27 / 04 / 2024

Keskin Color Selimpaşa'ya fabrika kuruyor!

Keskin Color Selimpaşa'ya fabrika kuruyor!

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hatıralarında bahsettiği Keskin Color artık kabına sığmıyor. Bugün kırtasiye devi haline gelen şirket Selimpaşa’da yeni fabrika kuruyor...



Naci Keskin’in 1960’lı yıllarda çektiği İstanbul manzaralı fotoğrafları turistlere satarak temellerini attığı Keskin Color, bugün artık bir kırtasiye devi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘Usta’nın Hikayesi’ programında da bahsettiği şirket, başta Spiderman ve Pepe olmak üzere 20 karakterin kırtasiye lisanslarını elinde bulundururken ürün yelpazesini de sürekli genişletiyor. Halen Güneşli’de toplam 6 bin 500 metrekarelik alanda üretim yapan Keskin Color yeni fabrika yatırımı için de kolları sıvamış durumda. Keskin Color’un ikinci kuşak temsilcisi olan Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Keskin, 26 milyon lira ciroya ulaştıklarını belirtiyor ancak ardından da ekliyor: “Kartpostalların olduğu dönemdeki o ticaret ve o zevk şu an yok.” Keskin’le tebrik kartı (kartpostal) ile başlayan yolculuğu konuştuk.


Keskin Color nasıl doğdu?


Eskiler bizi kartpostallardan bilir. Postanelerin önünde tezgahlar açılırdı. Amcam Naci Keskin 1963 yılında Fransızca öğretmenliği yaparken İstanbul’un siyah-beyaz fotoğraflarını çekiyor. Hergün 50-100 tane bastırıp Sultanahmet’te satıyor. Bakıyor talep çok. Babam o sıralar Ankara’da. Onu da çağırıp ‘Gel beraber yapalım’ diyor. Sirkeci’de bir mağaza tutuyorlar. Güzel Sanatlar Matbaası’nda bastırıp bu mağazada satıyorlar. Çok talep geliyor. 1966 yılında Güzel Sanatlar Matbaası’nın sahibi Ergun Baskan ‘Gelin ortak matbaa kuralım’ diyor. Keskin Color şirketi 1966 yılında kuruluyor. 


Sonrasında nasıl bir süreç yaşadınız?


O zaman bayram kartları, koçlu kartlar, asker kartları, romantik kartlar, şehir kartları çok satılıyor. Her şehirde yılbaşı ve bayramlarda postahane önlerinde 15 gün tezgahlar kuruluyor. 1969’da ise turistik yayına giriliyor. İlk İstanbul, Efes ve Kapadokya kitabı yapılıyor. 1995’te cep telefonu ve tezgah yasağı gelince kartpostal bitti. O dönemde 30 milyon kartpostal sattığımızı biliyorum. Şu an satılan ise sadece 3 milyon. Onlar da turistik kartlar.


Kırtasiyeye girişiniz...


1980’lerde sanatçı kartları modaydı. İlk başta yabancı sanatçı kartları vardı. O zaman telif hakkı yoktu. Türkan Şoray, İbrahim Tatlıses, Hülya Avşar, Hülya Koçyiğit’in kartpostallarını basıp satıyorduk. İbrahim Tatlıses bir TV programında ‘Bizim üstümüzden para kazanıyorlar’ deyince tüm sanatçı kart postallarını imha ettik. Bunun üzerine defter, bloknot ve defter kabı kağıdı işine girdik. Kapakların telif haklarını yabancılardan alıp basıyorduk. 2000 yılında da sahte lisanslarla Digimon veya Pokemon basılıp satılıyordu. İlk lisanslı işimiz Digimon ile oldu. Şu anda 25 civarında lisansımız var. 2008’de ciromuzun yüzde 65’i lisanslı üründen geldi. Ancak şu an yüzde 35’lere düştü. İlk yerli lisansımız ise müzik grubu Hepsi oldu. En son 3 sene önce Pepe ile anlaştık. O kadar çok sattı ki o verdiğimiz garanti rakamının 15 katı para ödedik. 6 kişilik grafik ekibimiz var. Ayrıca yurtdışından ve Türkiye’den sanatçılarla çalışıp tasarımlar yaptırıyoruz. 


