20 / 04 / 2024

Kibar Holding, Kocaeli'ye 350 milyon dolar yatıracak

Kibar Holding, Kocaeli'ye 350 milyon dolar yatıracak

Kibar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali  Kibar, 'Kuracağımız, ilk etapta 200 bin ton kapasiteli tesis yaklaşık 350 milyon  dolara mal olacak ve bin kişiye istihdam sağlayacaktır' dedi



Güney Koreli Pohang Iron and Steel Company (POSCO), Kibar Holding Aşž ve  Daewoo International ortaklığıyla Kocaeli"de kurulacak yassı paslanmaz çelik  soğuk haddeleme tesis projesi için Emexotel"de düzenlenen ortaklık anlaşması imza  töreninde konuşan Kibar, Türkiye ile Güney Kore ilişkilerinin 60 yıl önceki Kore  Savaşıyla başladığını, dostluğun zaman içinde kurumlara kadar intikal ettiğini  ifade etti.

'Koreli dostlarımızla 1990 yılında başladığımız üretim faaliyetlerine,  1995 yılında farklı üretim sahaları da dahil edilerek güçlü bir zemin üzerinde  sürekli gelişme devam etmektedir' diyen Kibar, Türkiye ve Güney Kore arasındaki  ilişkiler ve işbirliğinin gelişimine önemli katkı sağlayacak yeni bir ortak  girişimine daha kakıştıklarını söyledi. Kibar Holding"in metal sektöründe Türkiye için ilkleri gerçekleştirmede  üstlendiği liderliği, kurumsal kimliğini, POSCO"nun karbon ve paslanmaz çelik  üretimindeki küresel liderliği ve Daewoo International"ın uluslararası ticaret,  lojistik ve proje geliştirme uzmanlığının birleştirilmesinden güçlü bir sinerji  oluşturulduğunu vurgulayan Kibar, şöyle konuştu:

'Türkiye"nin ilk büyük ölçekli paslanmaz çelik tesisini kurmak için  ortaklık antlaşmasını imzalamak için hazırız. Türkiye bugün dünyanın 15,  Avrupa"nın 6. büyük ekonomisine sahip. Güçlü ve dinamik iç pazarının yanında  Avrupa Birliği, Kafkasya, Orta Doğu ve Afrika gibi pazarlara açık bir ülkedir.  Küresel krizi en az hasarla atlatan ve 2010 yılında dünyada çin"den sonra yüzde 8  büyüme hızıyla en fazla büyüyen ülkeler arasındadır. Türkiye, Cumhuriyeti"nin  yüzüncü yılı 2023"de dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girmeyi hedef seçen bir  ülkedir. Bu nedenlerle Koreli dostlarımızın yatırım için doğru zamanda doğru  yerde olduklarını düşünüyorum.'

Kibar Holding olarak alüminyum, otomotiv, gıda ve çelik gibi alanlarda  yatırım yaparak Türkiye için birçok sahada ilkleri gerçekleştirip ülke sanayisine  sürekli hizmet ve istihdam yaratmaya devam etmeye çalıştıklarına dikkati çeken  Kibar, 'Misyonumuz gereği ülkemiz kalkınmasına, kurulacak olan paslanmaz demir  çelik tesisleri ile destek ve katkı sağlayacağımıza inanmaktayız' diye  konuştu.

'Türkiye"de yıllık paslanmaz çelik tüketimi 300 bin tonlar seviyesinde  olmasına rağmen hala bu talebi karşılayabilecek üretimi gerçekleştirecek tesis bulunmamaktadır' diyen Kibar, 'Kuracağımız, ilk etapta 200 bin ton kapasiteli  tesis yaklaşık 350 milyon dolara mal olacak, bin kişiye istihdam sağlayacaktır.  Tesisin temelini Mart ayında atmayı, 2013 yılının ilk çeyreğinde ise tamamlamayı  hedeflemekteyiz' şeklinde konuştu. Yatırımın Asım Kibar Organize Sanayi Bölgesinde yapılacağını, tesisin  rekabetçi pozisyonunu sürdürülebilir büyümenin güvence altına alınabilmesi için  enerji verimliliği ve çevreye duyarlılığı açısından da sınıfının en iyisi  olacağını ifade eden Kibar, ileri teknoloji ve ekipmanlar ile donatılacağını,  kaliteli ve rekabetçi paslanmaz çelik üretimi ile Türkiye sanayisinin gelişmesi  için kaynak yaratılmasına katkı sağlayacağını kaydetti.

