10 / 05 / 2024

Kayseri raylı sistemini 2 yeni hatla 34 kimetreye çıkarıyor!

Kayseri raylı sistemini 2 yeni hatla 34 kimetreye çıkarıyor!

Organize Sanayi Bölgesi ile Mimarsinan Kavşağı arasındaki 17.5 kilometrelik hatta yılda ortalama 24 milyon yolcu taşıyan KAYSERAY'ın uzunluğu bu yaz başlayacak 2. ve 3. etap proje uygulama çalışmalarıyla ikiye katlanacak  



KAYSERAY'da yeni etaplar tamamlandığında, Kayseri Organize Sanayi Bölgesi'nden İldem'e yaklaşık 65 dakikada, Talas'a 55 dakikada, Cumhuriyet Meydanı'ndan İldem'e 35 dakikada ve Talas'a 25 dakikada ulaşım sağlanabileceği belirtildi.

Günde ortalama 70 bin KAYSERAY'ın günlük yolcu taşıyan Kayseri yolcu kapasitesi Rayh Sistemi'nde (KAYSERAY), yolcu kapasitesi ile mevcut güzergahlardaki hat uzunluğu, bu yaz başlayacak 2. ve 3. etap proje uygulama çalışmaları 17.5 kilometreden 34 kilometreye çıkacak. 9 kilometrelik bu yeni 1 hatta 11 yolcu istasyonu ile hat sonunda 8 raylı sistem aracının park edebileceği park alanı bulunacak uzatma projelerinden bağımsız olarak kent ulaşımını rahatiatmak amacıyla 14 yeni raylı sistem aracı daha alınarak, tüm hatlarda sefer sayısının artırılması planlanıyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, 2009 yılı Ağustos'unda işletmeye açılan raylı sistemin, Kayseri Organize Sanayi Bölgesi ile Mimarsinan Kavşağı arasındaki 17.5 kilometrelik hatta yılda ortalama 24 milyon yolcu taşıyarak, şehrin gerek toplu ulaşım, gerekse trafik sorununa önemli ölçüde rahatlama getirdiğini söyledi. İlk aşamada 22 araçla faaliyete geçen sistemin, yeni ilavelerle araç sayısını 38'e yükselttiğini belirten Özhaseki, 'KAYSERAY işletmeye açıldığı günden beri, şehiriçi taşımacılıkta önemli bir işlevi yerine getiriyor. Güvenli, rahat ve konforlu bir hizmet sunan raylı sisteme yoğun ilgi var. Yakında yeni güzergahlarda ray döşeme çalışması başlatarak, hem artan taleplere cevap vermeye, hem de projenin devamlılığını sağlamaya çalışacağız' diye konuştu.

Yeni hatta 11 yolcu istasyonu yer alacak

Bünyesinde istasyonların, altüst geçitlerin, araç ve hat bakım üniteleri ile yolcu araçlarının yer aldığı mevcut sistem için 99.5 milyon euro harcandığını söyleyen Özhaseki, 'Programa alman yeni projeler bir o kadar daha harcama gerektiriyor. Rayh sistemin, Gesi beldesi yakınlarındaki İldem kesimi ile metropol ilçelerden Talas'a kadar uzanacak yeni güzergahları için başlatılan 2. ve 3. etap proje uygulama çalışmaları devam ediyor. 2. etap projenin uygulanması ile rayh sistem güzergahı, Sivas Caddesi Mimarsinan Kavşağı üzerinden Beyazşehir ve İldem bölgesine ulaşacak. Yaklaşık 9 kilometrelik bu yeni hatta 11 yolcu istasyonu ile hat sonunda 8 raylı sistem aracının park edebileceği park alanı bulunacak. 3. etap projede ise mevcut rayh sistem hattı, yine Sivas Caddesi üzerinden 30 Ağustos Bulvarı aracılığı ile Talas'a ulaşacak. Bu hat, Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi önünde Talaş Bulvarı ile birleşecek ve ilçe meydanında son bulacak. Üzerinde 11 yolcu istasyonunun yer alacağı bu hattın devreye girmesiyle gerek Talas, gerekse üniversitede giderek artan ulaşım sorununa büyük ölçüde çözüm gelmiş olacak' açıklamasını yaptı.

Gesi ile Talaş da tramvaya binecek

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, mevcut 17.5 kilometrelik güzergahta olduğu gibi, açılacak yeni hatlarda da, ray aralarının çimlendirilerek hat boyunda ağaçlandırma çalışmaları yapılacağını belirtti; 'Gesi ve Talaş güzergahlarının tamamlanmasıyla, raylı sistemde hat uzunluğu ikiye katlayarak 34 kilometreye çıkacak. İldem ve Talaş projeleri iki yılda tamamlanarak hayata geçirilecek şekilde planlandı. İldem hattının Beyazşehir'e kadar olan kısmı ile Talaş hattının Erciyes Üniversitesi'ne kadar olan kısmının, yapımdan itibaren 15 ay sonra faaliyete geçmesini hedefliyoruz' diye konuştu. Başkan Özhaseki, KAYSERAYda 2. ve 3. etap projeler tamamlandığında, Kayseri Organize Sanayi Bölgesi'nden İldem'e yaklaşık 65 dakikada, Talas'a 55 dakikada, Cumhuriyet Meydanı'ndan İldem'e 35 dakikada ve Talas'a 25 dakikada ulaşım sağlanabileceğini hatırlattı. Uzatma projelerinden bağımsız olarak ulaşımı rahatiatmak amacıyla 14 yeni raylı sistem aracı daha alınarak, tüm hatlarda sefer sayısının artırılacağını söyledi.
Dünya/Mahmut Keser


Geri Dön