29 / 03 / 2024

Kayıt dışı kiralanan evlere pankartlı önlem!

Kayıt dışı kiralanan evlere pankartlı önlem!

İstanbul Fatih Belediyesi ilçe genelinde kayıt dışı kiralanan evleri kiralamak için sokak aralarına pankart asarak vatandaşlardan ihbar talebinde bulundu.



İstanbul'a bağlı Fatih Belediyesi kayıtdışı kiralanan günübirlik kaçak evlerle mücadele için yeni bir adım attı. Milliyet'ten Cihat Aslan'ın haberine göre; ölüm, taciz, uyuşturucu gibi nedenler nedeniyle gündem olan günübirlik kiralanan evlere denetimler artıyor. 2016'da Kanun Hükmünde Kararname çıkmasına rağmen vergi ödemek istemeyen fırsatçılar evlerini yasa dışı yollarla kiralamaya devam ediyor. Denetimlerle mühürlenen günübirlik evler ev sahipleri tarafından mühür kırılarak yeniden açılıyor.

Fatih Belediyesi ise bunu engellemek için yeni bir sistemi hayata geçirdi. Belediye ekipleri sokak aralarına “Mahallemizde günlük olarak verilen bina veya daireleri ihbarda bulunabilirsiniz” yazan pankartlar astı. Asılan pankartlar sonrasında çok sayıda ihbar yapıldı. İhbarlar sonrasında adreslere gelen ekipler, dairede bulunan kişilerin kira kontratını ve ikamet belgelerini kontrol etti. Kira kontratı olmayan şahısların evleri 6 ay süreliğine mühürlendi. Ayrıca kiralama yapan kişiler hakkında da gerekli prosedürleri yapmadığı için hakkında işlem başlatılıyor. 

Kayıt dışı kiralanan evlere pankartlı önlem!

Asılan pankartlar sonrasında belediyeye ihbarda bulunan vatandaşlardan M.P., “Sayın başkanım İskender Paşa Mahallesi’nde günlük kiralık bir evde 30 kişi yaşıyor. Ses, gürültü çok fazla” dedi. İsmini gizli tutan bir başka vatandaş da, “Mollahüsrev Mahallesi, Cemal Yener Tosyalı Caddesi’nde ..... adreste bulunan binanın 2 ve 3’üncü katlarında izinsiz apart olarak kullanılıyor. Ruhsatı yoktur, ayrıca kanuni fiziki özellikleri de taşımamaktadır. Binaya giren çıkan belli olmadığından ve yaptıkları gürültüden dolayı şikayetçiyim” dedi. 

Şikayetçilerden A.Ş. isimli kadın da yılbaşında yaptığı şikayette, “Adresteki ev pansiyon olarak kullanılıyor, denetlenmeli” ifadelerine yer verdi. 

10 milyon 808 bin TL idari ceza

Fatih Belediyesi 2016 yılından itibaren 15 bin 780 kiralık günübirlik kiralık evde denetim yaptı. Bunlarda yaklaşık 1.400'ü mühürlenirken 600 kişi de yakalandı. Fatih İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından ‘Günübirlik Kiralanan Yerler Denetim Komisyonu’ kurulduğu günden bu yana toplamda 10 milyon 808 bin TL idari para cezası verdi. 

Günlük ev kiralamada nelere dikkat edilmeli?


Geri Dön