29 / 03 / 2024

Kentsel dönüşüm taşınma hareketliliğinde önemli etken!

Kentsel dönüşüm taşınma hareketliliğinde önemli etken!

Reidin tarafından hazırlanan "İstanbul Taşınma Hareketliliği" 2016 ilk çeyrek raporu açıklandı. Taşınma Hareketliliği raporuna göre, İstanbul'da bu yılın ilk çeyreğinde taşınma hareketliliği 2015'in son çeyreğine göre yüzde 30 artış gösterdi.



TSKB Gayrimenkul Değerleme AŞ'nin desteğiyle Reidin tarafından hazırlanan "İstanbul Taşınma Hareketliliği" 2016 ilk çeyrek raporu açıklandı. Raporun ölçümlenmesinde, İstanbul Evden Eve Nakliyeciler Derneğinin (İSTEEND) Ocak-Mart 2016 döneminde gerçekleştirdiği konut tipli ve İstanbul içi taşımacılık işlemlerinden elde edilen bilgilerden yararlanıldı.


Rapora göre, 2016 yılının ilk çeyreğinde taşınma hareketliliği 2015'in son çeyreğine göre yüzde 30 artış gösterdi.


İlk kez açıklanan İstanbul Taşınma Hareketliliği raporunda, İstanbul'da 39 ilçe arasında en fazla göç veren ilçe yüzde 15 ile Kadıköy oldu. Kadıköy'ü yüzde 11'le Maltepe, yüzde 8'le Ataşehir, yüzde 5'le Ümraniye ve yüzde 4'le Kartal izledi. Kadıköy'den yapılan taşınma işlemlerinin yüzde 43'ü yine Kadıköy'e gerçekleşti. Kadıköy'den Ataşehir'e taşınma oranı yüzde 15, Üsküdar'a taşınma oranı ise yüzde 8 olarak gözlemlendi.


39 ilçe arasından en fazla göç alan ilçe yüzde 11 ile Maltepe olurken, Maltepe'nin en fazla göç aldığı ilçe yüzde 59'la yine Maltepe oldu. Maltepe'yi yüzde 7 ile Ataşehir ve Kadıköy izledi. Taşınma nedenleri arasında kentsel dönüşüm önemli bir ölçüt olurken, Kadıköy'den taşınanların yüzde 40'ı taşınma nedeni olarak kentsel dönüşümü gösterdi.


"Kentsel dönüşüm, taşınma hareketliliğinde önemli etken"


Açıklamada görüşlerine yer verilen TSKB Gayrimenkul Değerleme AŞ Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, son 14 yıllık süreçte İstanbul'da konut sektörünün ciddi bir dönüşüm geçirdiğini belirterek, gelinen noktada coğrafi koşullar, fiziki mekan ve konum özeliklerinin dışında artık işin bir de sosyal ve ekonomik döngüsünün ele alınması gerektiğini ifade etti.


Bu gerekliliğe olan inançla İstanbul Taşınma Hareketliliği endeksinin oluşturulmasına destek verdiklerini dile getiren Maya, şunları kaydetti:


"Verdiğimiz destekten memnuniyet duyuyoruz. Bu endeksin yayınlanmasındaki öncelikli amacımız, hem konut geliştiricileri için hedef kitle analizlerine sayısal verilerle yardımcı olmak hem de bireysel kullanıcıların yer seçim eğilimlerini ve grafiklerini oluşturmaktı.


Kentsel dönüşüm çalışmalarının yoğun olduğu yerlerde taşınma hareketliliğin en fazla olduğu bölge olarak İstanbul Anadolu Yakası ve özelikle Kadıköy ilçesi öne çıkıyor. Kadıköy'den 2016 ilk çeyrekte taşınma oranı yüzde 15 iken, aynı ilçe içinde yapılan taşınma işlemlerinin yüzde 43 olduğunu görüyoruz. Bu durum da gerek yeni biten inşaatlarda, gerek kentsel dönüşüm nedeniyle binanın yıkılacak olması nedeniyle yapılan taşınma işlemlerinde ilk tercihin yine aynı bölgede olma eğilimini gösteriyor. Kadıköy dışında Maltepe bölgesindeki taşınma hareketliliğinde de yine kentsel dönüşümün önemli bir etken olduğu ortaya çıkıyor."


Maya, bölgeye yapılan ofis yatırımlarının ve hayata geçen ofis taşınma projelerinin de doğrudan konut yatırımları için Maltepe ilçesini hareketlendirdiğini bildirdi.


AA




Haber PR Ajansı'nda şu şekilde yer aldı...



TSKB Gayrimenkul Değerleme A.Ş’nin desteğiyle REIDIN tarafından hazırlanan 'İstanbul Taşınma Hareketliliği' 2016 ilk çeyrek raporu açıklandı. Rapora göre, 2016 yılının ilk çeyreğinde taşınma hareketliliği, 2015’in son çeyreğine göre %30 artış gösterdi.



