20 / 04 / 2024

'Kentsel dönüşüm'e yargı yolu göründü!

'Kentsel dönüşüm'e yargı yolu göründü!

Muhalefet partileri, ‘Anayasa Mahkemesi'nden dönecek' uyarısında bulundular



Kentsel dönüşüm ve gelişim projeleri için büyükşehir belediyelerine olağanüstü yetkiler veren yasa, önceki gece Meclis'ten çıktı.

Muhalefet partileri, ‘Anayasa Mahkemesi'nden dönecek' uyarısında bulundular. Bayındırlık Bakanı Mustafa Demir ise “Teklif ‘Dönüşüme muhatap olan insanların, hak sahiplerinin rızası esastır' der. Yerel yönetimin yasayı olumsuz kullanma imkanı yoktur” dedi.

BÜYÜKŞEHİR belediyelerine kentsel dönüşüm ve gelişim projeleri için olağanüstü yetkiler veren yasa, Anayasa Mahkemesi ile hükümet arasında yeni bir kriz adayı olarak Meclis'ten çıktı. Meclis'te önceki gece kabul edilen yasayla kentsel dönüşüm ve gelişim projeleri için büyükşehir belediyelerine olağanüstü yetkiler verildi. Belediyeler, konut alanları, sanayi alanları, ticaret alanları, teknoloji parkları, kamu hizmeti alanları, sosyal donatı alanları oluşturmak, eskiyen kenti restore etmek, kentin tarihi ve kültürel dokusunu korumak ve deprem riskine karşı önlem almak amacıyla kentsel dönüşüm ve gelişim projeleri uygulayacak. Kentsel dönüşüm yetkisi büyükşehir belediye meclislerinde olacak. Gecekondu mevzuatına göre, daha önce hak sahibi olanlara, anlaşmaları halinde yeni proje alanlarında hakları verilecek. Hak sahibi olmayanlara ise enkaz bedelleri verilecek veya proje alanı dışında arsa veya konut satışı yapılacak. Hak sahibi olmayanlara  TOKİ  ile işbirliği içinde konut satışı da yapılabilecek. Türkiye genelinde belediyelerin Türk Silahlı Kuvvetleri'yle davalık olduğu araziler konusunda ise ara formül getirildi. Kamu kurumlarının mülkiyetinde ve kullanımında olan alanlarda kentsel dönüşüm projelerinin uygulanıp uygulanmayacağına Bakanlar Kurulu karar verecek.

3 muhalefet partisinin sözcüleri de ilçe belediyelerini devre dışı bırakan yasanın Anayasa'ya aykırı olduğunda ısrar ettiler. Genel Kurul'da 10 saati aşan görüşmelerde muhalefet sözcüleri onlarca kez “Anayasa Mahkemesi'nden dönecektir” ifadesini kullandı. MHP Mersin Milletvekili Kadir Ural, “Anayasa Mahkemesi iptal eder. İptale kadar uygulama yapılırsa Türkiye, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nden yüklü tazminatlarla karşılaşacaktır” uyarısında bulundu.

Sürgün eleştirisi

CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce de, lüks yerleşim yerleri için gecekondu sahiplerinin “kentsel sürgüne” tabi tutulacağını savunarak, “Bu CHP'li ilçe belediyelerinin imar haklarını ele geçirme operasyonudur. Bu kanun Anayasa Mahkemesi'nden geri döner. Boşuna çalıştırmayın Meclis'i” diye konuştu. AK Partililerin “Nereden biliyorsun, görüşme mi yaptın” sözleri üzerine İnce, “Okuma yazması olan herkes bunun Anayasa Mahkemesi'nden döneceğini bilir” dedi.

Olumsuz olmaz

Bayındırlık Bakanı Mustafa Demir, muhalefetin tepkilerine karşı, şunları söyledi: “Teklif ‘Dönüşüme muhatap olan insanların, hak sahiplerinin rızası esastır' der. Onun için bir yerel yönetimin, özellikle hak sahibi insanlar üzerinde bu yasayı olumsuz şekilde kullanma imkanı yoktur. Eğer ‘Yargı da haksızlık yapar' diyecek kadar bir uygulamada güvensizliğe ulaşacaksak bu ülkede de hiçbir şeyi halledemeyiz.”
Bülent SARIOĞLU/Hürriyet


Geri Dön