29 / 03 / 2024

Kentsel yenilemede bölgesel planlamalar yapılmalı!

Kentsel yenilemede bölgesel planlamalar yapılmalı!

Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, mevcut 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun ve Uygulama Yönetmelikleri'nin eksiklikler nedeniyle sorunların çözümünde yetersiz kaldığını belirtti.



Sadece yapı stokuna müdahale eden kentsel dönüşüm politikasının rant anlamına geldiğine vurgu yapan Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, mevcut 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun ve Uygulama Yönetmelikleri'nin eksiklikler nedeniyle sorunların çözümünde yetersiz kaldığını belirtti.


Nilüfer Belediyesi olarak sosyal yaşamı önde tutan projelere imza attıklarını bildiren Bozbey, "Yaşadığımız alan sadece dört duvar arasındaki dairelerimiz değil. Aynı zamanda kamu alanları dediğimiz eğitim, sağlık, park, çocuk bahçesi, spor ve kültür hizmet alanları gibi alanlar da yaşamımızı sürdürdüğümüz yerler arasında. Kentsel yenilemede bölgesel planlamalar yapılmalı. İnsan odaklı proj eler üretilmeli" dedi. 


"Uzlaşı kültürüyle çevreci bir yaklaşım sergiliyoruz" 

İlçede kentsel yenileme çalışmalarında ulaşım ve altyapı gibi temel unsurları da dikkate aldıklarını vurgulayan Mustafa Bozbey, "Yapı stokuna müdahale eden bir dönüşüm politikası, sadece yapı sayısının artmasına neden olacak. Bu da rant anlamına geliyor. Ulaşım ve altyapı gibi temel unsurların göz ardı edilmesi kenti tamamen bir kaos ortamına sürükler. Tüm bunlar birer maliyet ve bu maliyetler vatandaşayansır. Bu nedenle sadece yapı stokunun artırılmasına yönelik müdahaleler yerine bütüncül çalışmalar yapılmalı" dedi. 


Ataevler'de Büyükşehir Belediyesi'nde site bazında 0.50 emsal artışı kararı alındığına işaret eden Bozbey, Ataevler bölgesinin parsel bazında değil, bütün olarak ele alınması gerektiğine dikkat çekti. Bozbey, şu anda parsel bazlı çalışma yürütüldüğünü, uzlaşı kültürüyle çevreci bir yaklaşım sergilediklerini kaydetti. 

Bursa'nın deprem bölgesi içinde yer aldığına dikkat çeken Mustafa Bozbey, 1855 yılında yaşanan depremin haritasının çıkarılması gerektiğinin de altını çizdi. Nilüfer Belediyesi'nin kentsel yenileme çalışmasının Türkiye'ye örnek olacağını söyleyen Bozbey, şöyle devam etti: "Sağlıksız yapılaşmayı, çağdaş şehircilik ilkeleri ve planlama esaslarına uygun hale getirmek istiyoruz. Kentsel gelişimi toplumsal, ekonomik ve mekânsal olarak yeniden ele aldık. Kentteki sorunlu alanların sağlıklı ve yaşanabilir hale getirilmesi için canlandırma, sağlıklaştırma çalışmaları yaptık, yapmaya da devam ediyoruz." 

Mustafa Bozbey, kentin dokusunu bozan sorunların giderilmesi için kaçak yapılaşma alanları ile ekonomik ömrünü dolduran riskli alanların yeniden yapılandırılması için çalışmalara devam ettiklerini vurguladı. Ataevler Kentsel Yenileme projesi hakkında da bilgi veren Bozbey, "Bölgede yaklaşıkjSO bin kişi yaşıyor. Vatandaşlardan gelen talebin artması üzerine yerinde tespit ve analiz çalışmaları yapıldı. Hazırlanan Ataevler Planı ekim ayında Nilüfer Belediye Meclisi'nce uygun bulunarak onay için Bursa Büyükşehir Belediyesine gönderildi" dedi.


Dünya


Geri Dön