25 / 04 / 2024

Katar'dan Türk müteahhitlerin ülkeyi terk etmesine yasak!

Katar'dan Türk müteahhitlerin ülkeyi terk etmesine yasak!

Katar sel baskınında zarar gören binaları inşa eden Türk müteahhitlerin ülkeyi terk etmesini yasakladı. Katar'ın başkenti Doha'da altyapı neredeyse tamamen çökmüş seller nedeniyle yollar kapanınca okullar da tatil edilmiş ve AVM'ler kapatılmıştı.



Katar, geçtiğimiz hafta meydana gelen sellerde zarar gören büyük inşaatların yabancı müteahhitlerinin ve şirket sorumlularının soruşturma bitene kadar ülkeyi terk etmesini yasakladı.


El Arabiya'nın haberine göre, başta yeni Doha Uluslararası Havalimanı olmak üzere, Doha metrosu, yol, bina, spor tesisi gibi inşaatları gerçekleştirilen ve aralarında çok sayıda Türk şirketinin de bulunduğu yabancı müteahhitler hakkında soruşturma başlatıldı.


Hükümet soruşturma sonuçlanıncaya kadar şirket sahipleriyle yöneticilerin ve teknik danışmanların ülkeyi terk etmesini yasakladı.


Seller nedeniyle Katar'ın başkenti Doha'da altyapı neredeyse tamamen çökmüş seller nedeniyle yollar kapanınca okullar da tatil edilmiş ve AVM'ler kapatılmıştı.


Hürriyet 



Haber Milliyet'te şöyle yer aldı:


Katar Emiri’nden Türk müteahhitlere sel fırçası


Katar, geçen hafta yaşanan sel baskınında başkent Doha’daki binaları su basınca faturayı yabancı müteahhitlere kesti.


Katar Emiri Şeyh Temim Bin Hamed Al Sani, aralarında Türklerin de bulunduğu yabancı müteahhitleri makamına çağırarak, azarlar tonda uyardı. Müteahhit ve müşavirlere bir süreliğine yurtdışına çıkış yasağı kondu.


Katar, selde zarar gören büyük inşaatların yabancı müteahhitlerinin ve şirket sorumlularının soruşturma bitene kadar ülkeyi terk etmesini yasakladı. El Arabiya’nın haberine göre, başta yeni Doha Uluslararası Havalimanı olmak üzere, Doha metrosu, yol, bina, spor tesisi gibi inşaatları gerçekleştirilen ve aralarında çok sayıda Türk şirketinin de bulunduğu yabancı müteahhitler hakkında soruşturma başlatıldı. Hükümet soruşturma sonuçlanıncaya kadar şirket sahipleriyle yöneticilerin ve teknik danışmanların ülkeyi terk etmesini yasakladı.


‘Biraz bağırmış’


Katar’la müteahhitler arasındaki krizin, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Katar ziyaretinde gündeme gelmesinin beklenmediği kaydedildi. Katar’daki inşaat işlerinde Türk müteahhitler ilk beş arasında yer alıyor. En büyük pazar Rusya ve Türkmenistan’ın arkasından en önemli yerler arasında bulunuyor. Milliyet’e bilgi veren bir sektör yetkilisi, şunları söyledi:


“Selden dolayı binalarda, alt - üst geçitlerde çok problem olduğu için Katar emiri çok kızmış büyük iş yapan müteahhitlere. Bu sadece Türklere değil. 1-2 tane Türk içine katılmış olabilir. Emir kızdığı için 7, 8, 10 büyük projenin müteahhitlerini, projecisini ve kontrolü yapan müşaviri çağırıyor, çünkü ona da kızıyor, ‘niye kontrol etmedin’ diye. Söz almış onlardan, çıkmayacaksın dışarı diye.”


Bir başka yetkili de, “Emir toplamış, bunlara biraz bağırmış. Sadece Türk değil. Dünyanın her yerinden müteahhitler ve müşavirler var. Dışarı çıkma yasağı diyorlar ama biraz evvel konuştum, ‘o da kalktı, öyle bir şey yok şu anda’ diyorlar. Rusya ile sıkıntı vardı aman bir de Katar çıkmasın” dedi.


