18 / 04 / 2024

Kentsel dönüşümde düğümler çözülmeli!

Kentsel dönüşümde düğümler çözülmeli!

BURSA İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İş Adamları Derneği (İMSİAD) Başkanı Adil Gökçadır, Bursa’da kentsel dönüşümün hızlanması gerektiğini açıkladı.



BURSA İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İş Adamları Derneği (İMSİAD) Başkanı Adil Gökçadır, Bursa’da kentsel dönüşümün gerçekleşmesi için getirilen 0.50 emsal artışıyla başlatılan inşaatlarda, yargıya intikal eden davalar yüzünden inşaatların durma aşamasına geldiğini söyledi. durmasının kimseye bir fayda getirmeyeceğini söyledi.


İnşaat sektörünün Bursa’daki çatı örgütü İMSİAD, giderek büyüyen soruna çözmek için dernek üyesi müteahhitlerle toplantı düzenedi. İMSİAD, yapılan toplantı sonunda sıkıntıların giderimesi için ortak akla ve el birliğine ihtiyaç duyulduğunu açıkladı. Dobruca Sosyal Tesislerinde gerçekleşen toplantıda konuşan İMSİAD Başkanı Adil Gökçadır, 0.50  emsal artışına göre ruhsatlandırılıp başlatılan inşaatlarla ilgili ortaya çıkan sorunların çözümlenmesi için tarafların bir araya gelerek anlaşmaya çağırdı.


Parsel bazında bina yenileme  çalışmalarında, sağlıksız ve sağlam olmayan yapıların yıkılıp yerlerine yenilerinin yapılması ile canların kurtarılmasının hedeflendiğine  dikkat çeken Gökçadır, konuyla ilgili olarak şöyle konuştu:


 “Vatandaşlarımızın  ekonomik güçlükleri  yanında hergün büyüyen talepleri nedeniyle kentsel dönüşümü farklı algıladığı anlaşılıyor.. Müteahhitler olarak bizlerin,  artısı olmayan, masrafları karşılamayan işlere yatırım yapması mümkün değil.  0.50 emsal artışıyla bir çalışma başladı. Ancak şüphesiz ki başka formüller de bulunup bu çalışmalar çeşitlendirilebilir. Şu anda, kentsel dönüşüm kilitlenmek üzere. Bu olaylara bizim gönlümüz razı değil. Kentsel dönüşümün siyasi cepheleşmesine biz taraf olmayız.  Bizim tarafımız, ülkemizdeki yapı stokunun güçlendirilmesi, yenilenmesi, sağlamlaştırılması, vatandaşlarımızın huzur içinde evlerinde rahatlıkla oturmasının sağlanması, şehrimizin gelişip güzelleşmesi, kentsel sorunların bertaraf edilmesidir. Bunların hepsi sosyal ve ekonomik değerlerdir. Tarafımız budur."


 “KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ HIZLANDIRMALIYIZ"

 Yeni formüllerle dönüşümü hızlandırmak gerektiğini de ifade eden Gökçadır, “Kentsel dönüşümde amaç; binaların sağlamlaştırılması, çevrenin korunması, daha modern ve sosyal donatı alanlarının daha geniş olarak halka sunulmasıdır. 'Çürük' diye adlandırılan binalarda kimse oturmak istemez, oturmamalıdır. Ölüm tehlikesiyle birlikte ciddi oranda ölüm riski var. Dönüşüm mutlaka gerekli. Bu dönüşümün nasıl olacağına ilişkin sıkıntılar bulunuyor. Bize göre 0.50 emsal artışı, kentsel yenilenme için bir başlangıç oldu. Şimdi, yeni formüllerle bu kentsel dönüşümü hızlandırmalıyız" diye konuştu.


 Ortada ciddi bir mağduriyet olduğunu dile getiren Gökçadır, “Bina dönüşüm çalışmaları başladı. Derneğimizin üyesi olan müteahhit arkadaşlarımızın, yer sahipleriyle yaptıkları sözleşmeleri sürelidir. Bu zaman içinde tamamlanması için canla başla çalışılırken, meydana gelen bu duraksama, önce vatandaşlarımıza, sonra derneğimiz üyesi olan yatırımcı müteahhitlere, ardından Bursa’ya sonra da ülke ekonomimize zarar verir. Neden böyle oldu? Sonra n ne olacak?  demiyoruz. Şu anda başlamış olan inşaatların hiç duraksamadan tamamlanması ve çıkacak maduriyet ve ciddi sorunların yol yakınken önlenmesi  gerektiğini söylüyoruz dedi. 


Hürriyet 


Geri Dön