26 / 04 / 2024

Kentsel dönüşümden çıkacak inşaat atığı için yeşil tuğla ve çimento üretiliyor!

Kentsel dönüşümden çıkacak inşaat atığı için yeşil tuğla ve çimento üretiliyor!

Kentsel dönüşüm kapsamında çıkacak 500 milyon ton inşaat atığından dolayı yeşil tuğla çimento üretilmeye başladı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, inşaat atıklarından yeşil tuğla ve yeşil çimento üretilmesi için ilk endüstriyel uygulamayı tamamladı.




Kentsel dönüşüm kapsamında yıkılacak 6.5 milyon konuttan çıkacak 500 milyon ton inşaat atığından yeşil tuğla çimento üretilmeye başladı. 


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, inşaat atıklarından yeşil tuğla ve yeşil çimento üretilmesi için ilk endüstriyel uygulamayı tamamladı. Projeyle kentsel dönüşümden çıkan atıklar çevre ve insan sağlığı için risk unsuru olmaktan çıkarılarak ekonomiye kazandırılması amaçlanıyor. 


Miktarı her gün artan inşaat ve yıkımı artıklarından kaynaklanacak olan çevre sorunların giderilmesi, kısıtlı depolama sorununa katkı sağlanması ve atıkların ekonomiye dönüştürülmesi için 2013'te İnşaat ve Yıkıntı Atıklarının Değerlendirilmesi Projesi geliştirildi. Protokolle inşaat atıklarının her grubu için geri kazanmaya ve yemden kullanıma yönelik kriterlerin ortaya çıkarılması, verimli geri kazanım için atık yönetim planlamasının yapılması öngörülüyor

ATIK ÇİMENTO OLDU 


Projenin uygulanması için TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) üe Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürlüğü arasında protokol imzalandı. Protokol kapsamında inşaat ve yıkıntı atıklarından tuğla, çimento, beton ürünleri ve asfalt üretimine ilişkin tüm laboratuvar ölçekli deneysel çalışmalar tamamlandı. Kullanılan metodoloji ve ulaşılan sonuçlar raporlanırken projenin halen devam eden üçüncü aşamasında ise laboratuvar ölçekli deneysel çalışma bulgular doğrultusunda endüstriyel ölçekli çalışmalar başlatıldı. İlk etapta, projenin yüklenicisi TÜBİTAK Kocaeli'ndeki bir fabrikada geçen mayıs ayında inşaat ve yıkıntı atıklarından tuğla üretimini tamamladı. Üç farklı tipte üretilen 13,5'lik tuğlalar, sekiz gün süreyle doğal kurumaya bırakıldı. Daha sonra fırınlanan tuğlalar deneylere tabi tutuldu. Yapılan testlerden olumlu sonuçlar alındı. 


SIRADA ASFALT VAR


 Bir diğer endüstriyel uygulama alanı da çimento üretiminde oldu. Projeyle Akçansa'nın İstanbul fabrikasında inşaat aüklannın çimento hammaddesine ikame edilerek endüstriyel ölçekte çimento üretimi başlatıldı. Yaklaşık 3 bin 600 ton kanşık haldeki inşaat aüğı çimento lıammaddesiyle kanştınlaıak önce klinker daha sonra da yeşil çimento haline getirildi. Bakanlık önümüzdeki günlerde de proje paydaşlan olan ISTON ile beton ve beton grubu, İSFALT ile de asfalt üretimine yönelik endüstriyel uygulamalar planlıyor. Protokol kapsamında yürütülen çalışmalann sonucunda, ülke ekonomisine önemli katkılar sağlanması hedefleniyor. 


Hürriyet 


Geri Dön