29 / 03 / 2024

Kentsel dönüşüm çalışmalarına hız kazandırılmalı!

Kentsel dönüşüm çalışmalarına hız kazandırılmalı!

Ülkemizde çok önemli gelişmeler var. İnsanlarımız, güvenlik konusunda tedirgin. Kent merkezlerinde bile terörün kanlı yüzüyle karşılaşılmasından dolayı ülke genelinde bir kırılganlık var.



Ülkemizde çok önemli gelişmeler var. İnsanlarımız, güvenlik konusunda tedirgin. Kent merkezlerinde bile terörün kanlı yüzüyle karşılaşılmasından dolayı ülke genelinde bir kırılganlık var. 

Türkiye olarak seçime adım adım yaklaştığımız bu günlerde terörün acı reçetesiyle karşılaşmanın huzursuzluğu içindeyiz. Yüzlerce insanımız öldü. Yüzlerce yaralımız var. Bu ne ilk terör olayı ne de son olacak. Dünyanın pek çok bölgesinde terör, karanlık yüzünü gösterirken insanların canlarına ve mallarına kastetmesi, huzursuzluk yaratıyor. 

Bir yandan terörün verdiği acıları dindirmek için çalışırken, ülke olarak yas tutarken, diğer yandan da siyasi gelişmeler ve siyasi aktörlerin yaptığı açıklamaları dikkatlice dinlersek, bu kanlı terör olayından bile politik olarak nemalanmak istenmesine üzüntü ile bakıyorum. 

insanların ölümü üzerinden siyaset olmaz. 

İşte bu nedenle de ülkemizde hem siyasi hem de genel anlamda bir yenileşme gerekiyor. Terörün önünün kesilmesine yönelik olarak milli birlik ve beraberlik ruhunun sergilenmesi çok önemli. Bunun yanı sıra, insanların birbirlerine karşı daha hoşgörülü ve daha saygılı davranması ve etnik ayrım yapılmaması, etnik ayrım yapanların, yapmak isteyenlerin yada etnik ayrımcılığı siyasi olarak güç kazanma uğruna kullananların ise toplum dışına itilmesi konusunda el birliğiyle hareket etmeliyiz. 

Ki, bu insanlar haddini bilsinler. 

Ki, etnik ayrımcılık yapanların kendilerine masum istekmiş gibi görülen bazı istemlerinin ülkenin birlik ve beraberliğine dinamit konulması olduğunu cümle alem öğrensin. 

Terör olayları oluyor. Bunların önlenmesi için gerekli çalışmalar yapılmalı. Yapılıyor. 

Bazıları ele geçiriliyor, bazıları ise eylem yapıldıktan sonra bile yakalanamıyor. Olaylar, faili meçhul kalıyor. Bu eylemlerin yapılması emrini verenlerin ise kim oldukları meçhulde kalıyor. 

İnsanlarımızı kaybettik. Hepsine Allah gani gani rahmet eylesin. 

Bu olay, bizlere bazı hatırlatmaları yaptı. 

Neleri hatırlattı? Birlik ve beraber olmamız gerektiğini hatırlattı. Ülkemizdeki siyasi istikrarın bozulması ve siyasi boşluk halinde terörün hortlamaya çabaladığını hatırlattı. 

Herkesin içinde bulunduğu durumu yeniden gözden geçirmesi gereğini hatırlattı. 

Yeniden yazıyorum. Her bulunduğum ortamda da korkmadan, çekinmeden söylüyorum; bu terör, onlara siyasi destek verilmesinin devamı halinde hiç bir zaman bitmez. 

Aksine daha fazla güç kazanır. Önce, siyasi desteklerin çekilmesi, sonra teröristlerin belirlenmesi ve adli yoldan cezalandırılması gerekiyor, ibreti alem için bunların yapılması halinde, teröristler, gelip Ankara"nın göbeğinde^tarihi Tren İstasyonu olan GAR binasının önünde böyle bir eylem yapmaya cesaret edemezler. 

Ülkemizde yeniden birlik ve beraberliğin tesis edilmesi adına, insanlarımız kadar siyasetçilerimizin de siyasi aktörlerinde birlik ve beraberlik içinde olmaları gerekmektedir. 

Hep beraber düşünce değişimine ihtiyacımız var. 

Önce kafalarda değişim yapılmalı. 

Sonra, ülke genelinde kentsel dönüşüm çalışmalarına hız kazandırılmalı. Çünkü, modern sitelerin olduğu bölgelerde teröristler barınamıyor. Terör buralarda kendisine yer bulamıyor. 

Kentsel dönüşüm projeleri, sadece inşaat sektörünün gelişmesine yönelik çalışmalar olarak değerlendirilmemeli. Birde, olayın sosyal ve ekonomik getirişine bakılmalı. Modern, çağdaş ve sosyal aktiviteleri olan merkezi yaşam merkezlerinde teröristlerin barınması çok zor. Çünkü, aileler, başta güvenlikli siteler olmak üzere toplu yaşam merkezlerindeki idare ve yönetimler bu konularda çok dikkatli. 

Pek çok sitenin de kendi özel güvenlik elemanları ve görevlileri var. Korunaklı olan sitelere, teröristlerin girebilmesi mümkün değil. Onlar daha çok varoş olarak tabir ettiğimiz, gecekondu bölgelerinde barınıyorlar. 

Buralardaki insanları, toplumdan uzaklaştırmak ve dışlamak istemem. Çünkü, bende senelerce gecekondu mahallelerinde oturdum. Büyüdüm. Buralarda oturmak bir günah değil, hizmet eksikliğinden kaynaklanan hayatın bir gerçeği. 

Şimdi, ülkemizde top yekûn bir kentsel dönüşüm başladı. Osmangazi Belediyesi de Bursa için tarihi önem arz eden Bugün, Sağlık Bakanımız Mehmet Müezzinoğlu"nun da katılacağı törenle Soğanlı"da tarihi kentsel dönüşüm başlayacak. 


Gazete Bursa 


Geri Dön