26 / 04 / 2024

Kentsel dönüşüm kredisi nasıl alınır?

Kentsel dönüşüm kredisi nasıl alınır?

Hükümet evi kentsel dönüşüme giren vatandaşlara kredi desteği veriyor. Peki kentsel dönüşüm kredi nasıl alınır? İşte detaylar...



Konut ve işyerleri için pek çok kişiye kentsel dönüşüm kredisi veriliyor. Milliyet'te yer alan habere göre; bu kredi desteğinden yararlanmak isteyen vatandaşlar krediyi nasıl alacağını araştırıyor.

Kentsel dönüşüm kredi nedir?

Kentsel dönüşüm kredisi riskli yapı olduğu tespit edilen konut ve iş yerinin inşası için verilen kredi oluyor. 6306 sayılı Afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi hakkındaki kanunun 7. maddesi süresince, bu kredi kentsel dönüşüm kapsamında dönüşecek ev ve iş yerleri için kullanılıyor. Böylelikle uygun ödeme koşullarıyla kentsel dönüşüme tabii olan işyerleri ve konutlar yeniden inşa ediliyor. 

Kentsel dönüşüm kredisi nasıl alınır?

Riskli yapı olarak tespit edilen yapı sahiplerinin tespitin ardından en az bir sene içerisinde kredi için başvuru yapması gerekiyor. Bu sürede ilgili bankaların süreçlerine bakılır. Bankalar gerekli koşulların karşılanması durumunda kredi talebine onay veriri. Daha sonra banka bu krediyi alacak olan kişinin bilgilerini, Çevre ve Şehircilik Bakanlığına iletir.

Bu şekilde buna uygun kredi ve uygun faiz oranı uygulanması konusunda bilgiler aktarılır. Vatandaşa konut ya da işyerinin devlet güvencesi altında doğru faiz alması için olanak verilir. Vatandaşın kentsel dönüşüm kredisi için gerekli şartları sağlaması gerekiyor. Yoksa banka talep edilen krediyi onaylamaz. 

Kredi nasıl hesaplanır?

Kentsel dönüşüm kredisinde en çok merak edilen konu kredinin nasıl hesaplanacağı oluyor. Konut veya işyerinin hasarına göre; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile banka kredi hesaplaması yapıyor. 

TL cinsinden gerçekleştirilen hesaplama ile beraber, yenilenecek olan ev ya da işyerinin ipoteği kullanılır. Bu nedenle yapının ne kadar bir madde miktarına sahip olduğu oldukça önemlidir. Bu doğrultuda uygun faizler altında 120 aya kadar çıkan vadeler üzerinden hesaplama yapılır. Ancak yapının gerekli koşulları sahip olduğuna dair Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan gerekli onay gelmelidir.

Kentsel dönüşüm kira yardımı hangi durumlarda veriliyor?


Geri Dön