24 / 04 / 2024

KEY'de ilk gün 122 bin kişi kuyruğa girip parasını aldı!

KEY'de ilk gün 122 bin kişi kuyruğa girip parasını aldı!

Konut Edindirme Yardımı ödemeleri, dün başladı. Ödemeler Ziraat Bankası kanalıyla 2 Nisan akşamına kadar yapılacak



Ödemelerde Türk vatandaşlarının T.C. kimlik numarasını, yabancı uyruklu hak sahiplerinin ise yabancı kimlik numarası veya vergi kimlik numarasını ibraz etmeleri zorunlu olacak.
Hak sahiplerinin alacakları KEY tutarları, Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı'nın internet sitesinde sorgulanabilecek.

ATM'den alınabilecek
T.C. Kimlik No ve yabancı kimlik numarası veya vergi kimlik numarasıyla yapılan sorgulama sonucunda listede isimleri yer almayan, kimlik no ve yabancı kimlik numarası ya da vergi kimlik numarasının bulunmaması ya da KEY hak sahibi olduğunu ve ödeme miktarının doğru olmadığını ileri süren kişilerin, öncelikle adlarına ödeme yapan kurumlara, bu kurumlardan sonuç alınamaması durumunda ise Sosyal Güvenlik Kurumu'na başvurmaları gerekecek.
KEY hak sahiplerinden Ziraat Bankası'nda hesabı ve bu hesabına ilişkin banka kartı bulunanlar, ilk günden itibaren tabloda belirtilen günleri beklemeden Ziraat Bankası ATM'lerinden paralarını alabilecekler.
Hak sahibinin ölmüş olması halinde, veraset ilamına istinaden yapılacak ödemelerde yasal mirasçıların tümünün aslen ya da vekâleten birlikte müracaat etmeleri veya miras ortaklığına temsilci atanması gerekecek. İlan tarihinden itibaren 5 yıl içinde talep edilmeyen alacaklar Hazine'ye gelir kaydedilecek.
Tasfiye Halindeki Emlak Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Sayın ise KEY Birimi'nin, ilgili kurumlardan gönderilen belgeler doğrultusunda KEY anapara ve nema hesaplaması yaptığını belirterek, "Bu listelerin hâlâ hatalı olduğunu düşünenler, kendi kurumlarına başvurup gönderilen belgelere baksın" dedi.
Hatalı gönderilen belgelerin kurumlara iade edildiğini vurgulayan Sayın, yasa gereği 3 ayda bir yeni liste yayımlanacağını hatırlatarak, bu durumdaki vatandaşlara, bundan sonra yayımlanacak listeleri beklemelerini de tavsiye etti.
Ziraat Bankası, bu listelere istinaden, ilk gün 122 bin kişiye 76 milyon lira civarında ödeme gerçekleştirdi. ATM'lerden de ödeme yapılması nedeniyle, ilk gün yapılan ödemenin 80 milyon liraya yaklaşacağı tahmin ediliyor.

Ödeme takvimi
TC kimlik no    Tarih son iki rakamı 
00-02-04-06-08 22.03.2010
10-12-14-16-18 23.03.2010
20-22-24-26-28 24.03.2010
30-32-34-36-38 25.03.2010
40-42-44-46-48 26.03.2010
50-52-54-56-58 29.03.2010
60-62-64-66-68 30.03.2010
70-72-74-76-78 31.03.2010
80-82-84-86-88 01.04.2010
90-92-94-96-98 02.04.2010
Milliyet

Konu ile ilgili basında yer alan diğer haberler

KEY'de ilk gün 122 bin kişi kuyruğa girip parasını aldı
Konut Edindirme Yardımı (KEY) kapsamında 1986 ile 1996 yılları arasında çalışanlardan yapılan kesintilerin ikinci ödemesine dün başlandı. Ziraat Bankası, hazırlanan listelere istinaden, ilk gün 122 bin kişiye 76 milyon lira civarında ödeme gerçekleştirdi. ATM'lerden de ödeme nedeniyle, ödemenin 80 milyon liraya yaklaştığı tahmin ediliyor.

SANİYEDE 25 BİN TIKLAMA
Ödemelerin başlamasıyla birlikte Ziraat Bankası şubelerinin önünde uzun kuyruklar oluşurken, bazı vatandaşların, KEY listesindeki ödeme tutarlarını yine hatalı bulduğu belirlendi. Yine bazı vatandaşlar yeni listelerde de yer almadığını belirtti.Tasfiye Halindeki Emlak Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Sayın, KEY Birimi'nin, ilgili kurumlardan gönderilen belgeler doğrultusunda KEY anapara ve nema hesaplaması yaptığını belirterek, ''Bu listelerin hala hatalı olduğunu düşünenler, kendi kurumlarına başvurup gönderilen belgelere baksın'' dedi. Bu arada, "keyodemeleri.com'' sitesinden sorgulamak için saniyede 25 bin kişinin bilgisayara giriş yaptığı, bu nedenle erişimde sıkıntı yaşandığı öğrenildi.
Sabah

