29 / 03 / 2024

Kepez'de imar sorunu çözülüyor!

Kepez'de imar sorunu çözülüyor!

Kepez ilçesinin Baraj, Beşkonaklılar ve Göksu mahallelerinde yaşanan emsal adaletsizliği tarihe karışıyor. İmar revizyonuyla mahallelerinin doğusunda inşaat emsal değeri 0.40’dan 0.60’a çıkarılıyor.



Kepez ilçesinin Baraj, Beşkonaklılar ve Göksu mahallelerinde yaşanan emsal adaletsizliği tarihe karışıyor. İmar revizyonuyla mahallelerinin doğusunda inşaat emsal değeri 0.40’dan 0.60’a çıkarılıyor. Aynı bölgedeki Baraj, Beşkonaklılar ve Göksu mahallelerinde yıllardır iki farklı emsal değeri sorunu yaşanıyordu. Mahallelerinin batısında 0.60 olan emsal, doğu kısmında ise 0.40’dı. Tapu problemi çözülen bölgenin batısında imara uygun modern konutlar inşa edilirken, düşük emsal değerinden dolayı doğu yakasında gecekonduların yerine modern konutlar yapılamıyordu.


BÜYÜKŞEHİR’İN DESTEĞİYLE EMSAL HAKSIZLIĞI GİDERİLİYOR

Emsal adaletsizliğini yaşayan 50 bine yakın kişi, Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü’den bu sorunun çözümünü talep etmişti. Geçtiğimiz dönem Büyükşehir Belediyesi’nin desteğini alamadığından dolayı imar çalışmasını neticelendiremeyen Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, şimdi Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel’in desteği ile 3 mahallenin bir kısmında 30 yıla yakın yaşanan emsal adaletsizliği sorununu çözüme kavuşturuluyor.


EMSAL 0.40’DAN 0.60 ÇIKARILIYOR

3 mahallede yaşanan ’emsal farkı haksızlığını gidermek için imar planı revizyonu hazırlandı. İmar revizyonuyla, emsali 0.40 ve kullanımı turizm konut alanı olarak eski Antalya Belediyesi döneminde planlanan Düden Çayı’na yakın bölgelerin emsali 0.60 olarak yeniden düzenleniyor. 3 mahallenin diğer kısımları ise daha önce 0.60 emsalli ve konut olarak planlanmıştı. Yeni İmar revizyonuyla bölgedeki emsal haksızlığı sona erdiriliyor. Düzenleme ile yan yana iki imar adasındaki düşük ve yüksek olan emsal farkları da ortadan kaldırılıyor ve mülkiyet sahipleri arasındaki adaletsizlik gideriliyor.


İMAR MEVZUATINA GÖRE YAPILDI

Emsal artışı getiren plan revizyonu kapsamında, Baraj Mahallesi’nde bulunan spor tesisleri alanı, belediye hizmet alanı, okul alanı gibi sosyal donatılar ve yeşil alan dengesi de gözetildi. Plan revizyonu, Başkan Tütüncü’nün, hassasiyet gösterdiği plan revizyonlarının mahkemelerden dönmeyecek şekilde düzenlenmesi felsefesine uygun olarak, imarın mevzuatına göre yapıldı.


PLAN REVİZYONU BÜYÜKŞEHİR’DE KABUL EDİLDİ

Baraj, Beşkonaklılar ve Göksu mahallelerinin bir kısmını kapsayan ve 0.40 emsali 0.60’a çıkaran 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı Revizyonu, Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nin Haziran ayı olağan toplantısında görüşülerek, kabul edildi.


TÜTÜNCÜ: 50 BİN KİŞİNİN TALEBİNE DUYARSIZ KALAMAZDIK

İmar revizyonunun görüşülmesi sırasında söz alan Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, "Kepez’in bazı bölgelerinde Büyükşehir Belediyemizin önümüzü açmasıyla çözüm bekleyen konular var. Baraj, Göksu ve Beşkonaklılar mahallelerinin bir kısmında emsal 0.40’dı. Kepez’in diğer bölgelerinde ve bu mahallelerin batısında ise emsal 0.60’dı. Bu bölgenin uzun yıllardır çözülemeyen tapu problemini çözdük. Emsalin 0.40 olduğu bölgede oturan vatandaşlarımız, yapılaşmanın önünün açılmasını istiyordu. Emsal adaletsizliği, 7 yıldır çözmeye çalıştığım bir konuydu. Geçtiğimiz dönem emsal farkı adaletsizliğini çözememiştik. Çünkü emsal artışıyla ilgili imar düzenlemesini Büyükşehir’in yapması gerekiyordu. Bölgedeki yaklaşık 50 bin kişinin taleplerine duyarsız kalamazdık. Sosyal donatı alanlarını sağlayarak ve imar kanunun, imar mevzuatının beklediği matematiksel hesapları da yaparak, vatandaşın imarla ilgili beklentilerinin karşılanmasına yönelik bir adım atıyoruz” dedi.


TÜREL’E VE MECLİSE TEŞEKKÜR ETTİ

Böyle bir düzenlemeyi Kepez’e armağan ettiği için de Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel’e ve plan revizyonuna destek veren meclis üyelerine teşekkür ettiğini dile getiren Tütüncü, “Büyükşehir Meclisi’nde kabul edilen planlamanın 1/1000 ölçekli plan revizyonu önümüzdeki aylarda Kepez Meclisi gündemine alınacak. İmar planı düzenlemesiyle beraber 3 mahallenin diğer bölümlerindeki gibi doğu kısmında da imara uygun yapılaşma olacak” diye konuştu.


