24 / 04 / 2024

Kıbrıs'ta yazlık fiyatları 20 bin Sterlin'den başlıyor

Kıbrıs'ta yazlık fiyatları 20 bin Sterlin'den başlıyor

Yavru Vatan'da, emlak piyasası Rumlarla yapılan "çözüm" görüşmelerine kilitlendi.



Son 10 yılda emlak fiyatlarının 100 kata varan inanılmaz yükselişler kaydettiği Kıbrıs'ta 20 bin Sterlin'den başlayan daireler, 80 bin Sterlin'den başlayan müstakiller var, ancak tapuyu alabilmeniz için Kıbrıs makamlarının onayı gerekiyor.

Türkiye'deki yazlık bölgelerinden daha ucuza konutların satıldığı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde(KKTC), bu evleri kiraya verip ciddi bir gelir elde etmek mümkün. Emlak yatırımı yapmak isteyenler için Kıbrıs, önemli bir adres. Fakat, yine de dikkatli olmakta fayda var. Kıbrıs'ta gayrimenkul almak isteyen Türk vatandaşlarının bazı noktalara dikkat etmesi gerekiyor. Yavru Vatan Kıbrıs'ta, özellikle Gazi Mağusa'da, 20 bin Sterlin'den başlayan daireler, 80-85 bin Sterlin'den başlayan müstakil evler bulunuyor. KKTC'de, konut ve villa projeleri dikkat çekmeye başlarken otelde değil, konut alarak veya kiralayarak da tatil yapmak mümkün hale geldi.

Başkent Lefkoşa değerli
Kiraların yüksek olduğu Kıbrıs'ta, bürokratik işlemlerle boğuşmayı göze alarak ev satın alanlar, ciddi kira geliri elde edebilir. Kiralamaktansa ev almanın cazip olduğu KKTC'de, bir oda bir salon daireler 20 bin Sterlin'den başlıyor. Saray yavrusu gibi müstakil villaları 150-200 bin Sterlin'e almak mümkün. Villa projelerinin sayısında büyük artış var. Sadece İngilizlere yönelik üretilen villalar bile var. KKTC'de yatırım yapmak isteyenlerin nelere dikkat etmesi gerektiğini, Gazi Mağusa TURYAP Temsilcisi Yusuf Doğan'a sorduk.
Emlak fiyatlarının Sterlin cinsinden belirlendiği Kıbrıs'ta fiyatların Türkiye'ye göre uygun olmasını, İngiliz Sterlini'nin değer kazanmamasına hatta bir miktar gerilemesine bağlayan Yusuf Doğan, "İkinci neden ise global kriz. İki yıl önce müstakil bir villa 100 bin Sterlin ise yine 100 bin Sterlin'e alınabilir. YTL bazında ise düştü. Kıbrıs'ta emlak fiyatlarına zam yansımadı" diyor.
Bir dönüm: Bin 320 metrekare
Türkiye veya herhangi bir yabancı ülke vatandaşının KKTC'den en çok bir ev veya bir arsa alabileceğini söyleyen Yusuf Doğan, "Burada bir dönüm arsa denilince Osmanlı dönümü, yani bin 320 metrekare anlaşılmalı. Türk vatandaşları, KKTC'de şirket kurmaları halindeyse, istedikleri kadar gayrimenkul alabiliyor. Fransız, İngiliz veya herhangi bir ülke vatandaşının alım yapmasında sınırlama yok. KKTC hükümeti tapu veriyor. Yalnız, yabancı uyruklu şahıslar ev almak için KKTC Hükümeti İçişleri Bakanlığı'na müracaat etmek zorunda" ifadelerini kullanıyor.
Türkiye vatandaşlarının en çok Gazi Mağusa ve Girne'ye ilgi gösterdiğini, en ucuz 1+1'lerin ise Gazi Mağusa'da olduğunu ve 20-22 Sterlin'den satıldığını bildiren Yusuf Doğan, bu konuda şu bilgileri veriyor:
"Girne'de 1+1 daire fiyatları minimum 25 bin, maksimum da 27-28 bin Sterlin. Lefkoşa'da ise 1+1 daire fiyatları minimum 30-35 bin Sterlin. 2+1'ler Gazi Mağusa'da minimum 30 bin Sterlin, maksimum 37 bin 500 Sterlin'e satılıyor. Girne'de 35-37 bin Sterlin'den başlayan 2+1'ler maksimum 40 bin Sterline çıkıyor. Lefkoşa'da ise minimum 40 bin Sterlin olan 2+1'lere en çok 45 bin Sterlin isteniyor. 3+1'ler Gazi Mağusa'da en az 50, en çok 70 bin Sterlin'e satılıyor. Girne'de 55-75 bin Sterlin aralığında olan 3+1'ler, Lefkoşa'da ise 70-80 bin Sterlin aralığında alıcı buluyor. Bu rakamlar yeni daireler için. Eski evlerde fiyat farklı olabilir. Kiralık 2+1 daireler ise 500 Sterlin ile 700 YTL aralığında... 3+1'lere 600 ile bin YTL kira isteniyor. Müstakil konut fiyatları da 80 bin Sterlin'den başlıyor ve 1 milyon Sterlin'e kadar çıkıyor. Bu rakamların dışında örneklere de rastlamak mümkün olabilir. Bazı Türk yatırımcılar alıp kiraya veriyor."

