20 / 04 / 2024

Katar'ın 100 yalı parası gitti!

Katar'ın 100 yalı parası gitti!

Volkswagen’de emisyon skandalının en büyük faturası Katar’a çıktı. Katar Yatırım Otoritesi yaptığı yatırımlardan 12 milyar dolar zarar etti. Bu tutar Erbilginler Yalısı'nın 100 katına eşit.



Volkswagen’de emisyon skandalının en büyük faturası Katar’a çıktı. Katar Yatırım Otoritesi yaptığı yatırımlardan 12 milyar dolar zarar etti. Bu tutar Katar Emiri’nin eşine hediye ettiği Erbilginler Yalısı tutarının 100 katına eşit.


Volkswagen'de ortaya çıkan emisyon skandalının en büyük zararı Katar'a oldu. Financial Times'in haberine göre Katar'ın egemen varlık fonu Katar Yatırım Otoritesi, hisse senetlerindeki 250 milyar dolar yatırımının en büyük bülümünü oluşturan Volkswagen, Glencore ve Agricultural Bank of China'ya yaptığı yatırımlardan 12 milyar dolar civarında zarar etti.


FT'ye göre en büyük zarar 8.4 milyar dolar ile Volkswagen'in adi ve tercihli hisselerine yapılan yatırımlardan oluştu. Glencore'un yüzde 8.2 hissesine sahip olan Katar Yatırım Otoritesi burada da 2.7 milyar dolar zarar etti. Agricultural Bank of China yatırımından zarar 650 milyon dolar oldu.


Bir başka deyişle, Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed el Sani tarafından satın alınıp ikinci karısı olan Katar Kraliçesi Anoud'a hediye edilen İstanbul Yeniköy'deki ünlü Erbilginler Yalısı'nın tutarının tam 100 katı kadar para söz konusu 3 yatırımdan kaybedildi. Türkiye'nin en pahalı yalısı olan Erbilginler Yalısı (Şehzade Burhanettin Efendi Yalısı) 25 Mart'ta 100 milyon euroluk rekor fiyatla Katarlılar'ın olmuştu. Katar Emiri ve ailesinin isminin öne çıkmaması ve Kraliçe Anoud'un babasının halihazırda Türkiye'de mevcut bir şirketi bulunduğu için satın alma Dardanelles Gayrimenkül üzerinden gerçekleştirilmişti.


Sabah




Geri Dön