25 / 04 / 2024

Kıbrıs'ta yazlık daireler 20 bin Sterlin'den başlıyor

Kıbrıs'ta yazlık daireler 20 bin Sterlin'den başlıyor

'Yavru Vatan'da evim olsun' diyenlerin elini çabuk tutması gerekiyor




Kıbrıs'ta somut çözüm için görüşmelerin başlaması Yavru Vatan'daki emlak hareketlerini de yakından ilgilendiriyor. Türkiye'den her yıl yaklaşık 300 bin kişinin tatile gittiği KKTC'de emlak sahibi olmak, sanıldığı kadar pahalıya patlamıyor. Emlak fiyatları, İngiliz Sterlini üzerinden belirleniyor. Yavru Vatan'da 1+1 daireler 20 bin Sterlin'den, müstakiller 80 bin Sterlin'den başlıyor. Saray yavrusu gibi villalara ise 1 milyon Sterlin gibi fiyatlardan sahip olunabiliyor.

Kıbrıs'ta hem Türk tarafının hem de Rum kesiminin somut çözüm isteğini belirtmesi, Kıbrıs'taki emlak hareketlerini ilerleyen dönemde olumlu etkileyecek. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının, Kıbrıs tapulu gayrimenkul almasının önünde engel bulunmuyor. Fakat Yavru Vatan'da ev alacakların da dikkatli olmasında fayda var. Hürriyet Emlak'ın Ekim sayısındaki habere göre, Kıbrıs'ta daire fiyatları 20 bin Sterlin'den başlıyor. TURYAP Gazi Magosa Temsilcisi Yusuf Doğan, KKTC'de 3 çeşit tapu olduğunu belirterek, şu uyarıları yapıyor:

Hangi tapu sağlıklı
"Bu tapulardan ilki, 'Türk malı' denilen tapular. Kıbrıs'ta, 1974 öncesinde de Kıbrıs Türklerinin oturduğu tapulu yerler bunlar... Bu tapuların sahibi Kıbrıs Türkleri, hâlâ oturmaya da devam ediyorlar. Bir diğer tapu çeşidi 'eşdeğer tapu'. Eşdeğer tapulu yerlerde, Kıbrıs Barış Harekatı öncesi Kıbrıslı Rumlar oturuyordu. Savaş sonrası, bugün Rum tarafında kalan tapulu yeri olan Türkler; Kuzey'e, Kuzey'deki Rumlar da tapulu yerlerini bırakıp Güney'e geçti. 1974'ten önce Kıbrıslı Rumlara ait olan ve boşaltılan bu tapulu yerler, Barış Harekatı sonrası Güney'deki yerlerini bırakıp gelen Türklere verildi, bu tapuya da 'eşdeğer tapu' denildi. Eşdeğer tapulu yerlerden alanlar için de sorun yok. En kötü ihtimalle, 'eşdeğer tapulu' yerin eski sahibi Rum'a verilmesi halinde bile bu kez, Güney'de kalan daha değerli mülk, Türklere geçmiş olacak. Rumların buna yanaşmayacağı belirtiliyor. Harekat sonrası, Rumlar ve Kıbrıslı Türklerin yerlerini birbirlerine devretmiş olduğu varsayılıyor. Eşdeğer tapulu yerleri Türkiye'den gelenler de alabiliyor. Bugün Güney'de kalan gayrimenkuller (eskiden Türklere ait olan yerler) KKTC'deki 'eşdeğer tapulu' yerlere göre 10 kata varan oranda daha değerli. Bu iki tapu çeşidinin yanında 'tahsis' denilen tapular da var. Bunlar da, Barış Harekatı sonrası yerleşen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına verilen yerler. Bu şekilde 50 bin Türk bulunuyor. Harekat sonrası, 50 bin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının her birine 50-100 dönüm arazi verildi. Bunlara, Rumlar'ın terk ettiği araziler olduğu ve Güney'de karşılığı bulunmadığı için 'tahsis' deniliyor."

Tahsisli mülk almayın
Yusuf Doğan, Rum Yönetimi ile anlaşılması halinde, "tahsis" denilen arazilerin eski sahibi Rumlara verilmesi gerekebileceğine işaret ediyor. KKTC'de, tapuların yüzde 20'si tahsis; yüzde 20'si Türk malı tapu; yüzde 60'ı ise eşdeğer tapu. Türk malı tapular Lefke'de yoğunlaşıyor. Lefke'de tapuların hemen hemen tamamı Türk malı tapu. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının "tahsisli yer almaması" uyarısı yapılıyor. Yusuf Doğan, "KKTC'den alım yapmak isteyenlerin, KKTC İçişleri Bakanlığı'ndan izin alması gerekiyor. Bu izinlerin alınması 6-12 ay sürer. Bu prosedürlerin de avukat aracılığıyla takip edilmesi gerekir. Bu konu emlakçıları da aşar. İşinizi mutlaka avukat takip etmeli" diyor.

