19 / 04 / 2024

Kentsel dönüşüm yasasında kritik iptal!

Kentsel dönüşüm yasasında kritik iptal!

Yeni Doğuş Gazetesi köşe yazarı olan Mehmet Aktoprak bugünkü yazısında Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun’u değerlendirdi. İşte o haber...



Çevre Bakanlığı Kentsel Dönüşüm Yasa’sında  “Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun’un birçok maddesi Anayasa’ya aykırı bulundu…  CHP’nin Anayasa Mahkemesi ne yaptığı şikâyetini değerlendirilmiş ve iptal edilen hükümler arasında en dikkat çekeni,” Kentsel Dönüşüm “ adına yapılan bütün idari işlemlere açılacak davalarda ‘yürütmeyi durdurma’ kararı verilemeyeceğine dair hüküm, Anayasa Mahkemesine aykırı bulunarak iptal edilmiştir..                                                                                      

Bu maddenin yeni (Getirim)Rant alanları yaratacağı ve yasayı By-Pass edeceği gerekçe göstermiş olup, CHP’nin iptal istemiyle açılan davayı karara bağlamıştır… Bu iptal karara göre, Anayasa'daki Mahkemesi’nin iptal ettiği diğer kanun hükümleriyle şöyle:                                                                                                        

* Hazine dışındaki kamu idarelerinin mülkiyetinde bulunan taşınmazların, kanunun amaçları çevresinde kullanılmak üzere Bakanlığa tahsis edilerek, tasarrufuna bırakılmasını veya Bakanlığın talebi üzerine  TOKİ  ve İdareye bedelsiz olarak devredilmesini öngören kanun hükmüne göre; kanun uyarınca yapılacak planların, İmar Kanunu’nda ve imara ilişkin hükümler içeren özel kanunlar da içeri(dâhil) mevzuatta belirtilen kısıtlamalara tabi olmadığını düzenleyen kanun hükmüne göre; kanun uyarınca yapılacak mal ve hizmet alımları ile işlerinin, doğal afetler, salgın hastalıklar, can veya mal kaybı tehlikesi gibi olayların ortaya çıkması üzerine, ihalenin ivedi yapılmasının zorunlu olması halinde pazarlık usulü ile ihale yapılmasını ön gören işlerden sayılmasını öngören hükümleri içermektedir.”


KOCAMAZ, KENTSEL DÖNÜŞÜM BİTMELİDİR!                    

Mersin Büyük Şehir Belediye Başkanı Kocamaz, “Tarsus Kentsel Dönüşümün” kaçınılmaz olduğunu, Tarsus’un modern bir kent olabilmesi içinde; 82 Evler ve Berdan Projesine sahip olmalıdır…

Tarsus’un Berdan Barajı projesi bittiği zaman bölgenin ne çok uğrak görülecek bir mesire yeri olacaktır. Berdan Barajının motorlarla denize açılan kapısıydı…

Eski evlerin yoğunluğu görülmekte.

Bu evlerin mutlaka “Kentsel Dönüşüm”  Projelerinin gerçekleşmesi için Tarsuslu bu konuda bilgilendirilmelidir… Bu gün Dua Tepe Mahallesi ve İsmet Paşa Mahallesinde başlatılan “Kentsel dönüşüm Projesi” ilk önce Dua Tepe Mahallesinde Dört Mevsim İnşaat Şirketinin sorumluluğu altında mahalle  sakinleri projeye gösterdikleri  destekle “Proje” işleme hazırlanıyor..                                                                                                        

KOCAMAZ, KENTSEL DÖNÜŞÜM TARSUS’UN GELİŞİMİDİR…                                                         Kocamaz,”  Önemli olan kentsel dönüşümün bir av evvel hayata geçirilmelidir. Kentsel dönüşümü hayata geçirmek gerçek gerçekten insanlarımızın anlayışı bakımından konuya anlayış içinde bakmalı ve kentsel dönüşüme sahip olmak Tarsus’un geleceğini aydınlatacaktır.” dedi..                                                        

Şehircilik anlayışının gelişmesi için kentin düzenli, sosyal ve ekonomik açıdan gelişmesinin sağlamalıdır…

Tarsus bu açıdan kentsel yaşamını geliştirilmesi sağlayacak, projelerin zamanlama açısından sırası gelenlerin açılışı yapılacak…

Bu projelerin hareketlenmesi ile Tarsus’un sosyal yaşamı değişmiş ve geleceğini halkının huzur içinde yaşamasını sağlayacak bu projelerin uygulanması ile hayata geçirilecektir..                                                                                                                                                   

Kentsel Dönüşüm ile ilgili Kocamaz, “Bir kentin büyümesini sağlayacak olan projelere Tarsuslu sahip çıkması halinde, Tarsus bir kat daha büyüyecektir.

Bu kent yaşanabilecekse, sosyal donanlarımla hayata dönüştürülmesi halinde;  kentsel dönüşüm başarılı olur. Konuya Tarsuslu sahip çıkmalı ve kentin dönüşüm projesi hayata geçirilmelidir.” Diyen, Kocamaz’ın Tarsus’un kentsel olarak yapılması gereken, hazırlanan kentsel dönüşüm projesine Tarsusluların sahip çıkmalı ve bu projenin bir an evvel hayata geçirilmelidir..                                                                                                                                                  



Mehmet AKTOPRAK/Yeni Doğuş Gazetesi


Geri Dön