TSKB Gayrimenkul Değerleme A.Ş’nin desteğiyle REIDIN tarafından hazırlanan 'İstanbul Taşınma Hareketliliği' 2016 ilk çeyrek raporu açıklandı. 'İstanbul Taşınma Hareketliliği' Raporu ölçümlemesinde, İstanbul Evden Eve Nakliyeciler Derneği’nin (İSTEEND) Ocak-Mart 2016 döneminde gerçekleştirdiği konut tipli ve İstanbul içi taşımacılık işlemlerinden elde edilen bilgilerden yararlanıldı.


İstanbul içinde evden eve taşınma işlemlerinin bölgesel bazda hareketlilik ve yoğunluklarının tespit ve takip edilmesini amaçlayan rapora göre, 2016 yılının ilk çeyreğinde taşınma hareketliliği, 2015’in son çeyreğine göre %30 artış gösterdi.


İlk kez açıklanan 'İstanbul Taşınma Hareketliliği' Raporunda, İstanbul’da 39 ilçe arasında en fazla göç veren ilçe %15’lik oranla Kadıköy oldu. Kadıköy’ü sırasıyla %11’le Maltepe, %8’le Ataşehir, %5’le Ümraniye ve %4’le Kartal izledi. Kadıköy’den yapılan taşınma işlemlerinin %43’ü yine Kadıköy’e gerçekleşti. Kadıköy’den Ataşehir’e taşınma oranı %15 ve Kadıköy’den Üsküdar’a taşınma oranı ise %8 olarak gözlemlendi.


En fazla göç alan ilçe, Maltepe…


39 ilçe arasından en fazla göç alan ilçe ise %11 oran ile Maltepe olurken, Maltepe’nin en fazla göç aldığı ilçe %59 oran ile yine Maltepe oldu. Maltepe’yi %7’le Ataşehir ve Kadıköy izledi.


Taşınma nedenleri arasında ‘kentsel dönüşüm’ önemli bir ölçüt olurken, Kadıköy’den taşınanların %40’ının taşınma nedeni olarak ‘kentsel dönüşümü’ gösterdikleri görüldü. İstanbul’da 3+1 daire tipinden gerçekleşen taşınma işlemlerinin %92’si yine 3+1 daire tipine gerçekleşti. 2. kattan gerçekleşen taşınma işlemlerinin %50’si ise 3. kata yapıldı.


TSKB Gayrimenkul Değerleme A.Ş. Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, düzenlenen basın toplantısında, “Son 14 yıllık süreçte İstanbul’da konut sektörü ciddi bir dönüşüm geçirdi. Geldiğimiz noktada coğrafi koşullar, fiziki mekan, konum özeliklerinin dışında artık işin bir de sosyal ve ekonomik döngüsünün ele alınması gerektiğine olan inancımızla İstanbul Taşınma Hareketliliği endeksinin oluşturulmasına destek vermekten büyük memnuniyet duyuyoruz. Bu endeksin yayınlanmasındaki öncelikli amacımız, hem konut geliştiricileri için hedef kitle analizlerine sayısal verilerle yardımcı olmak hem de bireysel kullanıcıların yer seçim eğilimlerini ve grafiklerini oluşturmaktı” dedi.


Makbule Yönel Maya, raporda yer alan 2016 ilk çeyrek dönem sonuçlarına ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı: “Kentsel Dönüşüm çalışmalarının yoğun olduğu bölgelerde taşınma hareketliliğin en fazla olduğu bölge olarak İstanbul Anadolu Yakası ve özelikle Kadıköy ilçesi öne çıkıyor. Kadıköy’den 2016 ilk çeyrekte taşınma oranı %15 iken, aynı ilçe içinde yapılan taşınma işlemlerinin %43 olduğunu görüyoruz. Bu durum da gerek yeni biten inşaatlarda, gerek Kentsel Dönüşüm nedeniyle binanın yıkılacak olması nedeniyle yapılan taşınma işlemlerinde ilk tercihin yine aynı bölgede olma eğilimini gösteriyor. Kadıköy dışında Maltepe bölgesindeki taşınma hareketliliğinde de yine Kentsel Dönüşümün önemli bir etken olduğu ortaya çıkıyor.


Diğer taraftan bölgeye yapılan ofis yatırımlarının ve hayat geçen ofis taşınma projelerinin de doğrudan konut yatırımları için de Maltepe ilçesini hareketlendirdiğini söylemek mümkün...