Ödeme başladı İlk gün 122 bin kişi KEY aldı 
1.7 milyon kişiyi ilgilendiren KEY ödemelerinde ilk gün 122 bin kişi 76 milyon aldı

Konut Edindirme Yardımı (KEY) ödemeleri Ziraat Bankası şubelerinde dün başladı. Ödemelerini almak için banka önlerine gelen vatandaşlar uzun kuyruklar oluşturdu. Emekliler ile bankada hesabı bulunanlar ise ödemelerini ATM'lerden tahsil etti. Ziraat Bankası, ilk gün 122 bin kişiye 76 milyon lira civarında ödeme gerçekleştirdi. ATM'lerden de ödeme yapılması nedeniyle, ilk gün yapılan ödemenin 80 milyon liraya yaklaştığı belirtiliyor. KEY ödemelerini Emlak Konut GYO'nun keyodemeleri.com sitesinden sorgulamak için saniyede 25 bin kişinin bilgisayara giriş yaptığı, bu nedenle bazı vatandaşların bilgiye ulaşmakta zaman zaman sıkıntı yaşadığı öğrenildi.

BANKKART'I OLAN BEKLEMİYOR
5939 Sayılı Kanun ve ilgili Yönetmelik gereğince, KEY ödemeleri 2 Nisan'a kadar yapılacak. KEY ödemeleri yapılırken T.C. kimlik numarasının ibrazı zorunlu olacak. Hak sahiplerinin alacakları KEY tutarları, Emlak Konut GYO A.Ş'nin internet sitesinde sorgulanabilecek. KEY ödemeleri Türk vatandaşlarına T.C. kimlik numarasıyla yapılacak. KEY hak sahiplerinden Ziraat'ta hesabı ve bu hesabına ilişkin Bankkart'ı bulunanlar, belirtilen günleri beklemeden Ziraat Bankası ATM'lerinden paralarını  alabiliyor.
Star

KEY'de ilk gün eksik ödeme tartısması vardı
Dün listelere bakan birçok hak sahibi ismini bulamazken, HAKSEN, KEY ödemelerinin 665 lira eksik yapıldığı iddiasında bulundu

KEY'e ilişkin 16 ciltten oluşan hak sahipleri listesi, önceki gün Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı. Ödemeler Ziraat Bankası kanalıyla dünden itibaren yapılmaya başlandı. Dün, TC kimlik numaralarına göre sorgulama yapan birçok hak sahibi, listelerde isimlerini bulamadı. Daha önceki ödemelere itiraz edenlerin çoğunun itirazlarının işleme konmadığı, ya da ödenecek miktarın değişmediği gözlendi.

GECİKME ZAMMI ETKİSİ
Kamu Çalışanları Hak Sendikaları Konfederasyonu (HAKSEN) Genel Başkanı Ayhan Çivi, Konut Edindirme Yardımları hesabındaki tutarların 19 ay geç ödenmesi nedeniyle hak sahiplerinin yüzde 46 kaybının olduğunu belirterek, hak sahiplerine yarın 655 TL eksik ödeme yapılacağını iddia etti. Çivi, listelerde ismi bulunmayan veya eksik miktar bulunan yaklaşık 3.5 milyon kişiye 19 aydır hiçbir ödeme yapılmadığını belirtti. Yasaya göre hak sahiplerine bu süre zarfında yüzde 10 gecikme faizi ödeneceğini vurgulayan Çivi, gecikme faiziyle birlikte KEY hesabı eksiksiz olan hak sahiplerine 1.555 TL ödeme yapılacağını kaydetti. Çivi şunları söyledi: '1987-1994 yılları arasında aralıksız olarak KEY yardımı yapılan bir hak sahibine 28 Temmuz 2008 tarihinde 1.412 TL ödendiği dikkate alındığında, herhangi bir ödeme yapılmayan bir kişiye bugün itibariyle gecikme zammıyla birlikte 2 bin 210 TL ödenmesi gerekiyor.'
Akşam

KEY ödemeleri sorunlu başladı 

KONUT Edindirme Yardımı (KEY) ödemeleri dün başladı ancak ilk listelerde adı olmayanların büyük bölümünün yeni listede de yer almadığı belirtiliyor. Dün Ziraat Bankası önünde uzun kuyruklar oluşurken KEY ödemeleriyle ilgili internet sitesini saniyede 25 bin kişi bilgisayarda sorgu yaptı. İlk gün 122 bin kişi 76 milyon TL KEY parası aldı. Kamu Çalışanları Hak Sendikaları Konfederasyonu (HAKSEN) Genel Başkanı Ayhan Çivi, KEY ödemeleri için açıklanan ilk listede ismi çıkmayan ve itiraz eden hak sahiplerinin bu listede de isimlerini göremediğini öne sürdü.

Tasfiye halindeki Emlak Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Sayın, "Bizim gönderilen belgelere göre yanlış nema hesaplamamız söz konusu değil. Listelerin hatalı olduğunu düşünenler kendi kurumlarına başvurup gönderilen belgelere baksın" dedi.

