24 / 04 / 2024

Kentsel dönüşüm şartları nelerdir?

Kentsel dönüşüm şartları nelerdir?

Riskli bölgelerde yer alan binaların yenilenmesi ve eski binaların yıkılıp yerine yenilerinin yapılmasına verilen çalışmaya kentsel dönüşüm denir. Peki, kentsel dönüşümde istenen şartlar neler? İşte kentsel dönüşüme dair bilinmesi gereken detaylar...



Kentsel dönüşüm ile alakalı çalışmalar ülkemizde bir süredir yapılmaya devam ediyor. Bu sebeple vatandaşların aklında kentsel dönüşüm ile alakalı bir takım sorular gelebiliyor. Milliyet'te yer alan habere göre; Türkiye deprem bölgesinde yer alması sebebi ile kentsel dönüşüm çalışmaları hayati önem taşıyor.

Kentsel dönüşüm şartları nelerdir?

Kentsel Dönüşüm Nedir? 

Kentsel dönüşüm çalışmaları, şehirlerin bir kısmında sistematik bir şekilde riskli bölgelerdeki yapıların yıkılarak yeni yapıların inşa edilmesidir. Böylece olası bir deprem durumunda can ve mal kayıpları da engellenmiş olacaktır. Bu nedenle kentsel dönüşüm oldukça önemli bir konudur. 

Özellikler Birinci Dünya Savaşı ve İkinci Dünya Savaşı sonrasında kentsel dönüşüm çalışmalarına çok önem verildi. Savaşlarda şehirler çok fazla zarar gördüğü için buralarda kentsel dönüşüm çalışmaları yapıldı. Fakat bunlar yapılırken şehirlerde tarihi ve kültürel yapıların korunmasına öncelik verildi.

Kentsel dönüşüm şartları nelerdir?

Bilindiği gibi ülkemizde 1999 yılında Düzce ve Gölcük bölgesinde büyük bir deprem yaşandı.  Depremin kentsel dönüşüm çalışmalarına çok daha fazla önem verilmeye başlandı.

Kentsel dönüşüm şartları nelerdir?

Kentsel Dönüşüm Şartları Nelerdir? 

Kentsel dönüşüm projeleri kapsamında risk grubunda olan bölgelerde bulunan binalar yıkılıp yerine yeni binalar yapılıyor. Bu durumda hak sahiplerinin mağdur olmaması amacı ile bu kişilere devlet tarafından bir takım yardımlar da yapılıyor. Bu yardımlar özellikle kira yardımı ya da kredi desteği şeklinde oluyor.

Binaların kentsel dönüşüm kapsamında olabilmesi ve hak sahiplerinin devlet yardımından faydalanabilmesi için binanın riskli grubuna girmiş olması gerekiyor.

Riskli yapıların tespit edilmesi için bina sahiplerinden birinin başvurduğu lisanslı kuruluşlar tarafından işlemler yapılıyor.
 

Yeni teşviklerle kentsel dönüşüm hızlanacak!


Geri Dön