25 / 04 / 2024

Keçiören Göçmen Merkezi açıldı!

Keçiören Göçmen Merkezi açıldı!

Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak, "Göçmenlerin topluma entegre olma süreçlerini hızlandırmak, kültürel farklılık ve dil çeşitliliği nedeniyle oluşan iletişim engellerini aşmak, toplumsal uyum sürecinde karar alma mekanizmalarına katılımlarını artırmak amacıyla bugün bir adım atıyoruz" dedi.



Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak, "Göçmenlerin topluma entegre olma süreçlerini hızlandırmak, kültürel farklılık ve dil çeşitliliği nedeniyle oluşan iletişim engellerini aşmak, toplumsal uyum sürecinde karar alma mekanizmalarına katılımlarını artırmak amacıyla bugün bir adım atıyoruz" dedi.


Keçiören Belediyesi, Uluslararası Göç Örgütü (IOM) iş birliği ve AB İnsanı Yardım Fonu (ECHO) desteğiyle göçmenlere yönelik hizmet verecek Keçiören Göçmen Hizmetleri Merkezini açtı. Keçiören Belediyesinde açılan Göçmen Hizmetleri Merkezinde, ilçede yaşayan yabancı uyruklu Vatandaşların sağlık, eğitim, sosyal yardım, sosyal hizmet ve istihdam gibi çeşitli kamu hizmetlerine erişiminin kolaylaştırılacağı ve danışmanlık yapılacağı kaydedildi.


Açılışa ev sahipliği yağan Belediye Başkanı Mustafa Ak İstanbul’daki terör saldırısında hayatını kaybedenlere Allah’dan rahmet dileyerek konuşmasına başladı. Ak, "Ülke olarak, millet olarak acıyı yüreğimizde hissettik, bu saldırıyı lanetliyoruz, ve terörle olan mücadelemizin sonuna kadar kararlı bir biçimde devam edeceğini tekrar etmek istiyorum. Yaralılarımız var onlara da acil şifalar diliyorum. Şuan da hastanede olan, tedavi gören ve yoğun bakımda tedavileri devam eden kardeşlerimize de acil şifalar diliyorum. Terörün asla amacına ulaşamayacağını, diz çökmeyeceğimizi ve yılmayacağımızı da bir kez daha kararlılıkla vurguluyorum. Devletimiz büyüktür ve güçlüdür, bundan kimsenin şüphesi olmasın. Ülkemiz bu nedenle bulunduğu coğrafyanın da umudu, dayanağıdır. Bu nedenle özellikle coğrafyamızda meydana gelen olaylara kayıtsız kalamamakta ve bölgenin hamisi rolünü üstlenmektedir, biz güçlü kaldıkça bize sığınan mazlum milletler de güçlü olacaktır" şeklinde konuştu.


"Ülkemizde 6 bin göçmen var"

Komşu ülkelerde yaşanan savaşlar nedeniyle özellikle sivil halkın zarar gördüğünü ve Türkiye’ye sığındığını hatırlatan Ak, "İlçemizde de gerek savaş koşulları gerekse başka nedenlerle farklı ülkelerden gelen yaklaşık 6 bin göçmen bulunuyor. Göçmenlerin topluma entegre olma süreçlerini hızlandırmak, kültürel farklılık ve dil çeşitliliği nedeniyle oluşan iletişim engellerini aşmak, toplumsal uyum sürecinde karar alma mekanizmalarına katılımlarını artırmak amacıyla bugün bir adım atıyoruz. Açacağımız Göçmen Hizmetleri Merkezi ile göçmenlere yönelik ayrımcılığın önüne geçmeyi, sağlık, eğitim, sosyal yardımlaşma ve dayanışma, istihdam gibi çeşitli kamu hizmetlerine erişimlerini kolaylaştırmayı hedefliyoruz" ifadelerini kullandı.


"Çocuklara yönelik Eğitim ve Sosyal Destek Birimi de var"

Merkezde Hukuki Destek Birimi, Sağlık Danışma Birimi, Eğitim Danışma Birimi, İş ve Mesleki Danışma Birimi, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Müdürlüğü İletişim Masası, Psiko-Sosyal Destek ve Proje Birimi, Göçmen Meclisi ve Dayanışma Lokali’nin bulunacağını belirten Ak, "Çocuklara yönelik Eğitim ve Sosyal Destek Birimimiz de yer alacak. Keçiören ilçemizde yer alan kamu kurum ve kuruluşlarından birer temsilcinin yer aldığı Koordinasyon Kurulu ise göçmen sorunlarına yönelik toplantılar yaparak raporlar hazırlayacak. Zaten şu an da göçmenlere yönelik Türkçe dil kursları vermeye başladık. Ayrıca yine göçmen çocuklara dil eğitiminin yanı sıra psiko-sosyal destek amaçlı ritim, heykel, resim, drama kursları, göçmen kadınlara da yine dil kurslarıyla birlikte aile sağlığı, çocuk eğitimi konularında kurslar düzenliyoruz. Belediyemiz birimlerinden ÇODAM, KEÇMEK, KEDEM ile Kaymakamlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Koruyucu Önleyici Hizmetler Birimi bu konuda ortak çalışıyor" diye konuştu.


"Göçmen Hizmetleri Merkezimiz hayırlı uğurlu olsun. Göçmenlerimizin vatan özlemlerini bir nebze de olsa dindirmeyi arzuluyoruz, kendilerini gurbette hissetmesinler" diyen Ak, "Acılar paylaşıldıkça azalır, inşallah Rabbim bir daha savaşın acılarını yaşatmaz. Buradan hep birlikte tüm mazlum milletler için dua ediyor, ümmet yalnız değil mesajı veriyoruz" ifadelerini kaydetti.

Avrupa Komisyonu İnsani Yardım ve Sivil Koruma Ofisi Temsilcisi Reza Kasrai ise, İstanbul’daki terör saldırısında hayatını kaybedenleri rahmetle andığını dile getirerek, "Türkiye zor zamanlardan geçiyor. Bunun en önemli nedenlerinden bir tanesi Suriye’de devam eden çatışmalardır. Bu savaş altıncı yılını dolduruyor. Türkiye 3 milyon mülteciye ev sahipliği yapıyor. Mültecilere Türk halkı ve hükümeti şimdiye kadar eşi görülmemiş bir cömertlikle yardım ediyor. Göçmenlik Hizmeti Merkezi açıldığı için mutluyuz. İnsanların birçok hizmete erişimini sağlayacak bu merkez büyük önem taşıyor" ifadelerini kullandı.

Merkezin açılışını yapan Mustafa Ak, Uluslararası Göç Örgütü (IOM) ve AB İnsanı Yardım Fonu (ECHO) ’dan gelen temsilcilerle birlikte kurdele keserek ve merkezi gezdi.


Milliyet


Geri Dön