19 / 04 / 2024

'Kentsel dönüşüm devlet değil, özel sektör eliyle gerçekleştirilmeli'

'Kentsel dönüşüm devlet değil, özel sektör eliyle gerçekleştirilmeli'

Bursa’da düzenlenen zirveye katılarak Osmangazi’de yürütülen Kentsel Dönüşüm çalışmaları hakkında bilgi veren Başkan Mustafa Dündar, “Türkiye’de kentsel dönüşüm devlet değil, özel sektör eliyle gerçekleştirilmeli” dedi.



Bursa’da düzenlenen ve Türkiye’deki kentsel dönüşüm ve modern şehirlerin en büyük buluşması olarak adlandırılan “Modern Şehircilik ve Kentsel Dönüşüm Zirvesi”ne katılarak, Osmangazi’de yürütülen Kentsel Dönüşüm çalışmaları hakkında bilgi veren Başkan Mustafa Dündar, “Türkiye’de kentsel dönüşüm devlet değil, özel sektör eliyle gerçekleştirilmeli” dedi.


Adana ve Antalya’dan sonra Bursa’da düzenlenen ‘Modern Şehircilik ve Kentsel Dönüşüm Zirvesi’ne katılan Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, “Kentsel dönüşüm uygulamaları konusunda, geçtiğimiz yıllarda  TOKİ  çok modaydı. Hemen her belediye kentsel dönüşüm projelerini gerçekleştirmek için TOKİ’yi bekliyordu. Ancak günümüzde artık bu durum değişti. Artık özel sektör eliyle kentsel dönüşüm uygulamaları gerçekleşmeli. Kamunun, yerel yönetimler olarak bizlerin, özel sektörün önünü açacak çalışmaları gerçekleştirmesi gerekiyor” dedi.


"SOĞANLI’DA İHALE SÜRECİ TAMAMLANDI"


Osmangazi’de yürütülen kentsel dönüşüm projeleri hakkında bilgi veren Başkan Dündar, göreve geldikleri 2009 yılından itibaren Osmangazi’de master plan çalışması yaptıklarını, ilçenin tamamının sosyal doku, konut ve zemin yapısına ilişkin analizleri gerçekleştirdiklerini ve müdahale bölgelerini belirlediklerini ifade eden Dündar, “Bu gün, Osmangazi’nin 10 farklı bölgesinde kentsel dönüşüm uygulama alanı belirledik. Bunlardan Soğanlı Kentsel Dönüşüm projemizde ihale sürecini da tamamladık. Özel sektör eliyle gerçekleştirilecek soğanlı projemizde çalışmalar başladı” dedi.


"EMSAL DEĞİL UYGUNLUK ÖNEMLİ"


Belediyelerin asıl işinin şehre vizyon kazandıracak projeler geliştirmek olduğuna dikkat çeken Başkan Dündar, “Yapılan yasal düzenlemelerden sonra belediyelerin eli biraz daha güçlendi. Bundan sonra proje geliştirirken daha yaşanabilir, aynı zamanda kent kültürünü ve estetiğini koruyan projeler geliştirmeliyiz. Soğanlı Kentsel Dönüşüm projesi, bu yönüyle baktığınız zaman, konut yoğunluğu olmayan, bina yüksekliği zemin artı 5 kat ile sınırlandırılmış, sosyal donatı alanları bakımından zengin örnek bir proje. Artık proje geliştirirken emsale bakmamak lazım. Biz, Soğanlı projemizde mevcut emsali bile uygulamadık. Bölge için en uygun olan neyse, onu gerçekleştiriyoruz. Şehrin bütününe bakarak, vatandaşımızın beklentisi ve menfaatleri doğrultusunda, kimsenin ne mağdur, ne de mağrur olmayacağı örnek bir proje olacak” diye konuştu.



Hürriyet Yerel




Geri Dön