04 / 05 / 2024

Keyfi olarak parsel bazlı şahıs lehine plan tadilatı engellenecek!

 Keyfi olarak parsel bazlı şahıs lehine plan tadilatı engellenecek!

Ak Parti’de Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki, yerel yönetimler yasa taslağının sonuçlandığına dair bilgiler aktardı: Özhaseki, “Tadilat yapılacak parsel üzerinde geriden bakıldığında okunacak kadar büyük bir levhayla plan tadilatı ilan edilecek” dedi…



Ak Parti’de Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla gerçekleştirilmiş, kentsel dönüşüme öncelik tanıyan yerel yönetimler yasa taslağı ile ilgili gelişmeleri aktardı. Milliyet’in haberine göre,  Özhaseki şu açıklamalarda bulundu:

Değer artışı

“Keyfi olarak parsel bazlı şahıs lehine plan tadilatını engelleyeceğiz. Bir bölgede kentsel dönüşüm olacaksa, toplum namına kamu yararı varsa topluca ada bazlı, daha büyük alanlarda mahalle ölçeğinde yeniden planlanabilecek ama şahıs lehine parsel bazlı yoğunluk artışlarını yasaklamak gerekiyor.”

Plan tadilatları aleniyetle yapılmalı

“Plan tadilatlarının artık aleniyetle yapılması gerekir. Hangi mahallede plan tadilatı yapıldıysa mahalle muhtarlıklarında asılacak. Elektronik ortamda, her yerde yayınlanacak. Tadilat yapılacak parsel üzerinde geriden bakıldığında okunacak kadar büyük bir levhayla plan tadilatı ilan edilecek Rahatsız olan vatandaşlar mahkemeye taşıyabilecek." 

Zemin artı 5 kat

"Kentsel dönüşüm yapıp da 'vatandaşı alıp 30 kilometre ileriye götüreyim, daha lüks evler vereyim' diyemezsiniz. Ancak 100 tane ev yıkıyorsanız, 100 tane ev yapacaksınız değil mi? Bir taraftan oradaki evler 7 katlı, biz 'yüksek olmasın' diyoruz, 5 kata indireceğiz. Bir de müteahhitlik masrafları var. Kim karşılayacak bunu? O zaman rezerv alan dediğimiz bir şey giriyor devreye. O rezerv alanlarda daha çok belediyelere yardım edip, daha çok ev yapılmasını sağlamak sonra tercihli olarak bunu vatandaşa sunmak.”

15-20 kat yok

“Yeni planlanacak alanlarda yatay mimariyi öne çıkarmaya çalışacağız. Hiç kimse artık 15-20 katlı kutucuklar yapıp da 'Ben ev yaptım' diyemeyecek. Meydanı, kimliği olan, komşuluk ilişkilerinin daha çok görüleceği, en fazla zemin artı 5'e doğru giden bir yatay mimari hedefleniyor." 

Köyde masraf düşecek

"30 büyükşehirde köyleri kaldırdık, mahalle dedik buralara. Kırsal yerlerde 10 dönüm tarlasının içerisinde bir evi olan vatandaş oraya bir oda yapacağı zaman öyle bir prosedürden geçiyor ki perişan oluyor. Biz taslağımızda, 'Vatandaşı perişan etmeye gerek yok, bunu kolaylaştıralım. Bir taslak proje alsın, ilgili belediyeye müracaat etsin. Oradaki belediye izin verince devam etsin. Vatandaşı yormayalım, diyoruz.” 

Belediye başkanları akrabalarını işe alamayacak

“Belediye başkanlarının akrabalarını işe almasını engelleyen yasal düzenleme yok, taslağa koyduk.”

Büyükşehir belediye başkanlarının yetkilerinde azalma yok

“Büyükşehir belediye başkanlarının yetkilerinde azalma olmayacak. Başkanlarının bir milim görevini eksiltmek, itibarsızlaştırmak gibi burada bir teklif yok." 

İstanbul'da 2 milyon konutun yenilenmesi gerekiyor!

Masar İnşaat Pendik’te dönüşüme başladı! Yeni proje!


Geri Dön