İsmi açıklananlar için çok cüzi bir miktar ödeme görüldüğünü bildiren Çivi, "100 TL'ye kadar olan kişi sayısı 350 bin. Büyük umutlarla 1 milyon 600 bin kişi KEY ödemesi alacak diye açıklamalar yapılmıştı resmi makamlarca. 350 bin kişinin alacağı rakam 1 TL ile 100 TL arasındadır. KEY'i tam olarak alacakların oranı yüzde 10'dur. Bu listenin yayımlanması için 20 ay beklendi ama sonuç olarak dağ fare doğurdu diye düşünüyoruz" diye konuştu.

3 ay sonra yayınlanacak

Çivi, bu liste için herhangi bir itiraz imkanı olmadığını da belirterek, "Listeler 3 ayda bir tekrar yayımlanacak. Bu listede adı olmayan ikinci listeyi bekleyecek ya da mahkemenin yolunu tutacak" değerlendirmesini yaptı.
Vatan

KEY'de ismi çıkmayana müjde
Tasfiye Halindeki Emlak Bankası'nın Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Sayın, ikinci KEY ödeme listesinin niye beklen sayının altında kaldığını anlattı.

Sayın, kamu kurumlarından gelen KEY hak sahiplerine ilişkin bilgilerin büyük kısmının hatalı çıktığını belirterek, bu kapsamda yaklaşık 1 milyon hak sahibinin bilgilerinin düzeltilmesi için kamu kurumlarına geri gönderildiğini bildirdi.

Sayın "Bu nedenle, birçok kişinin ismi listede yer almadı" dedi. Sayın, ikinci KEY ödemesine ilişkin listede ismi yer almayan vatandaşlara önümüzdeki günlerde yeniden ödeme yapılacağını ifade ederek, diğer KEY ödemelerinin üçer aylık dönemler halinde 2011 yılının Mart ayına kadar devam edeceğini vurguladı.

Zeki Sayın şunları söyledi:

"KEY listesinde ismi olmayan kişilerin mutlaka hatalı işlemi vardır. Bu kişilerin isimleri düzeltilmesi için kamu kurumlarına gönderildi. Kurumlar bilgileri düzelterek, isimleri yeniden bize bildirecekler. Biz de bu bilgileri üçer aylık dönemler halinde ilan edeceğiz. Örneğin, 1 milyon kişinin bilgileri bize gelirse, üç ay sonra tamamının listesini yeniden ilan edeceğiz."
Posta

Key'de sorunlar bitmiyor
HAKSEN'e göre 350 bin kişinin alacağı rakam 1 ile 100 TL arasında. KEY'i tam olarak alacakların oranı ise yüzde 10. Listelerin eksik olduğu iddia edildi, kimi hak sahipleri parasını alamamaktan yakındı.

KEY'de ikinci dönem ödemelerde de sıkıntılar yaşanıyor. Gazetemizi İstanbul Bostancı'dan arayan bazı hak sahipleri, saatlerce sıra bekledikten sonra bankadan eli boş dönmekten yakındı. Ziraat Bankası yetkilileri ise genel bir sorun olmadığını, münferit sıkıntılar yaşanabileceğini belirterek bunların da giderileceğini aktardı.

Kamu Çalışanları Hak Sendikaları Konfederasyonu (HAKSEN) Genel Başkanı Ayhan Çivi, Konut Edindirme Yardımı (KEY) ödemelerinin başlamasıyla ilgili olarak "Bu listenin yayımlanması için 20 ay beklendi ama sonuç olarak dağ fare doğurdu diye düşünüyoruz" dedi.

Çivi, basın toplantisında, ödemeler için açıklanan ilk listede ismi çıkmayan ve itiraz eden hak sahiplerinin bu listede de isimlerini göremediğini söyledi. İsmi açıklananlar için ise çok cüzi bir miktar ödeme görüldüğünü bildiren Çivi, "100 TL'ye kadar olan kişi sayısı 350 bin. Büyük umutlarla 1 milyon 600 bin kişi KEY ödemesi alacak diye açılamalar yapılmıştı resmi makamlarca. 350 bin kişinin alacağı rakam 1 TL ile 100 TL arasındadır. KEY'i tam olarak alacakların oranı ise yüzde 10'dur" diye konuştu. Çivi, sözlerini şöyle sürdürdü: "Eğer biz devlete borçlu olsaydık, devlet bizden yüzde 56 gecikme zammı alacaktı. Oysa bize yüzde 10 gecikme zammı vermiştir. Hak sahipleri yüzde 46 civarında kayba uğramıştır. Yüzde 10'un biz neye dayanılarak verildiğini araştırdık, parlamentodaki tartışmalar sırasında bunun enflasyona en-dekslendiğini gördük. Devletin de gecikme zammı uygulaması gerekiyor."

Öte yandan Çivi, son listede 1 milyon 600 bin kişi açıklandığım 1 milyon 900 bin kişinin isminin listelerde hiç çıkmadığını iddia etti. Çivi, "Bu listede adı olmayan ikinci listeyi bekleyecek ya da mahkemenin yolunu tutacak" dedi.
Cumhuriyet


Geri Dön