28 / 03 / 2024

Kemal Yalınkılıç: Yavru Abant onay alınmadan yapılamaz

Kemal Yalınkılıç: Yavru Abant onay alınmadan yapılamaz

Milli Parklar Genel Müdürlüğünün, Abant Tabiat Parkı'na zarar veren çalışmalar nedeniyle Bolu Valiliği'ni uyardığı ortaya çıktı



Abant Tabiat Parkı'na zarar veren çalışmalar nedeniyle Bolu Valiliği'ni bir raporla uyardığı ortaya çıkan Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Mustafa Kemal Yalınkılıç, tahribata tepkisini dün bir açıklamayla sürdürdü. Yalınkılıç, "Gölün çevresindeki yolun bakım, rehabilitasyon ve tamiratı öngörüldü ama yer yer yanlış uygulamalar oldu. Onu da düzeltmek için yazı yazdık. Yavru Abant'ın onay alınmadan yapılmaması gerektiğini ilettik" dedi.
Koruma altındaki Abant Gölü ile ilgili Bolu Valiliği'nin doğaya tahrip eden çalışmalarını Radikal 29 Mart'taki sayısında manşetten duyurmuştu. Milli Parklar Genel Müdürü Mustafa Kemal Yalınkılıç dün tahribatla ilgili bir açıklama yaptı. Bolu Valisi Halil İbrahim Akpınar'ın "Çalışmalardan Milli Parklar'ın haberi var" dediği Milli Parklar Genel Müdürü Yalınkılıç, Vali Akpınar'ın sözlerinin aksine şunları dedi:

VALİLİK BİLDİRMEDİ: Gölün çevresini dolaşan kısmın projelendirilerek doğal yapıya uygun rehabilitasyonunun, imzalanan sözleşmeyle Valilik tarafından yapılması kararlaştırıldı. Valilik, göl etrafındaki yol çalışmalarının onarımını başlattı ancak çalışmayı yeni bir yol yapımı olarak bize intikal ettirmedi. Yolun bakım, rehabilitasyon ve tamiratı öngörüldü ama yer yer maalesef yanlış uygulamalar oldu. Düzeltmek için yazı yazdık. Yapılan müdahalenin bir bakım, onarım olarak yapıldığını düşünerek olaya müdahalede bulunmadık. Ancak basında çıkan haberler üzerine gönderdiğimiz bir heyet tarafından bölgede inceleme yapıldı.

DİKKATLİ OLUN DEDİK: İncelemede, yolun bakım onarımıyla ilgili çalışmaların, hatta enerji nakil hatlarının yer altına alınmasına yönelik çalışmaların da başlatıldığı ancak yer yer su altında kalan yol kısımlarının malzemeyle yükseltildiği görüldü. Dolayısıyla bakım, onarımda daha titiz olunması bakımından çalışmaların projelendirilerek Genel Müdürlük'ün onayının alınması yönünde rapor yazıldı ve Valiliğe gönderildi. Raporda, doğal bir ekosistemde çalışmalarda dikkatli olunması gerektiğini bildirdik.

ONAY ALMADAN YAPMAYIN: Savak (göl suyu gideri) imalatından dolayı suyun 1.5 metre yükseldiği tespit edildi. Suyun normal seviyede tutulması gerektiği, gölün bir doğal ekosistem olduğu dolayısıyla fiziki müdahalelerde bulunulmaması gerektiği yazıyla iletildi. Yavru Abant mevkiinde gölün yükselmesi nedeniyle önünde toprak serpe çekildi. Bunun da plan değişikliğine konu olduğunu ve onay olmadan yapılmaması gerektiğini ilettik. Valilik yapılması gerekeni yapmış ama ama bunun plan değiştirilmeden yapılması yanlıştır.
Radikal


Geri Dön