Görüşmelerin sonucu bekleniyor
KKTC'de zaman zaman satılığa çıkan otellere de rastlanıyor. Yusuf Doğan'ın verdiği bilgilere göre, iki yıldız standardında bir otelin satış fiyatı 3 milyon Sterlin'den başlıyor. Beş yıldızlı oteller 50 milyon Sterlin'ee kadar çıkıyor. Türk bankaları, buradan gayrimenkul almak isteyen Türklere kredi de veriyor. Arsa için ise kredi verilmiyor. Bankalar konut değerinin yüzde 70'ine kadar kredi sağlıyor. Türkiye'deki kredi faiz oranları geçerli. Türkiye'de faaliyet gösteren bankalardan TEB, Garanti Bankası, İş Bankası, Ziraat Bankası, Halk Bank, HSBC'nin Kıbrıs şubeleri var. KKTC hükümetinin, konut alımına izin vermesi halinde ilgili belediyeden, elektrik dairesinden ve çevre dairesi gibi kurumlardan da izin almak gerekiyor. KKTC'de şu an global krizin etkileri hissediliyor. Görüşme yanlısı Hristofyas Rum Devlet Başkanı seçildi ama, emlak piyasası yine de durağan. Görüşmelerin olumlu sonuçlanması halinde hareketin hız kazanacağı bekleniyor.


Üç çeşit tapu içinde Türk malı tapular, en garantilisi
KKTC'de üç çeşit tapu var. Bunlardan ilki, `Türk malı' denilen tapular. Kıbrıs'ta, 1974 öncesinde de Kıbrıs Türkleri'nin oturduğu tapulu yerler bunlar. Bu tapuların sahibi Kıbrıs Türkleri. Bir diğer tapu çeşidi, `Eşdeğer tapu'. Eşdeğer tapulu yerlerde, Kıbrıs Barış Harekatı öncesi Kıbrıslı Rumlar oturuyordu. Savaş sonrası, bugün Rum tarafında kalan tapulu yeri olan Türkler Kuzey'e, Kuzey'deki Rumlar da tapulu yerlerini bırakıp Güney'e geçti. 1974'ten önce Kıbrıslı Rumlara ait olan ve boşaltılan bu tapulu yerler, harekat sonrası Güney'deki yerlerini bırakıp gelen Türklere verildi ve bunlara `Eşdeğer tapu' verildi. Eşdeğer tapuda da bir sorun çıkmayacağı belirtiliyor. En kötü ihtimalle `Eşdeğer tapulu' yerin eski sahibi Rumlara verilmesi halinde bile, bu kez, Güney Kıbrıs'ta kalan daha değerli mülk ise Türklere geçmiş olacak. Rumların buna yanaşmayacağı belirtiliyor. Harekat sonrası, Rumlar ve Kıbrıslı Türklerin yerlerini birbirlerine devretmiş olduğu varsayılıyor. Eşdeğer tapulu yerleri Türkiye'den gelenler de alabiliyor. Bugün Güney'de kalan Türklere ait yerler, KKTC'deki `Eşdeğer tapulu' yere göre en az üç kat değerli. Bu iki tapu çeşidinin yanında `Tahsis' denilen tapular da var. Bunlar, Barış Harekatı sonrası yerleşen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına verilen yerler... Bu şekilde, 50 bin Türk bulunuyor. Harekat sonrası, 50 bin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının her birine 50-100 dönüm arazi verildi. Bunlar, Rumlar'ın terk ettiği araziler olduğu ve Güney'de karşılığı bulunmadığı için `Tahsis' deniliyor. Rum Yönetimi ile anlaşılması halinde, bu arazilerin eski sahibi Rumlara verilmesi gerekebilir. KKTC'de, tapuların yüzde 20'sini `Tahsis'; yüzde 20'sini `Türk malı' tapu ve yüzde 60'ını ise `Eşdeğer tapu' oluşturuyor. `Türk malı' tapular, Lefke'de yoğunlaşıyor. Lefke'de, tapuların hemen hemen tamamı `Türk malı' tapu.

Kıbrıs'ın Kapalıçarşı'sı geliyor
KKTC'nin en büyük alışveriş ve eğlence merkezi olacak Big Old Bazaar, heyecan yarattı. Kıbrıs'ın `Kapalıçarşı'sı olacak Big Old Bazaar, 1000 adet dükkan ve sergi alanından oluşuyor. Giyim, takı ve mücevher dükkanlarının yanısıra, çarşıda cafe ve restaurantlar bulunacak, proje 2010'da bitecek. Türkiye ve Avrupa ayağında pazarlamayı Reha Medin Emlak üstlendi. Gazi Mağusa ve Karpaz arasında tarihi Boğaz mevkisinde, deniz kenarındaki Big Old Bazaar, Ercan Havalimanı'na 20 dakika mesafede yer alıyor. Big Old Bazaar'da dükkanlar 20 bin Sterlin'den satılıyor, bu dükkanların kira gelirinin 600 Sterlin olacağı ifade ediliyor. Hatta tanıtımlarda, "20 bin Sterline otomobil alırsanız yılda 6 bin Sterlin değer kaybeder. Buradan dükkan alan ise yılda 6 bin Sterlin kazanır" ifadeleri kullanılmış.

Hürriyet Emlak Dergisi Ekim sayısı

Geri Dön