8Yeni bir yatırım var mı?


Bizim en büyük sıkıntımız yer sıkıntısı. 1995 yılında Çemberlitaş’tan Güneşli’ye taşındık. Çemberlitaş 700 metrekareydi. Şu anda 3 bin 500 metrekarelik matbaa ve 2 bin 500 metrekarelik depomuz var. Sığmıyoruz. 7 sene önce Selimpaşa’da arsa aldık. Şimdi projemizi yaptık. Harcımızı yatırdık. Bir ay içinde başlarız. Kapalı alan 12 bin metrekare ve 3 kat olacak. 9 milyon liralık bir yatırım. 2015 Kasım ayında oraya taşınırız.


Büyüme hedefiniz ne?


2013’e göre ciromuz yüzde 25 arttı. Bu seneki hedefimiz de yüzde 20’lik büyüme. Burada fazla büyüyemiyoruz. Yeni yerimize taşındığımızda hedeflerimizi daha da büyüteceğiz. Şu an 155 çalışanımız var. 2014 ciromuz 26.5 milyon lira. 2 milyon liralık da ihracatımız var. Yunanistan, İsrail ve KKTC’ye satıyoruz.


Erdoğan için kart koleksiyonu hazırladık


Reşit Keskin, Keskin Color’un kart postallarının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın hatıralarına da konu olduğunu belirterek “Erdoğan öğrencilik yıllarında sık sık uğrayarak kartpostal alıyormuş. Kendisine o döneme ait kartpostalları hediye edeceğiz” diyor. Keskin konuyla ilgili şunları anlatıyor: “Cumhurbaşkanımız önce TRT-3’te bahsetmişti. ‘Ben gençliğimde Sirkeci’ye gider 100 kartpostal alırdım, satar daha sonra yine alırdım” demişti. Sonra Beyaz TV’de ‘Usta’nın Hikayesi’ programında bahsetti. ‘İsmini vermemde mahsur yok herhalde... O firma muhtemelen kalmamıştır. Keskin Color’dan 100 kartpostal alırdım’ dedi. Biz de o döneme ait kartpostal seti hazırladık. Ama göndermek mi lazım ziyaret mi etmek lazım, nasıl münasip kaçar onu formüle edemedik.”


Dijital kitap da çıkaracak Yeni ürünler var mı?


“Şimdi moda helezon spiralli defterler. Plastik olduğu için çocuğun elini kesmiyor. Bir de hafif defterlerimiz var. Sırt çantasını hafifletmek amacıyla çıkardık. Turistik kitaplarımızı djitial ortama dökmeyi düşünüyoruz. İstanbul kitabı var. 18 dilde. Efes kitabını bir ara 150 bin adet sattık. Ama şimdi satışlar bayağı düştü. Çünkü herşey dijitale döndü. Ayrıca pazzle üretimine de ağırlık verdik. Kızım Bengi Keskin de çocuk gelişimi uzmanı. Onun da teşvikiyle okul öncesi eğitim malzemeleri üretiyoruz. Turistik hediyelik eşya da üretiyoruz. Magnet, bardak altı vb ürünler. Magnetlerimiz taklit ediliyor.


ÜNLÜ İSİMLER DE TEBRİK KARTI SATMIŞ


Reşit Keskin, birçok ünlü ismin kendi kart postallarını da sattığını söylüyor. Keskin “Tayfun Talipoğlu Eskişehir’de okurken bizin kart postalları satarak okumuş. Bunun gibi birçok sanatçı ve işadamı var. Bir gün sohbet sırasında inşaatçı bir işadamı ile konuşurken bizim kart postalları sattığını söyledi” dedi.


SATTIĞI KART 46 YIL SONRA HEDİYE OLARAK GERİ DÖNDÜ


1968 yılında bir Alman turist Keskin Color’dan bir tebrik kartı alıp Almanya’ya yollamış. “Size kalptan selamlarımı yolluyorum” yazan kart yıllar sonra Almanya’da bir antikacı dükkanına düşmüş. Keskin Color’un ihracat yaptığı bir firma da kartı orada görünce satın alıp Naci Keskin’e hediye etmiş.


Yaşar Kızılbağ-Star


Geri Dön