Milliyet


Haber Star Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


El Arabiya’nın haberine göre, başta yeni Doha Uluslararası Havalimanı olmak üzere, metro, yol, bina, spor tesisi gibi inşaatları gerçekleştirilen ve aralarında çok sayıda Türk şirketinin de bulunduğu yabancı müteahhitler hakkında soruşturma başlatıldı. Hükümet soruşturma sonuçlanıncaya kadar şirket sahipleriyle yöneticilerin ve teknik danışmanların ülkeyi terk etmesini yasakladı. Sel nedeniyle Doha’da altyapı neredeyse tamamen çökmüş, yollar kapanınca okullar tatil edilmiş ve AVM’ler kapatılmıştı.




Star



Bu haber Vatan Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


TÜRK müteahhitleri, Rusya’nın uyguladığı yaptırımların şokunu yaşarken bir kötü haber de önemli pazarlardan biri olan Katar’dan geldi. 2022 Dünya Kupası’na ev sahipliği yapacak olan Katar, geçtiğimiz hafta meydana gelen sel felaketinde zarar gören altyapı ve üstyapı inşaatlarının yabancı müteahhitlerinin soruşturma bitene kadar ülkeyi terk etmesini yasakladı. Türk firmalarının inşa ettiği projelerde büyük bir sorun yaşanmadı ancak TAV’ın inşa ettiği yeni havalimanının çatısı yağmuru geçirdi. Doha Metrosu ihalesinin 4.4 milyar dolarlık “Gold Line” bölümünü inşa eden STFA ve Yapı Merkezi, bir sorun yaşamadıklarını açıkladı. 


İnşaat sürüyor

Yapı Merkezi  İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Başar Arıoğlu,  “Bizim inşaatlarda bir problem yok. Bu durum, devam eden işlerle ilgili değil, biten işleri kapsıyor” dedi. STFA İnşaat Grubu Başkanı Mustafa Karakuş da, metro hattında inşaatın devam ettiğini belirterek, “Bize tebliğ edilen bir durum olmadı” dedi. Karakuş, metro inşaatında 4 bin kişinin çalıştığını belirtti. Katar’da yaşanan aşırı yağış, yeni havalimanını da etkiledi. TAV’ın Japon Taisei ile birlikte inşa ettiği Doha Hamad Uluslararası Havalimanı’nın çatısından yağmur sularının aktığı görüldü. TAV Grubu CEO’su Sani Şener, “Mayıs 2014’te işletilmeye başlanan yolcu terminali, 18 aydır başarılı bir şekilde faaliyet gösteriyor. 25 Kasım’da meydana gelen aşırı yağış sebebiyle terminalin çatısında akıntı tespit edildi. Çatı işleri ve yağmur drenaj sistemi idareye testleri yapılmış şekilde teslim edildi. Katar Hükümeti resmi makamlarınca tarafımıza iletilen hiçbir husus bulunmuyor. Konu tamamıyla işletme bakım-onarım işini üstlenen firmanın sorumluluğunda görünüyor” diye konuştu.



Vatan 


Haber Zaman Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Katar geçtiğimiz hafta meydana gelen sellerde zarar gören büyük inşaatların yabancı müteahhitlerinin ve şirket sorumlularının soruşturma bitene kadar ülkeyi terk etmesini yasakladı.


El Arabiya'nın haberine göre, başta yeni Doha Uluslararası Havalimanı olmak üzere, Doha metrosu, yol, bina, spor tesisi gibi inşaatları gerçekleştirilen ve aralarında çok sayıda Türk şirketinin de bulunduğu yabancı müteahhitler hakkında soruşturma başlatıldı. Hükümet soruşturma sonuçlanıncaya kadar şirket sahipleriyle yöneticilerin ve teknik danışmanların ülkeyi terk etmesini yasakladı. Seller nedeniyle Katar'ın başkenti Doha'da altyapı neredeyse tamamen çökmüş, seller nedeniyle yollar kapanınca okullar da tatil edilmiş ve AVM'ler kapatılmıştı.


Zaman 



Haber Yeni Yüzyıl Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;



KATAR geçtiğimiz hafta meydana gelen sellerde zarar gören büyük inşaatların yabancı müteahhitlerinin ve şirket sorumlularının soruşturma bitene kadar ülkeyi terk etmesini yasakladı. El Arabiya'nın haberine göre, başta yeni Doha Uluslararası Havalimanı olmak üzere, Doha metrosu, yol, bina, spor tesisi gibi inşaatları gerçeldeştirilen ve aralarında çok sayıda Türk şirketinin de bulunduğu yabancı müteahhitler hakkında soruşturma başlatıldı. 


