede ortaya koymaya çalışıyoruz." şeklinde cevap verdi. Çiçek, idarî bir tasarrufla bu sorunun ortadan kalkmasının mümkün olmadığını, mutlaka bir yasal düzenlemeye gidilmesi gerektiğini vurguladı.

KREDİ GARANTİ FONU TASARISI TBMM'DE

Çiçek, toplantıda ayrıca iş dünyası tarafından yakından takip edilen kredi garanti fonuyla ilgili tasarının da gündeme geldiğini söyledi. Çiçek, küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin finansman imkanlarına erişimlerini kolaylaştırmayı teminen Bakanlar Kurulu tarafından belirlenecek kredi garanti kurumlarına kaynak aktarılmasını amaçlayan tasarının TBMM'ye sevk edildiğini ifade etti. 4749 sayılı Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlemesi Hakkındaki Kanun'da ve kredi garantisi veren kredi garanti kurumlarıyla ilgili bazı düzenlemelerin gerçekleştirilmesini teminen 5411 sayılı Bankacılık Kanunu'nun ilgili maddelerinde de değişiklik yaptıklarını belirten Bakan Çiçek, bu değişikliğin 1 milyar TL'ye kadar nakit, özel tertip devlet iç borçlanma senedi kaynak aktarılmasını öngördüğünü ifade etti.

Çiçek, böylece dış piyasalarda iş yapan bunun için de teminat sıkıntısı çeken işletmeler ve iş dünyası bakımından önem arz eden kanun tasarısını imzaya açtıklarını, tasarının en kısa sürede yasalaşmasını arzu ettiklerini belirtti. (Zaman)

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Kat mülkiyeti krizine Hükümet'ten çözüm

Tapuda kat irtifakından kat mülkiyetine geçişte yaşanan kriz Bakanlar Kurulu'nda ele alındı.Hükümet Sözcüsü Çiçek, kat mülkiyetine geçişi kolaylaştıracak adımların atılacağını söyledi. Hükümet Sözcüsü ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısı çıkışında, görüşülen konularla ilgili açıklamada bulundu. Bakanlar Kurulun'da kat mülkiyeti kanununda değişiklik yapılmasına ilişkin hususun ele alındığını belirten Çiçek, "Kat mülkiyetine geçişi kolaylaştıracak, vatandaşların şikayetlerini azaltacak ve vergi kayıplarını önleyici bir düzenlemeyi yapmak üzere karar aldık. Hem Adalet Bakanımız hem de Bayındırlık bakanımız 5- 10 gün içinde tamamlayacaklar. Meclis tatile girmeden böyle bir yasayı çıkarmayı arzu ediyoruz." dedi.

Kredi garanti fonu

Kredi Garanti Fonu sistemi ile ilgili tasarının kurulda imzaya açıldığını söyleyen Cemil Çiçek, "Dış piyasalarda iş yapan ve teminat sıkıntısı çeken işletmelerimiz açısından önem arzeden kanun tasarısı. En kısa sürede bunun gerçekleşmesini ve yasalaşmasını arzu ediyoruz." diye konuştu. Cemil Çiçek, belediyelerden de haziran, temmuz, ağustos ve eylül aylarında İller Bankası ödeneklerinin kesilmemesi yönünde karar aldıklarını ifade etti.(Bugün)


Geri Dön