KKTC üniversitelerinde okuyan Türk gençleri, kiralık daire piyasasını da canlı tutuyor
KUZEY Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) Türkiye'deki yazlık bölgelerinden daha ucuza konutlar bulmak mümkün. KKTC üniversitelerinde okuyan Türk gençlerine daire kiralamak, oldukça yaygın bir uygulama. Bunun yanında KKTC'de okuyan çocuğunun kalması için ev satın alma yoluna giden veliler de bulunuyor. Bu anlamda emlak yatırımı yapmak isteyenler için KKTC, önemli bir adres. Fakat yine de dikkatli olmakta fayda var. KKTC'de özellikle Gazi Magosa'da, 20 bin Sterlin'den başlayan daireler, 80-85 bin Sterlin'den başlayan müstakil evler bulunuyor. Kuzey Kıbrıs Türkiye Cumhuriyeti, konut ve villa projeleri ile dikkat çekmeye başlarken otelde değil, konut alarak veya kiralayarak da tatil yapmak mümkün hale geldi. KKTC'de her yıl yaklaşık 300 bin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı tatil yapıyor. Bunlar içinde yazlık almayı tercih edenler de olduğu belirtiliyor. Kiraların yüksek olması, ev alıp kiraya vermeyi cazip kılıyor. Kıbrıs'ta, bürokratik işlemlerle boğuşmayı göze alarak ev satın alanlar, ciddi kira geliri elde edebilir. Kiralamaktansa ev alanlar, yeni binalarda 2+1'leri 30 bin YTL'den başlayan fiyatlara alıp, 500 YTL'den başlayan fiyatlara kiralayabiliyor. KKTC'de kiralar ise YTL cinsinden belirleniyor. Bu arada; 'çözüm' ihtimalinin belirmesinin bile emlak fiyatlarını artıracağı beklentisi, ev almayı cazip hale getiriyor.
 
Kıbrıs'ta Osmanlı dönümü geçerli
KKTC'de müstakil ev fiyatları 80 bin Sterlin'den başlıyor; 1 milyon Sterlin'e kadar gidiyor. 150-200 bin Sterlin'e, lüks sayılabilecek bir müstakil ev sahibi olunabiliyor. Villa projelerinin sayısında da büyük artış var. Sadece İngilizlere yönelik üretilen villaların bile olduğu belirtiliyor. Kıbrıs'ta yatırım yapmak isteyenlere tavsiye ve uyarılarda bulunan Gazi Magosa TURYAP Temsilcisi Yusuf Doğan "Emlak fiyatlarının Sterlin cinsinden belirlendiği Kıbrıs'ta fiyatların Türkiye'ye göre uygun olması, İngiliz Sterlini'nin geçen 5-6 yıla göre değer kazanamamasına, hatta YTL karşısında gerilemesiyle ilgili. Ayrıca global kriz, fiyatları etkiliyor. 2 sene önce müstakil bir villa 100 bin Sterlin ise yine 100 bin Sterlin. Kıbrıs'ta emlak fiyatlarına zam yansımadı" diyor. Yusuf Doğan, "Türkiye veya herhangi bir yabancı ülke vatandaşı Kıbrıs'tan en çok 1 ev veya 1 arsa alabilir. Burada bir dönüm arsa denilince Osmanlı dönümü, yani 1320 metrekare anlaşılmalı. Türk vatandaşları, Kıbrıs'ta şirket kurmaları halinde istedikleri kadar gayrimenkul alabilir" diye konuşuyor.

KKTC'de Türk bankaları var
KKTC'de satılık otellere de rastlanıyor. TURYAP Gazi Magosa Temsilcisi Yusuf Doğan, "2 yıldız standardında bir otelin satış fiyatı 3 milyon Sterlin'den başlar. 5 yıldızlı oteller 50 milyon sterline kadar çıkar" diyor. KKTC'de Türk bankaları, buradan gayrimenkul almak isteyen Türklere kredi veriyor. Arsa için kredi verilmiyor. Konut değerinin yüzde 70'ine kadar kredi sağlanıyor. KKTC'de TEB, Garanti Bankası, İş Bankası, Ziraat Bankası, Halk Bank, HSBC'nin şubeleri var.
 Ali Öztürk/ Hürriyet Seri İlanlar


Geri Dön