Altyapı neredeyse çöktü

Hükümet soruşturma sonuçlanıncaya kadar şirket sahipleriyle yöneticilerin ve teknik danışmanların ülkeyi terk etmesini yasakladı. 

Seller nedeniyle Katar'ın başkenti Doha'da altyapı neredeyse tamamen çökmüş, yollar kapanınca okullar tatil edilmiş ve AVM'ler kapatılmıştı. 2022 Dünya Kupası'nı organize edecek olan Katar'da Türk şirketleri başta metro ve stat projeleri olmak üzere birçok altyapı projelerini yürütüyor. 


Yeni Yüzyıl



Haber Evrensel Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


KATAR geçtiğimiz hafta meydana gelen sellerde zarar gören büyük inşaatların yabancı müteahhitlerinin ve şirket sorumlularının soruşturma bitene kadar ülkeyi terk etmesini yasakladı. 

El Arabiya'nın haberine göre, başta yeni Doha Uluslararası Havalimanı olmak üzere, Doha metrosu, yol, bina, spor tesisi gibi inşaatları gerçekleştirilen ve aralarında çok sayıda Türk şirketinin de bulunduğu yabancı müteahhitler hakkında soruşturma başlatıldı. 

Hükümet soruşturma sonuçlanıncaya kadar şirket sahipleriyle yöneticilerin ve teknik danışmanların ülkeyi terk etmesini yasakladı. Seller nedeniyle Katar'ın başkenti Doha'da altyapı neredeyse tamamen çökmüş seller nedeniyle yollar kapanınca okullar da tatil edilmiş ve AYM'lcr kapatılmıştı. 


Evrensel


Haber Sözcü Gazetesi'nde şöyle yer aldı;


KATAR geçtiğimiz hafta meydana gelen sellerde zarar gören büyük inşaatların yabancı müteahhitlerinin ve şirket sorumlularının soruşturma bitene kadar ülkeyi terk etmesini yasakladı. Havalimanı, metro, yol, bina, spor tesisi gibi inşaatları gerçekleştirilen ve aralarında çok sayıda Türk şirketinin de bulunduğu firmaların teknik ve idari sorumluları soruşturuluyor.


Sözcü


Haber Günboyu Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Katar'dan çıkış yasağı Katar geçtiğimiz hafta meydana gelen sellerde zarar gören büyük inşaatların yabancı müteahhitlerinin ve şirket sorumlularının soruşturma bitene kadar ülkeyi terk etmesini yasakladı. El Arabiya'nm haberine göre. başta yeni Doha Uluslararası Havalimanı olmak üzere, Doha metrosu, yol. bina. spor tesisi gibi inşaatları gerçekleştirilen ve aralarında çok sayıda Türk şirketinin de bulunduğu yabancı müteahhitler hakkında soruşturma başlatıldı. Hükümet soruşturma sonuçlanıncaya kadar şirket sahipleriyle yöneticilerin ve teknik danışmanların ülkeyi terk etmesini yasakladı. Seller nedeniyle Katar1 ın başkenti Doha'da altyapı neredeyse tamamen çökmüş seller nedeniyle yollar kapanınca okullar da tatil edilmiş ve AVM'ler kapatılmıştı. 


Günboyu



Bu haber Habertürk'te şöyle yer aldı:



Seller nedeniyle Katar'ın başkenti Doha'da altyapı neredeyse tamamen çökmüş seller nedeniyle yollar kapanınca okullar da tatil edilmiş ve AVM'ler kapatılmıştı


Katar geçtiğimiz hafta meydana gelen sellerde zarar gören büyük inşaatların yabancı müteahhitlerinin ve şirket sorumlularının soruşturma bitene kadar ülkeyi terk etmesini yasakladı.

El Arabiya'nın haberine göre, başta yeni Doha Uluslararası Havalimanı olmak üzere, Doha metrosu, yol, bina, spor tesisi gibi inşaatları gerçekleştirilen ve aralarında çok sayıda Türk şirketinin de bulunduğu yabancı müteahhitler hakkında soruşturma başlatıldı.

Hükümet soruşturma sonuçlanıncaya kadar şirket sahipleriyle yöneticilerin ve teknik danışmanların ülkeyi terk etmesini yasakladı.

Seller nedeniyle Katar'ın başkenti Doha'da altyapı neredeyse tamamen çökmüş seller nedeniyle yollar kapanınca okullar da tatil edilmiş ve AVM'ler kapatılmıştı.




Geri Dön