25 / 04 / 2024

KDV indi mobilyacılar 5 ayda 5 milyar dolarlık satış yaptı

KDV indi mobilyacılar 5 ayda 5 milyar dolarlık satış yaptı

Mobilya sektörü, iki dönem olarak devam eden KDV indirimiyle birlikte 5 ayda 5 milyar dolarlık satış gerçekleştirdi



Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Nazif Türkoğlu, yüzde 18'den yüzde 8'e çekilen KDV indirimiyle yılbaşında yüzde 50'lere kadar düşen kapasite oranının toparlanarak yüzde 70'in üzerine çıktığını söyledi.

Teşvikle birlikte sektörün ortalama olarak yüzde 40'dan fazla büyüme yakaladığını anlatan Türkoğlu şöyle konuştu:
"Kriz nedeniyle işten ayrılan 25 bin kişiden 15 bini KDV indirim sayesinde işe döndü. Kısa vardiyalar ve işsizlik ödeneğine başvurular durdu. İndirimin 30 Eylül'de sona ermesi durumunda kış aylarında girilecek ölü sezon nedeniyle beraber sektör büyük sıkıntı yaşayacak."

`6 ay uzatılsın'
KDV indirimi olmaksızın şu anda yakalanan mevcut iş hacminin korunmakta zorlanacağını ifade eden Türkoğlu, "Sağlanan teşvikle, kayıtdışı önemli ölçüde azaldı. Devletimizin bize layık gördüğü yüzde 8 desteği bir 6 ay daha uzatılsın. Bu teşvik verilirse istihdama olan katkımız daha da artar" diye konuştu.
TOBB Mobilya Sektör Meclis Başkanı Davut Doğan da, ithalatın iki katı ihracat yapan sektörün dış ticarette yüzde 50'lere varan bir büyüme yakaladığına dikkati çekti. Doğan, beklentilerinin KDV'nin kalıcı olarak yüzde 8 olarak gerçekleşmesi olduğunu ifade etti.
Milliyet

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

'KDV indirimi kalıcı olsun'
Mobilyacılar, kriz döneminde yüzlerini güldüren KDV indiriminin devam etmesini istiyor. Bu sayede sektörün büyümesi ve 25 bin kişinin işine kavuşması söz konusu

Hükümetin kriz döneminde sektörleri canlandırmak adına yaptığı vergi indirimi amacına ulaştı; piyasalar hareketlendi. En çok da KDV indirimiyle mobilyacıların yüzü güldü. Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER) Başkanı Nazif Türkoğlu, indirim sayesinde mobilyacıların tüm kayıplarını telafi etmeyi başardığını açıkladı. Türkoğlu, yüzde 10'luk indirimin yıl sonuna kadar uzatılması durumunda mobilya sektörünün yüzde 10 büyüyeceğini ve işini kaybeden 25 bin kişinin tümünün yeniden işlerine kavuşacağını vurguladı. İstikbal, Doğtaş, İpek, Alfemo, Yataş gibi mobilya sektörünün önde gelen firmaları adına konuşan TOBB Mobilya Sektörü Kurulu Başkanı Davut Doğan, şunları kaydetti:

'DESTEK LAZIM'
"İndirimli yüzde 8'lik KDV oranının, tekstil sektöründeki gibi kalıcı olmasını istiyoruz. 65 bin firmanın faaliyet gösterdiği, 250 bin kişiye istihdam olanağı sağlayan sektörümüzde haksız rekabetin ve kayıt dışının önüne geçilmelidir. Dış ticaret açığı vermeyen ve ithalatının 2 misli ihracat yapan sektörümüzün desteğe ihtiyacı vardır."
Takvim

Mobilyacı, vergi indiriminde uzatma istedi 
 
Küresel kriz sebebiyle KDV'nin yüzde 18'den yüzde 8'e düşürüldüğü mobilya sektörü, vergi avantajının en azından üç ay daha uzatılmasını istiyor. 
 