Daire tipleri olarak İstanbul ilindeki iç taşınma hareketliliğini değerlendirdiğimizde 1+1’den 2+1’ e taşınma oranının %40 gibi bir seviyede seyretmesi, kullanıcıların taşınırken şartlar mümkün olabiliyorsa oturduğu evini büyütme anlamında bir eğilimleri olduğuna da işaret ediyor. Yine aynı şekilde 2+1 den yapılan taşınma işlemlerinde de evini bir oda büyütmek suretiyle 3+1’ e yapılan taşınmaların da %38 seviyesinde seyrettiğini söyleyebiliriz.”


REIDIN CEO’su Ahmet Kayhan “Taşınma hareketliliğinde mevsimsellik etkisi yaşanıyor. Havaların iyileşmesi, kamu personeli atamaları ve tayin dönemleri süresince özellikle Temmuz-Eylül ayları arasında taşınma işlemlerinde artış bekleniyor. Tayin ve atamaların dışında yıl genelinde taşınma hareketliliğini en çok etkileyen faktör ise kentsel dönüşüm olarak karşımıza çıkıyor. Bu doğrultuda hareketliliğin artarak yaşanacağı bölgelerin Kadıköy, Maltepe, Küçükçekmece, Gaziosmanpaşa, Esenler olacağını söyleyebiliriz.


Anadolu yakasında önümüzdeki dönemde hareketliliğin devam etmesini bekliyoruz. Özellikle kentsel dönüşüm/yenileme bölgelerinde hareketliliğin devam etmesini öngörüyoruz. 2016 1. Çeyrek dönemi için Avrupa Yakasında Beşiktaş ilçesinde bir hareketlilik gözlemleniyor. Bunu sırasıyla, Küçükçekmece ve Esenyurt ilçeleri takip ediyor. 'İstanbul Taşınma Hareketliliği' Raporu için önümüzdeki dönemde de yılda 4 rapor olacak şekilde, çeyrekler bazında 'İstanbul Taşınma Hareketliliği' raporunu paylaşacağız. Her çeyrek dönemi takip eden ilk ay ilgili rapor paylaşılacak” şeklinde konuştu.


İstanbul Evden Eve Nakliyeciler Derneği Başkanı Davut Ukan da derneğe üye olan firmalardan topladıkları taşıma bilgilerini İstanbul Taşınma Hareketliliği raporu için eksiksiz ve doğru bir şekilde ilettiklerini belirterek, “Tüm Marmara bölgesinde K3 yetki belgesine sahip 430 firma, Türkiye geneline baktığımızda ise yaklaşık 1.200 firma var. Bu belgeye sahip firmalar sadece ev eşyası ve ofis eşyası taşıyabiliyor. İstanbul taşıma hareketliliğine katkı sağladığımız için mutluyuz. Bize üye olan firmalardan topladığımız taşıma bilgilerini REIDIN yönetimine eksiksiz ve doğru bir şekilde ileterek katkı sağladık” dedi.









Bu haber Hürriyet'te şöyle yer aldı:



Kentsel dönüşüm İstanbul’da taşınma hareketliliğine hız kazandırdı. Bu yılın ilk çeyreğinde geçen yılın son çeyreğine göre taşınmalar yüzde 30 arttı. En çok taşınma hareketi ise kentsel dönüşümün en yoğun olduğu Kadıköy ilçesinde oldu. Kadıköy’ü Maltepe, Ataşehir, Ümraniye ve Kartal izledi.


Her geçen gün artan kentsel dönüşüm projeleri taşınma sürecini hızlandırdı. TSKB Gayrimenkul Değerleme’nin gayrimenkul bilgi şirketi Reidin desteği ile hazırladığı ‘İstanbul Taşınma Hareketi Raporu’ raporuna göre 2016’nın ilk çeyreğinde taşınma işlemleri 2015’in son çeyreğine göre yüzde 30 arttı. İstanbul Evden Eve Nakliyeciler Derneği’nin yılın ilk 3 ayında yaptığı 12 işlem üzerinden yapılan araştırmaya göre taşınma hareketliliğinde İstanbul’da ilk sırada yüzde 15 oranla Kadıköy yer alırken, taşınanların yüzde 40 taşınma nedeni olarak kentsel dönüşümü gösterdi. Fikirtepe ve Bağdat Caddesi’nde heryaşanan yoğun dönüşüm ve yenileme süreci insanları ev taşımaya itti. Rapora göre taşınma işlemi içinden yüzde 15 pay alan Kadıköy’ü yüzde 11 ile Maltepe, yüzde 8 ile Ataşehir takip etti.


