24 / 04 / 2024

Kimler kira beyannamesi vermeyecek? 

Kimler kira beyannamesi vermeyecek? 

Yaklaşık 2 milyon vatandaşı ilgilendiren kira beyannamesi için sayılı günler kaldı. Milliyet Gazetesi köşe yazarlarından Nilüfer Kas, bugünkü köşe yazısında kira beyannamesi ile ilgili detayları kaleme aldı.



Yaklaşık 2 milyon vatandaşı ilgilendiren kira beyannamesi için sayılı günler kaldı. Milliyet Gazetesi köşe yazarlarından Nilüfer Kas, bugünkü köşe yazısında kira beyannamesi ile ilgili detayları kaleme aldı. İşte Kas'ın o yazısı...

Gazetecilikte uzmanlık alanları önemlidir. Seçtiğiniz alanda derinleşirsiniz ve kimsenin görmediği, duymadığı veya dikkatini çekmeyen konuları gün ışığına çıkarırsınız. Bu işin doğasında vardır.

Benim kariyer serüvenim de 21 yıllık gazetecilikten sonra içinde iş takibi, disiplin, iletişim, güven, sorun çözme, bir adım sonrasını görme yetisi barındıran gayrimenkul danışmanlığına evrildi.

Kimler kira beyannamesi vermeyecek? 

Her kıtada geniş ağa sahip büyük bir emlak markasının altında 8 yıldır danışmanlık yapıyorum. Gayrimenkule sadece danışman değil gazeteci gözüyle ve refleksiyle de bakıyorum. Bundan böyle bu köşede “gayrimenkul dünyasında neler oluyor, hangi gayrimenkuller revaçta, hangileri düşüş trendinde, hangilerine yatırım yapmak daha kazandırır, o günün şartlarında almak mı yoksa satmak mı daha avantajlı, gayrimenkul alırken neye dikkat etmek lazım, kiralar neden sürekli artıyor, pandemi kira ödemesinde mücbir sebep sayılır mı, istediğinizde kiracınızı çıkarabilir misiniz, artık ‘Almanya’dan oğlum gelecek’ diyerek kiracının tahliyesi istenir mi, ofis mi, arsa mı, konut mu almak mantıklı?” gibi herkesin merak ettiği soruların yanıtlarını vermeye çalışacağım. Siz de merak ettiklerinizi sorabilirsiniz.

Bu arada yeni projelerden, yeni trendlerden de haberler vereceğim. Kısacası, interaktif bir köşeye ev sahipliği yapacağım.

Kimler kira beyannamesi vermeyecek? 

Bu ayın en önemli gündem maddesi emlak beyanı. Biliyorsunuz Mart ayı beyanname ayı. Geçen yıl kira geliri elde etmişseniz, Mart ayı sonuna kadar beyan etmeniz gerekiyor. 2020’de yıl içinde toplam 6 bin 600 liraya kadar konut kirası elde etmişseniz beyanname vermeyeceksiniz. Beyanname vermeyen mülk sahiplerinin vergi ödemesi de söz konusu değil. 6 bin 600 liranın üzerinde konut kira geliriniz varsa beyanname vermek zorunlu. Yani geçen yıl 24 bin TL kira geliri elde etmişseniz, 6 bin 600 TL istisna tutarı düşüldüğünde ödenecek olan vergi tutarı 2.219 TL

Konut değil de işyerinden kira geliriniz varsa beyanname verme sınırını 49 bin TL. Aldığınız kira toplamı 49 bin TL ve altında ise beyanname vermenize gerek yok.

Birçok mülk sahibi için beyanname verme süreci oldukça karışık. Ama bu yıl Gelirler İdaresi Başkanlığı (GİB) hazır beyan sistemi adı altında mülk sahiplerinin vergi ödeme sürecini kolaylaştırmış. E-devlet şifrenizin olması yeterli.

Herkese güzel bir hafta diliyorum.

Kira beyannamesi 10 soruda tüm detaylarıyla


Geri Dön