Gerçekleştirilecek ihracat ve katma değerli ürün değerinin ise ülke  ekonomisine ayrıca katkı sağlayacağını öne süren Kibar, 'Paslanmaz çelik üretimi  yatırımın gerçekleşmesi doğrultusunda gerek Başbakanımız, gerekse Başbakanlık  Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı"nın büyük desteğini aldık. Yatırımın planlandığı  sürede tamamlanması için ve beklenen faydayı sağlayabilmesi için yetkililerin ve  yerel kamuoyunun desteğine ihtiyacımız bulunmaktadır' diye konuştu. Kibar Holding, POSCO ve Daewoo Internatinaol firmaları arasındaki  işbirliğinin farklı alanlarda süre geldiğine işaret eden Kibar, Dilovası Assan  Alüminyum Tesisleri bünyesinde yaklaşık 100 bin ton kapasiteli boya tesisi  kurulması için de anlaşma yaptıklarını, Karasu"daki bazı projeler ile ilgili  görüşmelerinin devam ettiğini sözlerine ekledi.

DAEWOO BAşžKAN YARDIMICI HWANG-
Daewoo International Başkan Yardımcısı Yang Yeon Hwang da dünyada 150"den  fazla ülkede faaliyet gösteren çelik, kimya, enerji gibi çeşitli alanlarda aktif  bir iş potansiyeline sahip küresel ticaret ve yatırım şirketi olduklarını  kaydetti.

Türkiye"nin, parlak tarih ve medeniyetleriyle geçmişten bugüne Asya ve  Avrupa"yı birbirine bağlayan tarihsel, kültürel, ekonomik alanlarda adeta köprü  konumunda olduğuna değinen Hwang, şunları söyledi: 'Bu özelliklere sahip ülkede, paslanmaz çelik üretim tesisi projesine  ortak olarak katılmamızın gurur verici olmasının yanında çok da büyük bir  sorumluluk getirdiğinin farkındayım. Projenin başarılı olabilmesi için tüm  alanlarda sahip olduğumuz tecrübelerimizi ve küresel ağımızı kullanarak en iyi  destek ve iş birliğini sağlayacağımıza söz veriyoruz. POSCO ve Kibar"ın teknolojisi ile Daewoo"nun küresel ağını bir yerde toplayıp, sinerji oluşturursak  paslanmaz çelik fabrikasının kapasitesini 3 katına çıkarabileceğimize eminim.'

POSCO PASLANMAZ VE ÖZEL çELİKLER BÖLÜM BAşžKANI-
POSCO Paslanmaz ve Özel çelikler Bölümü Başkanı Chang Kwan Oh ise  Türkiye"nin tarihi ve kültürüyle Kore"ye kardeş kadar yakın olduğunu, ırk ve  coğrafya olarak iki ülke uzak da olsa 'büyüklere saygı' gibi pek çok konuda benzerliklerin bulunduğunu söyledi. 'Özellikle Kore Savaşı zamanında Türk askerlerin değerli canlarını  bizler için feda etmiş olmalarını unutmamız mümkün değil' diyen Oh, bunun  Türkiye ile özel bir bağ oluşturduğunu kaydetti.   Demir çelik endüstrisi yönünden bakılınca hızla gelişen ekonomi ile  birlikte Türkiye"de paslanmaz çelik taleplerinin arttığına dikkati çeken Oh,  şöyle devam etti:

