23 / 04 / 2024

Kentlerin rant çıkmazı!

Kentlerin rant çıkmazı!

Hürriyet Gazetesi'nden Deniz Gürel bugünkü yazısında "Kentlerin rant çıkmazı" başlıklı yazısına yer verdi. İşte o yazı...



Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’nin “En büyük hırsızlıklar, kötülükler, belalar imardan geliyor” sözleri çarpıcıydı.


Olağanüstü bir dönemden geçmesek, belki günlerce konuşulur, tartışılırdı...

Özhaseki’nin iki gün arayla yaptığı açıklamaları hatırlayalım: 


“Ortalıkta dolaşan imar hikayeleri o kadar rahatsız edici ki, hepimizin içini döndürüyor. Bu müthiş bir sıkıntı. Adalet duygusunu da sarsıyor. İnsanlar arasındaki bu dedikodular belediyelere yönelik güveni de sarsıyor.”


Açıklamasının Hürriyet’in manşetinde ve diğer gazetelerde yer almasının ardından önceki gün Mogan Gölü’nün temizlik çalışmalarını inceleyen Bakan Özhaseki’ye gazeteciler hangi belediyelerin kastedildiğini sordu.


Özhaseki eleştirilerini sürdürdü: 


“İsim vermemi kimse beklemesin ama herkes gidip Ankara’nın veya İstanbul’un en lüks semtlerinde, sahil kenarlarında kafelerde oturup baktığı zaman, gördüğü manzaralardan rahatsız diye düşünüyorum. Oradaki dedikoduları dinlerlerse, epey rahatsız olurlar diye düşünüyorum. Bu dedikoduların bir kısmı dedikodudur, iftiradır, silelim. Ama hepsi de dedikodudan ibaret değil, biz de bunu biliyoruz. Ancak bu tür şeyleri ispatlayabilmek öyle zor ki o yüzden biz bu işlerin olmamasına gayret edeceğiz.”


* * *


Özhaseki’nin “Bu tür şeyleri ispatlayabilmek öyle zor ki” sözleri işin özeti aslında. Ortada ispatlanamayan ama kentlerin geleceğini ipotek altına alan durumlar var. Noktasal planlamalar sürdükçe -özellikle büyükşehirlerde- aynı sorunlar devam eder. Etrafınıza bir bakın.4-5 katlı binaların ya da müstakil evlerin olduğu bir sitenin hemen yanında 30-40 katlı gökdelenler...


İş öyle bir boyuta geldi ki müstakil evlerden oluşan sitelerde oturanlar imza toplayarak hemen yanı başlarındaki yüksek konutlardan oluşan sitelere ‘dönüşmek’ istiyor. 


Bu insanları ‘rant peşinde koşmak’la suçlamak ne kadar doğru olur, diğer taraftan her yere gökdelen dikmek ne kadar doğru olur.


Kentlerdeki yapılaşma çıkmazının önüne nasıl geçilir, bundan sonra nasıl bir planlama yapılır, koskocaman bir soru işareti...


İKİSİ DE YANLIŞ


Özhaseki’nin açıklamalarını  Ankara  özelinde değerlendirecek olursak. Noktasal imar planları Büyükşehir Belediyesi’nin yanlışı... Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın kentsel dönüşüm ilan ederek yaptığı parsel bazlı plan değişiklikleri de en az Büyükşehir’inki kadar yanlış...


Hürriyet 


Geri Dön