Nisan ayında başlayan vergi indirimleri sayesinde yüzde 50'lere varan ölçüde düşen kapasite kullanım oranı yüzde 70'e ulaşırken üretim yüzde 20, satışlar ise yüzde 30 arttı. 1,5 milyar dolarlık stoku eriten sektör, 5 milyar dolarlık ciro elde etti. İşten çıkarılan 25 bin kişinin 15 bini ise yeniden işbaşı yaptı. Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER) Başkanı Nazif Türkoğlu, vergi avantajının en azından yıl sonuna kadar sürmesi halinde satışların 8 milyar doları aşacağını belirtiyor. Küresel krizin etkisiyle zor günler yaşayan mobilya sektörünü darboğazdan kurtaran vergi avantajının 30 Eylül'de sona erecek olması, sektör temsilcilerini kara kara düşündürüyor. Geçtiğimiz günlerde Ankara'ya çıkarma yapan MOSDER üyeleri, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün ile görüşerek sürenin en az 6 ay daha uzatılması talebinde bulundu. Dernek yönetimi, dün de basının karşısına çıkarak, vergi indiriminin sürdürülmesi talebini yineledi.

Krizden dolayı sektörde 25 bin kişinin işten çıkarıldığını belirten MOSDER Başkanı Türkoğlu, KDV indiriminin uygulandığı dönemde toplam 15 bin kişinin yeniden işine kavuştuğunu söyledi. İndirimin sektör üzerindeki kriz havasını dağıttığını vurgulayan Türkoğlu, bu dönemde hem ellerindeki 1,5 milyar dolarlık stoku erittiklerinin hem de 5 milyar dolarlık satış gerçekleştirdiklerinin altını çizdi. Bu sürenin 2009 sonuna kadar uzatılması durumunda satışlarını 8 milyar dolara çıkaracakları taahhüdünde bulunan Türkoğlu, hükümete şu çağrıyı yaptı: "Sektörde bu ayın sonundan itibaren üretim yavaşlıyor. KDV indirimi bir süre daha devam etmezse işten çıkarmalar olabilir. Devam ederse krizde işini kaybedenlerin hepsi yeniden işine kavuşur."

'SON BEŞ YILIN EN YÜKSEK SATIŞINI YAPTIK'

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Mobilya Sektör Kurulu Başkanı Davut Doğan ise yüzde 8'lik KDV oranının, tekstil sektöründeki gibi kalıcı olmasını istedi. Sektörde 65 bin firmanın faaliyet gösterdiğini kaydeden Doğan, "250 bin kişiye istihdam sağlıyoruz. KDV indirimi devam ettirilerek haksız rekabetin önüne geçilmelidir. Dış ticaret açığı vermeyen ve ithalatının iki katını ihraç eden sektör, bu anlamda desteklenmelidir." diye konuştu. Boydak Holding CEO'su Memduh Boydak da KDV indiriminin ardından son beş yılın en yüksek satışlarına ulaştıklarını aktardı. Boydak Grubu'nda da krizde 500 kişinin işten çıkarıldığını hatırlatan Boydak, vergi indiriminin ardından 550 kişiyi yeniden işe aldıklarını dile getirdi. Boydak, KDV indiriminin kalkması halinde hem istihdam sorunu yaşanacağına hem de sektör içinde kayıt dışı üretimin artacağına dikkat çekti.

'KDV kalıcı olarak yüzde 5'e çekilsin'

Mobilya ihracatının yüzde 15'ini gerçekleştiren ve iç piyasanın da yüzde 15-20'sini elinde bulunduran MASKO Mobilya Kenti'nin Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Karcı, KDV indiriminin kalıcı olarak yüzde 5'e çekilmesini istediklerini bildirdi. 2009'un ilk yarısında yüzde 35 daralan mobilya sektörünün hükümetin 1 Nisan'da uygulamaya aldığı yüzde 18'lik KDV oranının yüzde 8'e indirilmesiyle satışlarında artış olduğuna işaret etti. Desteklerin devam etmesi halinde 2009'u krize karşın küçülme yerine büyümeyle kapatabileceklerini ifade eden Karcı, ikinci bir dip beklemediklerini ve gelecek yıl sektörün toparlanacağını düşündüklerini belirtti. MASKO Mobilya Kenti olarak, 30 Eylül sonrasında KDV'nin kalıcı olarak yüzde 5'e çekilmesini isteyen Karcı, "Bu oransal düzenlemenin, girdilere de uygulanarak bize yansıtılmasını talep ediyoruz. Zaten mobilya sektöründe yüzde 18'lik kâr marjı yok." dedi. ZAMAN
Bayram KAYA/Zaman


Geri Dön