'Üretim olmadığı için Türkiye, ithalata bağımlı kalmıştır. POSCO iki  ülke arasındaki dostluk ve işbirliği çerçevesinde Türkiye pazarının büyüme  potansiyelini de göz önüne alarak Kibar Holding ve Daewoo International ile ortak  yatırımla soğuk çekme paslanmaz çelik fabrikasını kurmaya karar vermiştir.  Ortağımız Kibar Holding iki ülke arasındaki iş birliğine öncülük yapmış  Türkiye"de tanınan büyük bir şirkettir. Ayrıca çelik sektöründeki tecrübesi ile  çok değerli bir ortağımızdır. Daewoo Interational ise yakın zamanda POSCO  ailesine dahil oldu, ham madde tedariki ve çelik ticaretinin gelişmesinde büyük  rol oynayacağını düşünüyorum.'

Yatırım maliyetinin 350 milyon dolar olduğunu ve bunun Kore şirketleri  arasında Türkiye"ye yapılan en büyük yatırımın olacağını ifade eden Oh,  'Gelecekte POSCO"nun sadece çelik yatırımları için değil ayrıca inşaat, çevre  dostu yeşil projeler, web teknolojisi, Kimya İşletme Mühendisliği gibi alanlarda  deneyim ve teknolojisi ile Türkiye"nin ekonomik gelişimine katkı sağlayacağını  umut ediyorum' dedi.   Konuşmaların ardından, firma yetkilileri yassı paslanmaz çelik soğuk  haddeleme tesisi için ortaklık anlaşmasını imzaladı. Başbakanlık Yatırım Destek  ve Tanıtım Ajansı Başkanı Hüseyin Aslan ise firma yetkililerine çini tabak hediye  etti.
AA

Basında yer alan diğer haberler:

Koreli çelik devi yatırım için geldi

Güney Koreli Pohang Iron and Steel Company (POSCO), Kibar Holding ve Daewoo International ortaklığıyla Kocaeli"de kurulacak yassı paslanmaz çelik soğuk haddeleme tesis projesi için ortaklık anlaşmasını dün imzaladı

Kibar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar, œ200 bin ton kapasiteli tesis yaklaşık 350 milyon dolara mal olacak ve bin kişiye istihdam sağlayacak dedi.  

Türkiye"de yıllık paslanmaz çelik tüketimi 300 bin ton seviyesinde olmasına rağmen talebi karşılayacak tesis bulunmadığını söyleyen Kibar, 2013"ün ilk çeyreğinde inşaatı bitirmeyi hedefliyor.

POSCO Paslanmaz ve Özel çelikler Bölümü Başkanı Chang Kwan Oh, œGelecekte POSCO"nun sadece çelik yatırımlarıyla değil inşaat, çevre dostu yeşil projeler gibi alanlarda deneyimi ile Türkiye"nin gelişimine katkı sağlayacağını umut ediyorum dedi.
Milliyet

Kocaeli'ne yılın ilk dev yatırımı

Yılın ilk büyük yatırım haberi 'sanayi şehri' Kocaeli'nden geldi. Dünyanın 3. büyük çelik üreticisi Güney Koreli Pohang Iron and Steel Company (POSCO), Kibar Holding ve Daewoo International ortaklığıyla Kocaeli'nde kurulacak yassı paslanmaz çelik soğuk haddeleme tesis projesi için ortaklık anlaşması imzalandı. Kocaeli Valisi Ercan Topaca, Kocaeli'nin Türkiye açısından çok sayıda 'kritik' denilebilecek önemli yatırıma ev sahipliği yaptığına dikkat çekti. Ercan Topaca, en yakın, 65 kilometre mesafedeki Sabiha Gökçen Havalimanının Kocaeli'nin ihtiyaçlarını karşılayamadığını, avantajları daha fazla artırmak için bu yıl askeri amaçla kullanılan Cengiz Topel Havaalanının sivil ulaşıma açılacağını kaydetti.
Yeni şžafak

Haberin tamamı için tıklayınız


Geri Dön