2. SIRADA MALTEPE VAR 

REIDIN CEO’su Ahmet Kayhan ile TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya tarafından açıklanan rapor İstanbul’un 39 ilçesini kapsıyor. En çok hareketliliğin olduğu Kadıköy’de yapılan taşınma işlemlerinin yüzde 43’ü Kadıköy içine, yüzde 57’si Kadıköy dışına yapıldı. Bu oranda Kadıköy’de yaşayan insanların önemli bir kısmının ilçe sınırları dışına çıkmak istemediğini gösteriyor. Kadıköy dışına çıkanlar ise ağırlıklı olarak Ataşehir ve Üsküdar’a yöneldi. Kadıköy’den taşınanların yüzde 40’ı kentsel dönüşümü neden olarak gösterdi. Kadıköy’ün ardından en çok işlem Maltepe’de gerçekleşti. İstanbul’daki taşınma harelerinin yüzde 11’ine Maltepe sahip oldu. Maltepe’den taşınanların yüzde 59’u yine Maltepe’de bir mahalleye giderken, ilçeden çıkanların adresi Ataşehir ve Kadıköy oldu. Maltepe’den taşınanların yüzde 30’u buna sebep olarak kentsel dönüşümü gösterdi. Maltepe’nin ardından en çok taşınmanın yaşandığı ilçeler yüzde 8 ile Ataşehir, yüzde 5 ile Ümraniye ve yüzde 4 ile Kartal olarak sıralandı. 


BEŞİKTAŞ HAREKETLİ 

Taşınma hareketleri ağırlıklı olarak Anadolu yakasında görülürken, Avrupa yakasında ilk sırarı Beşiktaş aldı. İstanbul’daki taşınmaların yüzde 4.31’i Beşiktaş’ta yapılırken, ilçeyi yüzde 3.33 ile Küçükçekmece ve Esenyurt, yüzde 2.94 ile Sarıyer ve yüzde 2.78 ile Arnavutköy takip etti. Kentsel dönüşüm çalışmalarının yoğun olduğu bölgelerde taşınma hareketliliğinin olduğunu belirten TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, “İstanbul içi taşınma hareketliliğini değerlendirdiğimizde 1+1’den 2+1’e taşınma oranı yüzde 40. Kullanıcılar şartlar mümkünse oturduğu evi büyütmek istiyor” dedi.


FİYATLARA DA YANSIDI


Taşınma hareketlerinin yoğun olduğu bölgelerde konut satış ve kira rakamları da arttı. Mart 2016’da geçen yıla göre Kadıköy’de ev fiyatları yüzde 36, Ümraniye’de yüzde 28, Kartal’da yüzde 31, Maltepe’de yüzde 26, Ataşehir’de ise yüzde 37 arttı. Kira değerleri ise bir yılda Kadıköy’de yüzde 35, Ümraniye’de yüzde 28, Kartal’da yüzde 37, Maltepe’de yüzde 30, Ataşehir’de yüzde 36 arttı.


en fazla 10 ilçe


İlçe oran (%)

-------------------

Kadıköy 15

Maltepe 11

Ataşehir 8

Ümraniye 5

Kartal 4

Beşiktaş 4

Küçükçekmece 3.33

Esenyurt 3.33

Sarıyer 2.94

Arnavutköy 2.78



Hürriyet



Haber Milliyet'te şöyle yer aldı;


İstanbul’un 39 ilçesi arasında taşınma hareketliliğinin en çok yaşandığı ilçe de fikirtepe ve Bağdat Caddesi gibi kentsel dönüşümün yoğun olarak uygulandığı bölgelere sahip olan Kadıköy’de yaşandı. Kadıköy, İstanbul’daki taşınma hareketliliğinin yüzde 15’ine sahip olurken, ilçeyi yüzde 11 ile Maltepe, yüzde 8 ile Ataşehir, yüzde 5 ile Ümraniye ve yüzde 4 ile Kartal takip etti. 


Yüzde 30 artış gösterdi

Taşınma hareketleri ağırlıklı olarak Anadolu yakasında görülürken, Avrupa yakasında ilk sırayı Beşiktaş aldı. İstanbul’daki taşınmaların yüzde 4.31’i Beşiktaş’ta yapılırken, ilçeyi yüzde 3.33 ile Küçükçekmece ve Esenyurt, yüzde 2.94 ile Sarıyer ve yüzde 2.78 ile Arnavutköy takip etti.

TSKB Gayrimenkul Değerleme ve REIDIN tarafından hazırlanan ‘İstanbul Taşınma Hareketliliği’ raporu ilk kez yayımlandı. 2016 yılının ilk çeyreğini kapsayan 12 bin taşınma işlemi üzerinden raporun verileri oluşturuldu. Raporun ölçümlenmesinde, İstanbul Evden Eve Nakliyeciler Derneği’nden elde edilen bilgilerden yararlanıldı. 

İstanbul’da 2016’nın ilk çeyreğinde taşınma hareketliliği 2015’in son çeyreğine göre yüzde 30 arttı. Taşınmanın fazla olduğu yerlerde kiralar ve konut fiyatları yükseldi. 


Milliyet 


Geri Dön