18 / 04 / 2024

Kentsel dönüşümü gerçeğe dönüştürdük!

Kentsel dönüşümü gerçeğe dönüştürdük!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'de kentsel dönüşüm kapsamında gerçekleştirilecek projeler hakkında açıklamalar yaptı.



Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'de kentsel dönüşüm çerçevesinde yıkılıp yeniden yapılması gereken 6 milyondan fazla konutun olduğuna işaret ederek; 48 ilde 179 alanın riskli bölge ilan edilerek kentsel dönüşüm kapsamına alındığını, 21 ilde 37 bin 782 dekar büyüklüğündeki toplam alanın rezerv yapı alanı olarak tespit edildiğini ve bugüne kadar kentsel dönüşüm uygulamaları için kira yardımları da içinde olmak üzere 2 milyar liralık kaynağın kullanıldığını dile getirdi. 


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Turkuvaz Medya Grubu'nun öncülüğünde düzenlenen 'Kentsel Dönüşüm ve Akıllı Şehirler Kurultayı'nda yapmış olduğu konuşmada, şehir nüfusunun, 2. Dünya Savaşı sonrası hızla arttığı ülkelerde olduğu gibi Türkiye'de de kentleşme sorununun yaşandığını açıkladı. 


İstanbul, Ankara,  İzmir  gibi nüfusu hızla artan şehirlerin çevresini saran ve bulduğu her boşlukta yayılan imarsız yapıların; dönemin plansızlığının, projesizliğinin ve vizyonsuzluğunun bir ürünü olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Kimsenin bu imarsız yapıları yapan, zor şartlarda hayata tutunma mücadelesi veren insanları suçlamaya hakkı yoktur. Sorgulanması gereken, bu insanları sağlıklı konut hakkından mahrum bırakan, bunun için üzerlerine düşenleri yapmayan dönemin yöneticileridir" diye konuştu.


İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçildiğinde şehrin neredeyse dörtte üçünün, imar tekniği anlamında kaçak olduğunu ve o dönemde çıktığı bir televizyon programında, İstanbul'un gerçeklerini bir bir anlattığını hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, devamında şunları söyledi:"Tabii, kendi sırça köşklerinde, milletin ne durumda yaşadığından, hangi sıkıntılarla mücadele ettiğinden bihaber olanlar için bunlar alışıldık ifadeler değildi. 1994 yılından beri. Belediye Başkanı olarak, Başbakan olarak. Cumhurbaşkanı olarak, Türkiye'nin diğer vilayetleriyle birlikte İstanbul'un da sorunlarını çözmenin mücadelesini veriyoruz. İstanbul'un eski siluetiyle yenisi arasındaki farkı, bu şehirde yaşayanlar çok iyi bilir. Elbette hala çözülememiş sıkıntılar K var. Nitekim bunları her fırsatta dile getiriyor, serzenişlerimi, rahatsızlıklarımı ifade ediyorum. Ama özellikle konut bakımından İstanbul, gerçekten çok farklı bir noktaya geldi. Zira göç alma noktasında önüne  geçemiyorsunuz. Ben belediye başkanlığımda nakil ilmühaberi verilmesi gerekir dediğimde kıyamet kopardılar. Eğer biz o zaman nakil ilmühaberini kabul ettirebilseydik bugün İstanbul 15 milyona ulaşmazdı. O zaman nüfus 8 milyondu. Ama şimdi neredeyse katladı. Afetlere hazırlık kapsamında yürütülen kentsel dönüşüm çalışmalarının ardından, inşallah biraz daha mesafe kat etmiş olacağız."


KENTSEL DÖNÜŞÜM UYGULAMALARI

Kentsel dönüşüm çalışmalarının ilk başladığı Esenler ilçesindeki hak sahiplerine, 2 bin 373 konut ve 55 işyerinin anahtarlarının önümüzdeki ay teslim edileceği müjdesini veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Böylece, kentsel dönüşümü bir proje, bir hayal olmaktan çıkartıp, fiilen gerçeğe dönüştürmüş oluyoruz. Şimdiden bu konutların ve işyerlerinin hak sahiplerine hayırlı olmasını diliyorum" dedi. Türkiye'de bu çerçevede yıkılıp yeniden yapılması gereken 6 milyondan fazla konutun olduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu ana kadar 48 ilde 179 alanın riskli bölge ilan edilerek, kentsel dönüşüm kapsamına alındığını, 21 ilde 37 bin 782 dekar büyüklüğündeki toplam alanın rezerv yapı alanı olarak tespit edildiğini ve bugüne kadar kentsel dönüşüm uygulamaları için, kira yardımları da içinde olmak üzere 2 milyar liralık kaynağın kullanıldığını açıkladı. Amaçlarının, yuva yıkmak değil, vatandaşları güvenli ve huzurlu yuvalara kavuşturmak olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Biz yapmak için mücadele ederken, biliyorsunuz birileri de yıkmanın, tahrip etmenin peşinde. Bakıyorsunuz bir oda. İşi gücü aslında plan, proje; bunlarla uğraşması lazım. Nerede kentsel dönüşümle ilgili bir adım atacaksanız, bu malum oda hemen işi yargıya götürür. Senin işin ne? Senin işin yapmak mı yıkmak mı? Senin işin bu şehri daha güzel hale getirmek için altyapısına katkıda bulunmak mı? Her yerde işi gücü bu... Netice alıyor mu? Almıyor. Ama bize süre kaybettiriyor. Biz sıçramak, hızla mesafe almak durumundayız. Bu şehir dünyanın en güzellerinden bir tanesi. Bunun güzelliklerine güzellik katmamız lazım."


Hiçbir vatandaşın doğru dürüst altyapısı olmayan, insani ihtiyaçlarının pek çoğunu karşılayamayan ve yapı itibariyle imar durumu müsait olmayan yerlerde yaşamasına gönlünün el vermediğini aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul Büyükşehir belediye başkanı olduğu günden bu yana konut projelerine büyük önem verdiğini dile getirdi. Turgut Özal döneminde kurulup 2002 sonuna kadar 43 bin konut üretmiş olan TOKİ'nin geçen 13 yılda ürettiği konut sayısının 710 bine ulaştığını, 2023'e kadar ikinci bir 500 bin konutu hedefleyerek 1 milyon 200 binlik bir rakama ulaşacağını ifade etti.


“DİKEY YAPILAŞMADAN YATAY YAPILAŞMAYA GEÇMEMİZİN ZAMANI GELMİŞTİR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasında belediye başkanlarına seslenerek, her evin otoparkının olmasını teminat altına almaları, şartların buna elvermediği durumlarda mahalleye ait katlı otoparklar yapmaları konusunda çağrıda bulundu ve "Bu adımları da atmamız gerekiyor. Bunları konuşmayalım, artık bunları hayata geçirelim diyorum, bu adımların atılması lazım" ifadelerini kullandı. 


YeniBirlik 


Geri Dön