Milliyet 


Haber Kepez Belediyesi'nde şu şekilde yer aldı


epez ilçesinin Baraj, Beşkonaklılar ve Göksu mahallelerinde yaşanan emsal adaletsizliği tarihe karışıyor. İmar revizyonuyla mahallelerinin doğusunda inşaat emsal değeri 0.40'dan 0.60'a çıkarılıyor.


Aynı bölgedeki Baraj, Beşkonaklılar ve Göksu mahallelerinde yıllardır iki farklı  emsal değeri sorunu yaşanıyordu. Mahallelerinin batısında 0.60 olan emsal, doğu kısmında ise 0.40'dı.

Tapu problemi çözülen bölgenin batısında imara uygun modern konutlar inşa edilirken; düşük emsal değerinden dolayı doğu yakasında gecekonduların yerine modern konutlar yapılamıyordu.


Büyükşehir'in desteğiyle emsal haksızlığı gideriliyor 

Emsal adaletsizliğini yaşayan 50 bine yakın kişi, Başkan Tütüncü'den bu sorunun çözümünü talep etmişti. Tütüncü de 7 yıldır emsal adaletsizliğini gidermek için çalışıyor. Ancak geçtiğimiz dönem Büyükşehir Belediyesi'nin desteğini alamadığından dolayı imar çalışmasını neticelendirememişti.

Şimdi Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel'in desteği ile 3 mahallenin bir kısmında 30 yıla yakın yaşanan emsal adaletsizliği sorununu çözüme kavuşturuluyor.


Emsal 0.40'dan 0.60 çıkarılıyor 

3 mahallede yaşanan 'emsal farkı  haksızlığını gidermek için imar planı revizyonu hazırlandı. İmar revizyonuyla, emsali 0.40 ve kullanımı turizm konut alanı olarak eski Antalya Belediyesi döneminde planlanan Düden Çayı'na yakın bölgelerin emsali 0.60 olarak yeniden düzenleniyor.

3 mahallenin diğer kısımları ise daha önce 0.60 emsalli ve konut olarak planlanmıştı. Yeni İmar revizyonuyla bölgedeki emsal haksızlığı sona erdiriliyor. Düzenleme ile yan yana iki imar adasındaki düşük ve yüksek olan emsal farkları da ortadan kaldırılıyor ve mülkiyet sahipleri arasındaki adaletsizlik gideriliyor.


İmar mevzuatına  göre yapıldı

Emsal artışı getiren plan revizyonu kapsamında, Baraj Mahallesi'nde bulunan spor tesisleri alanı, belediye hizmet alanı, okul alanı gibi sosyal donatılar ve yeşil alan dengesi de gözetildi. Plan revizyonu, Başkan Tütüncü’nün, hassasiyet gösterdiği plan revizyonlarının mahkemelerden dönmeyecek şekilde düzenlenmesi felsefesine uygun olarak, imarın mevzuatına göre yapıldı.


Plan revizyonu Büyükşehir'de kabul edildi

Baraj, Beşkonaklılar ve Göksu mahallelerinin bir kısmını kapsayan ve 0.40 emsali 0.60'a çıkaran 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı Revizyonu, Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nin Haziran ayı olağan toplantısında görüşülerek, kabul edildi.


"50 bin kişinin talebine duyarsız kalamazdık" 

İmar revizyonunun görüşülmesi sırasında söz alan Başkan Hakan Tütüncü, şunları söyledi: "Kepez'in bazı bölgelerinde Büyükşehir Belediyemizin önümüzü açmasıyla çözüm bekleyen konular var. Baraj, Göksu ve Beşkonaklılar mahallelerinin bir kısmında emsal 0.40'dı. Kepez'in diğer bölgelerinde ve bu mahallelerin batısında ise emsal 0.60'dı. Bu bölgenin uzun yıllardır çözülemeyen tapu problemini çözdük. Emsalin 0.40 olduğu bölgede oturan vatandaşlarımız,  yapılaşmanın önünün açılmasını istiyordu. Emsal adaletsizliği, 7 yıldır çözmeye çalıştığım bir konuydu. Geçtiğimiz dönem emsal farkı adaletsizliğini çözememiştik. Çünkü emsal artışıyla ilgili imar düzenlemesini Büyükşehir'in yapması gerekiyordu. Bölgedeki yaklaşık 50 bin kişinin taleplerine duyarsız kalamazdık.  Sosyal donatı alanlarını sağlayarak ve imar kanunun, imar mevzuatının  beklediği matematiksel hesapları da yaparak, vatandaşın imarla ilgili beklentilerinin karşılanmasına yönelik bir adım atıyoruz.


Türel'e ve meclise teşekkür etti

Böyle bir düzenlemeyi Kepez'e armağan ettiği için de Büyükşehir Belediye Başkanımız Menderes Türel'e ve plan revizyonuna destek veren meclis üyelerine teşekkür ederim"

Büyükşehir Meclisi'nde kabul edilen planlamanın  1/1000 ölçekli plan revizyonu  önümüzdeki aylarda Kepez Meclisi gündemine alınacak.

İmar planı düzenlemesiyle beraber 3 mahallenin diğer bölümlerindeki gibi doğu kısmında da imara uygun yapılaşma olacak.


Kepez Belediyesi


Geri Dön