28 / 03 / 2024

KİK'ten ihalelerde aşırı düşük teklife sınır!

KİK'ten ihalelerde aşırı düşük teklife sınır!

Danıştay'ın aşırı düşük teklifle ihale kazanılmasını müteahhitlik işlerinde serbest bırakan mevzuatın yürütmesini durdurmasının ardından, Kamu İhale Kurumu aşırı düşük teklife sınır getirdi. İşte değişikliği ayrıntıları...



Danıştay'ın aşırı düşük teklifle ihale kazanılmasını müteahhitlik işlerinde serbest bırakan mevzuatın yürütmesini durdurmasının ardından, Kamu İhale Kurumu (KİK) aşırı düşük teklife sınır getirdi.


Buna göre artık ancak küçük ölçekli ihalelerde, aşırı düşük teklife inceleme yapmaksızın iş verilebilecek. Aşırı düşük teklif, ihalelere işin piyasa değerinin altında verilen teklifleri tanımlamak için kullanılıyor. Projelerin zamanında ve kaliteli olarak tamamlanmamasının temel nedeni olarak da ihalelerin aşırı düşük tekliflere verilmesi gösteriliyor.


YÖNETMELİK DEĞİŞTİ


Resmi Gazete’de dün yayımlanan mal ve hizmet alımları yönetmelikleri değişikliklerine göre, artık idareler eşik değerin üçte birine eşit veya bu değerin üzerinde olan ihalelerde aşırı düşük tekliflerle ilgili inceleme yapmak zorunda olacak. Bu da yapım işlerinde 2015 yılı için 11 milyon TL’nin üstündeki işlerde aşırı düşük tekliflerin incelenmesi anlamına geliyor. Yapım işlerinde büyüklüğü 11 milyon TL ve altında olan işlerde ise aşırı düşük teklif sorgulaması yapılmadan da ihale sonuçlandırılabilecek.


BU NOKTAYA NASIL GELİNDİ?


Aşırı düşük teklifle ilgili süreç, geçtiğimiz yıl başladı. Torba yasadaki değişiklikleri gerekçe gösteren Kamu İhale Kurumu çıkardığı yönetmelikle kamudaki inşaat ihalelerinin aşırı düşük teklif sorgulaması yapılmadan verilmesinin yolunu açtı. Avukat Melih Akkurt’un konuyu yargıya taşıması üzerine, Danıştay düzenlemeyi gündemine aldı. Geçtiğimiz haftalarda da Danıştay 13. Dairesi konuyla ilgili düzenlemenin maddelerinin yürütmesini durdurma kararı aldı. Danıştay’ın kararında, yürütmeyi durdurma kararı alınmazsa telafisi güç zararlar oluşabileceği vurgusu yapıldı.


Hürriyet





Geri Dön