20 / 04 / 2024

Kayıtdışı emlakçılar sektörü olumsuz etkiliyor!

Kayıtdışı emlakçılar sektörü olumsuz etkiliyor!

FIrst Class Trust Union Gayrimenkul Danışmanlığı Yönetim Kurulu Başkanı Gülçin Okay, kayıtdışı emlakçıların, konut sektöründe gerek ekonomik gerekse de itibar anlamında ciddi kayıplara neden olduğunu söyledi. 



Kayıtdışı emlakçıların vergi vermediğini ve güvenilir olmadığını dile getiren Gülçin Okay, bu kişilerin hizmet kalitesini aşağı çektiğini ve müşterilerin verdiği kaporaların da kimi zaman yandığını da sözlerine ekledi. 

Milliyet Gazetesi'nde yer alan habere göre emlak satın alma veya kiralama yapmak isteyenlerin mutlaka kurumsal firmaları tercih etmeleri gerektiğini de söyleyen Okay, “Kayıtdışı emlakçılar, kurumsal emlak firmalarıyla aynı fiyatı talep ediyor. Halbuki kurumsal firmalar birçok girdi maliyeti bulunuyor ve vergi ödüyor. Bu durum sektörde haksız rekabete neden oluyor ve ekonomiye de zarar veriyor. Üstelik kayıt dışı firmalarda yaşanabileek herhangi bir sorunda müşteriler şikayet edecek bir merci bulamıyor” diye konuştu. 

Sektörü daha kurumsal bir yapıya kavuşturmak üzere yeni düzenlemeler getirildiği de söyleyen Gülçin Okay, “Artık, emlak işi yapmak isteyenlerin vergi levhası, meslek odası kaydı ve Milli Eğitim Bakanlığı onaylı mesleki yeterlilik sertifikası olması gerekiyor. Bu konuda tüketicilerin de daha bilinçli hareket etmeleri gerekiyor. İşi verdikleri emlakçının yeterliliğini ve güvenilirliğini sorgulamalılar. Çünkü bir ömür boyu elde ettikleri birikimler söz konusu” dedi. 


Geri Dön