25 / 04 / 2024

Kazakistan'da yaşanan olaylar kripto paraları nasıl etkiledi?

Kazakistan'da yaşanan olaylar kripto paraları nasıl etkiledi?

Milliyet Gazetesi köşe yazarlarından Deniz Kilislioğlu bugün kaleme aldığı yazısında Kazakistan'daki yaşanan olaylar sonrasında kripto para madenciliğinin nasıl etkilendiğini yazdı.



Milliyet Gazetesi köşe yazarlarından Deniz Kilislioğlu bugün kaleme aldığı yazısında Kazakistan'daki yaşanan olaylar sonrasında kripto para madenciliğinin nasıl etkilendiğini yazdı.

Deniz Kilislioğlu köşe yazısında şu ifadeleri kaleme aldı; 

"Yaklaşık iki haftadır Kazakistan’daki siyasi gelişmeleri izliyoruz. Malum kripto para piyasası uzun süredir sallanıyor. Bitcoin ve alt coinlerde hem düşüşler var hem de büyük bir belirsizlik hakim. Elbette bu düşüşün başlıca sebebi ABD Merkez Bankası FED’in kararları ama Kazakistan’da yaşanan olaylar da kısa süreli kripto piyasasını etkiledi.

Kazakistan da yaşanan olaylar kripto paraları nasıl etkiledi?

İkisi arasında nasıl bir bağlantı var diye düşünebilirsiniz. Şöyle özetleyelim: Kazakistan kripto para madenciliğinde dünyada ikinci sırada. Bugün kripto paraların yaklaşık yüzde 20’si Kazakistan’da çıkarılıyor. Kripto para madenciliği yapmak için elektrik, bilgiyasar, internet ve güçlü ekran kartlarına ihtiyaç var. Kazakistan’daki protestolar sürerken ülkede elektrik ve internet kesintileri yaşanınca madencilik sekteye uğradı. Kazakistan’ın kripto madenciliğindeki yerini uluslararası piyasalar uzmanı Şant Manukyan ile konuştum.

Dünyada ikinci

Kazakistan 2019’da kripto para madenciliğinde dünyada 5. sıradaydı. 2021’de listede ikinciliğe yükseldi. Manukyan bu durumu şöyle anlatıyor:
"Çin katı şekilde kendi sınırları içerisinde kripto para madenciliğini tamamen yasakladı. (Bunun başlıca sebebi kendi dijital merkez bankası parasını çıkarmış olmasıydı). Dolayısıyla bu kararla beraber ülkeden çıkmaya başlayan madenciler çeşitli bölgelere gittiler. Bu bölgelerin başında daha liberal yapısından dolayı ABD geliyor. Bir diğer lokasyon da hem enerji fiyatları sebebiyle hem de coğrafi olarak Çin’den taşınması kolay olduğu için Kazakistan oldu.”

Kazakistan da yaşanan olaylar kripto paraları nasıl etkiledi?

Olayların etkisi ne?

Kazakistan’daki protestolar ve internet kesintilerinin kripto para piyasasına doğrudan ne kadar etki ettiği ölçülemiyor. Zira piyasadaki düşüşün pek çok sebebi var. Manukyan “Kazakistan’da madenciliğin etkilendiğini bilgisayar gücündeki düşüşten anlayabiliyoruz. Evet sert bir düşüş oldu ama Çin’in karar aldığı dönemdeki kadar büyük değildi” diyor. 
Kripto para piyasasındaki satışların Kazakistan etkisiyle geldiğini söylemenin zor olduğunu belirten Manukyan, “Şahsi tahminim, çok büyük fiyat hareketi yaratmamıştır. FED rahatsızlığı, bunun ivmesi ve Kazakistan’daki olaylar eklenince, bu durum bazı yatırımcıları satışa zorlamıştır.

Madenciler bu iş karşılığında bitcoin kazanıyor. Kazakistan’da bankacılık sistemi kapatıldı. Dolayısıyla madencilerin bir kısmı, finansal önlem anlamında elinde tuttuğu bitcoinleri piyasada satıyor olabilir" ifadelerini kullandı. Peki kripto para piyasası ne zaman normale dönebilir? Bu sorunun cevabı ise Manukyan’a göre “FED’e yönelik beklentinin netleşmesiyle mümkün.”

Kazakistan Bitcoin cenneti olma özelliğini yitirebilir!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön