24 / 04 / 2024

KEY parasını alamayan vatandaşın tek seçeneği

KEY parasını alamayan vatandaşın tek seçeneği

Yeni listede de ismi olmayana mahkeme yolu...



1987 - 1995 yılları arasında uygulanan Konut Edindirme Yardımı kesintileri, geçtiğimiz yaz ödenmeye başladı.

28 Temmuz'da başlayan ödemelere itiraz için 3 aylık süre tanınmıştı. Bu süre 28 Ekim'de doldu. Kamu çalışanları çalıştıkları kurumlara, SSK'lılar ise SGK birimlerine itiraz dilekçelerini verdiler. Bu arada KEY listesinde T.C. Kimlik Numarası yer almayıp da sadece SSK bilgileri yer alan yaklaşık 700 bin kişi, kendilerine SGK tarafından verilen kod numaraları ile bankaya giderek paralarını aldılar.

En geç 28 Ekim'e kadar itiraz edenlerin dilekçeleri kurumlarınca ve SGK tarafından değerlendiriliyor. Bu değerlendirmenin en geç 28 Aralık 2008 tarihine kadar bitirilmesi ve yeni listenin Türkiye Emlak Bankası Anonim Şirketi'ne bildirilmesi gerekiyor. Bu şekilde kesinleşen listeler yeniden ilan edilecek.

Yeni listede de para çıkmazsa?

Bundan sonra düzeltilmiş bir şekilde ilan edilen listede de isminiz veya hak ettiğiniz kadar para çıkmaz ise, yeninden itiraz dilekçesi verme hakkınız yok. Eğer hâlâ paranızı eksik aldığınızı ya da hak ettiğiniz halde para verilmediğini düşünüyorsanız bu kez size mahkeme yolu görünüyor.

Yılın memuru: SGK çalışanları...

2008 yılını geride bırakıyoruz. Adettendir, bir yılın sonuna gelince o yılın "EN"leri belirlenir. Bence "2008'in en çalışkan memuru" unvanının SGK çalışanlarına verilmesi gerekir. Bizzat şahit olmasam, devlette bu kadar çalışkan insanların olduğuna inanmazdım. Malumunuz olduğu üzere 2008 yılında sosyal güvenlik reformu yürürlüğe girdi.

Böylece sosyal güvenlik iş ve işlemleri baştan aşağı değişti. Tek başına bu bile muazzam bir iş yükü getirmişken, bir de bunun üzerine sosyal güvenlik alacaklarının yeniden yapılandırılması bindi. Bu da yetmedi bir de yaz aylarında başlayan KEY ödemeleri gündeme geldi. Aynı memur bir yandan sosyal güvenlik reformunu anlamaya ve vatandaşa anlatmaya çalışırken, bir yandan yapılandırma başvurularını kabul etti, bir yandan KEY'e yapılan itirazları kabul etti. İ

şte böyle bir iş yükü ile karşılaşan 23 bin SGK çalışanının çok büyük bir kısmı, bu yazı yıllık izin kullanmaksızın ya da çok az kullanarak geçirdi. Hemen hemen her hafta sonu yoğun mesai uygulaması yapıldı. Kimi il müdürü, memurlarla birlikte servislere oturarak vatandaşın başvurularını kabul etti. Uzun lafın kısası, bence bu yılın en çalışkan memurları, SGK çalışanları olmalı.

Memurlar İdare, işçiler İş Mahkemesi'ne

28 Aralık'ta yayınlanacak listede de isimler veya bekledikleri miktarda paraları yer almayan memurlar idare mahkemelerinde dava açacaklar. Dilekçesine olumlu ya da olumsuz olarak cevap verilen memur 30 gün içerisinde, dilekçesine hiçbir şekilde cevap verilmeyen memur ise 60 gün içerisinde idare mahkemesine başvurabilir.

Öte yandan yeni listede de umduğunu bulamayan SSK'lılar ise iş mahkemelerinde dava açacaklar. Memur ve işçi olarak toplam itiraz dilekçesinin 5,8 milyon olduğunu düşünürsek, önümüzdeki günlerde yargı mercilerinin dava dosyalarının kabaracağını bekleyebiliriz. Zira muhtemelen 28 Aralık'ta yayınlanacak olan yeni listede de pek çok kişi umduğunu bulamayacak gibi.

Bugün

Geri Dön