28 / 03 / 2024

Kentsel dönüşelim ama değişmeyelim!

Kentsel dönüşelim ama değişmeyelim!

Güneş Gazetesi köşe yazarı olan İslam Memiş bugünkü yazısında, kentsel dönüşüm projelerinden bahsetti. Memiş, projelerle dönüşelim ama değişmeyelim mesajını verdi.



Türkiye'de konut sektörü tekrar canlanmaya başladı. 240 ay vade seçeneği, sıfır faizli kampanyalar Türkiye'deki konut stoklarının azalmasına neden olduğunu gördük. Hükümetin kentsel dönüşüm projelerindeki kararlı tutumu, beraberinde yeni stratejileri getirdi. Yeni hazırlanan yasa teklifleri ve düzenlemelerle birlikte metropol şehirlerdeki çürük, çarpık yapılaşmaların yerini sağlam, modern binalar alacak. 

Bedeli olacak 

Ancak bu değişimin de ekonomik olarak bir bedeli olacak. Mesela; Kentsel dönüşüm projesi sizin oturduğunuz binayı da kapsıyorsa ve oturduğunuz evin metre karesinde bir ev istiyorsanız fiyat farkını ödemek zorunda kalacaksınız. Yeni evinize taşındığınızda ister istemez “ Yeni eve yeni eşya lazım “ denir ve eşyalar da değişir. Yani anlayacağınız böyle durumlar için nakit hazırlığınızı yapın derim. 

Kensel dönüşüm projelerinde sürekli lüks konut maketlerini görür “ Vay beee” deriz, şimdiki evimizle yeni evimizin fiyat farkını duyduğumuzda “ Vavvv” deriz, inşaat aşamasında yanından geçtiğimizde “ Hadi inşaAllah az kaldı “ deriz. 

Esnafa yakın mercek 

Peki “İHTİYAÇ HALİNDE CAMDAN SEPET SALDIĞIM BENİM ESNAF KOMŞUM NE OLACAK “ dedik mi ? HAYIR! “Bizim lüks binaların altları hep dükkan, onlarda oraya gelecek” mi dediniz? O aklınızdan ve içinizden geçen, gerçekte o esnaf komşunuzun maalesef öyle bir imkanı olmayacak. 

Çünkü kimse projelerinde mahalle esnaflarını ağzına bile almıyor. Yani havuzlu, otoparklı lüks binalarımız olacak, modern bir yaşam tarzı belirliyoruz mahalle esnaflığı mı kaldı dememeliyiz. 

Eğer bu düşünceye sahip olursak, sırtımızdan geçinen ülkelere de ses çıkarmamalıyız. 

Kiraları artacak 

Bugün küçük bir esnafın 2 bin- 3 bin lira civarında bir kira ödediğini düşünürsek, sizin lüks konutların altında bulunan dükkanlara ne kadar kira ödeyebilir? Ya da şöyle düşünelim sizin eski evinizin değeri 300 bin lira iken yeni evinizin değeri 600 bin lira oluyor, esnaf komşunuzun kira artışını varın siz hesaplayın. 

Model değişecek 

Binalarınız altında mutlaka alışveriş merkezleri olacak, dükkanlar olacak ama sizin alıştığınız esnaf modeli olmayacak. Kim neyi ne kadar satar da o kiraları öder hepimiz biliyoruz. Sistem, gerçek ve devir böyle... Esnaflarımıza sahip çıkmaz isek emin olun kazanan her zaman ki gibi yabancılar olur. 

 Kavgalar ettiğimiz, bahaneler ürettiğimiz, kendi yaptığımız hataları mahal ettiğimiz o yabancı yatırımcılar hep kazançlı çıkar. 

- Konut kredisi kullanırsınız faizden kazanır 

- Yabancı marka eşyalar satın alırsınız üretimden kazanır 

- Türk isimli yabancı ortaklı mağazalar açılır satış da kazanır 

Öyle yada böyle biz özümüzü kaybederiz, onlar yine kazanmaya devam eder. 

Sistem kesinlikle esnafın yanında olmalı ama sözde değil icraatta. 

Esnafın bir güvencesi olmalı, ekonomiye ve milletine desteği devam etmeli. 

Yeni sistem değişikliği bizi gerçek anlamda özümüze döndürmelidir, öncelik bu ülkenin esafının olmalıdır. Dilerim ki ESNAFLIK bu ülkede bâki kalır... 

DÖNÜŞELİM AMA DEĞİŞMEYELİM!



İslam MEMİŞ/Güneş


Geri Dön