23 / 04 / 2024

Kazova İnşaat iflas erteleme başvurusu yaptı!

Kazova İnşaat iflas erteleme başvurusu yaptı!

Timsah Arena başta olmak üzere 50’yi aşkın büyük projeyi üstlenen Kazova İnşaat’ın iflas erteleme başvurusu yaptığı belirlendi. Mahkemeden tedbir kararı alan şirketin, bu karar sayesinde projeyi tamamladığı anlaşıldı.



Timsah Arena başta olmak üzere 50’yi aşkın büyük projeyi üstlenen Kazova İnşaat’ın iflas erteleme başvurusu yaptığı belirlendi. Mahkemeden tedbir kararı alan şirketin, bu karar sayesinde projeyi tamamladığı anlaşıldı. Timsah Arena’nın kaba inşaatını yapan Bursalı Gintaş İnşaat’ın da iflas erteleme korumasında olduğu anlaşıldı.


40 yıl kadar önce, ikisi de yüksek mimar olan Mustafa Demir ve Ali Fuat Türkmen tarafından kurulan Kazova İnşaat San. Tic. Ve Turizm A.Ş., Türkiye’nin en önemli müteahhitlik firmaları arasında yer aldı.


50’Yİ AŞKIN PROJEYİ ÜSTLENDİ

Ankara Ticaret Odası genel merkez binası, Esenboğa Havalimanı Yabancı Konuklar Köşkü gibi 50’yi aşkın projeyi üstlenen şirketin ortaklarından Mustafa Demir aynı zamanda İNTES (Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren sendikası) Yönetim Kurulu üyesi konumunda. 


Bir dizi prestijli projede yer alan Kazova İnşaat, yaşadığı mali darboğazı aşamayınca mahkemenin yolunu tuttu. İflas erteleme  Ankara  13. Asliye Ticaret Mahkemesi’ne yapıldı.


‘TİMSAH’ ŞİRKETİ ZORLADI

Kazova İnşaat’ın avukatı Ayşe Duygu Özalp’ın imzasını taşıyan dava başvuru dilekçesinde şirketin mali sıkıntıya düşmesi ve iyileştirme planlarına yer verildi. Av. Özalp’ın mahkeme ile paylaştığı bilgilere göre Kazova İnşaat’ın mali sıkıntıya düşmesine yol açan proje Timsah Arena…


MALİYETLERDE KUR FARKI

Dünyanın en heyecan veren 10 stadı sıralamasında 3. Olan stat, dünyada ilk kez uygulanan çekme-germe teknolojisi ile inşa edildi. Projede kullanılan malzemeler özel olarak yurt dışından getirildi. Ancak, TL’ye karşı Euro’da yaşanan artış şirketin mali yapısını sarstı. Mahkeme ile de paylaşılan veriye göre 2 Nisan 2012’de 2,37 TL olan Euro, iki yıl sonra 2,97 oldu. Şirket ödemelerini TL olarak alırken, Euro’nun TL karşısında yüzde 35 değer kazanması şirkete 15 milyon liralık ek yük getirdi.


ÜÇ KİŞİLİK KAYYUM ATANDI

Mahkemeden, tedbir kararı verilmesi durumunda şirketin haciz baskısından kurtulacağı, işlerini ve ödemelerini daha rahat yapabileceği kaydedildi. Mahkeme, aldığı bilirkişi raporları sonrası şirketin tedbir talebini yerine getirdi. Mahkeme, Mali Müşavir Melek Bolat,Av. Abbas Ceran ve İnşaat Mühendisi Mehmet Çağrı Selçuk’u Kazova İnşaat’a kayyum olarak atadı.


GİNTAŞ DA ‘KORUMA’ ALTINDA

Bu arada, Timsah Arena’nın kaba inşaatını üstlenen Bursalı Gintaş İnşaat A.Ş.'nin de iflas erteleme kapsamında olduğu anlaşıldı. Şirket ilk başvurusunu 31 Aralık 2012’de Bursa 1. Asliye Ticaret Mahkemesi’ne yaptı. Bu arada Kazova İnşaat'ın ortakları Mustafa Demir ve Ali Fuat Türkmen'in geçtiğimiz günlerde ortaklıklarını bitirdikleri öğrenildi. Demir, hisselerini Türkmen'e devretti. Şirketin yönetim kurulu başkanı koltuğuğunda Ali Fuat Türkmen bulunuyor.


Kazova İnşaat’ın eski ortağı Mustafa Demir’in İNTES yönetim kurulu başkan yardımcılığının da sona erdiği öğrenldi. İNTES’in eski başkanı Şükrü Koçoğlu’nun şirketi Koçoğlu İnşaat ve İNTES Başkan Yardımıcısı İlhan Adiloğlu’nun şirketi Eser Taahhüt ve bağlı 5 şirketi de iflas erteleme istemişti.


Hürriyet 


Haber Sözcü Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


İKİ hafta önce ilk maçın oynandığı Bursaspor'un yeni stadı Timsah Arena'nın iki müteahhitinin iflas erteleme istediği öğrenildi. Timsah Arena başta olmak üzere, Ankara Ticaret Odası genel merkez binası, Esenboğa Havalimanı Yabancı Konuklar Köşkü gibi 50'yi aşkın birçok büyük projeyi üstlenen Kazova İnşaat'ın iflas erteleme başvurusu yaptığı belirlendi. Mahkemeden tedbir kararı alan şirketin, ancak bu karar sayesinde projeyi tamamladığı anlaşıldı. Bu arada Kazova'nın yanında Timsah Arena'nın kaba inşaatını yapan Bursalı 'Gintaş İnşaat'ın da ilk başvurusunu 31 Aralık 2012'de Bursa 1. Asliye Ticaret Mahkemesi'ne yaparak iflas erteleme korumasında olduğu anlaşıldı. 


3 KİŞİLİK KAYYUM ATANDI

Türkiye'nin en önemli müteahhitlik firmaları arasında yer alan 40 yıl kadar önce, ikisi de yüksek mimar olan Ali Fuat Türkmen ve Mustafa Demir tarafından kurulan Kazova İnşaat San. Tic. Ve Turizm AŞ, yaşadığı mali darboğazı aşamayınca mahkemenin yolunu tuttu. İflas erteleme Ankara 13. Asliye Ticaret Mahkemesi'ne yapıldı. Kazova İnşaat AŞ avukatının dava başvuru dilekçesinde şirketin Timsah arena projesi sonrasında mali sıkıntıya düşmesi ve iyileştirme planlarına yer verildi. Mahkemeden, tedbir kararı verilmesi durumunda şirketin haciz baskısından kurtulacağı, işlerini ve ödemelerini daha rahat yapabileceği kaydedildi. Mahkeme, aldığı bilirkişi raporları sonrası şirketin tedbir talebini yerine getirdi ve üç kişilik kayyum atadı. 


Kur farkı vurdu 

Dünyada ilk kez uygulanan çekme-germe teknolojisi ile inşa edilen statta kullanılan malzemeler özel olarak yurtdışından getirildi. Ancak, TLye karşı Euro'da yaşanan artış şirketin mali yapısını sarstı. Mahkeme ile de paylaşılan veriye göre 2 Nisan 2012'de 2.37 TL olan Euro, iki yıl sonra 2.97 oldu. Şirket ödemelerini TL olarak alırken, Euro'nun TL karşısında yüzde 35 değer kazanması şirkete 15 milyon liralık ek yük getirdi. 


Sözcü


Geri Dön