24 / 04 / 2024

Kimlik kazanacak binalarda denetimi kim yapacak?

Kimlik kazanacak binalarda denetimi kim yapacak?

Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği ile binalar 5 Aralık'tan itibaren 'kimlik' kazandıracak. Ancak denetim yapacak firmaların azlığı dikkat çekiyor



Binaların daha verimli enerji tüketmesi ve enerji kaybının giderilmesi amacıyla çıkarılan Binalarda Enerji Performansı (BEP) Yönetmeliği 5 Aralık'tan itibaren yürürlüğe giriyor. Yürütmeliğin devreye girmesiyle binaların enerji tüketimlerine göre sınıflandırılacak Enerji Kimlik Belgesi alacak. Bu belgenin zorunluluğu ise binalarda ısı başta olmak üzere pek çok alanda yalıtımı zorunlu hale getiriyor. Yönetmeliğin uygulamaya girmesi ile birlikte 6 Aralık'tan itibaren çok şeyin değişmesi bekleniyor.

Denetimi 7 şirket yapacak
Ancak enerji verimliliği alanındaki en önemli taraflardan birisi olan Isı, Su, Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği (IZODER) Genel Koordinatörü Ertuğrul Şen, sektörü denetleyecek olan Enerji Verimliliği Danışmanlık Şirketlerinin eksikliği nedeniyle uygulamanın hayata geçirilmesinde sıkıntılar yaşanacağını söylüyor. Şen, "Aslında 6 Aralık'tan itibaren hiçbir şey değişmeyecek. Çünkü şu anda bu denetimi yapacak sadece 7 şirket var.Tüm Türkiye'deki binaların denetiminin bu 7 şirket tarafından yapılmasının mümkün olamaz" diye konuştu.

12 ay sıfır faizle yalıtım
Enerji fiyatlarının artması ile vatandaşların ısı yalıtımı farkındalığın daha da arttığına dikkat çeken Şen, sektörde sağlanan kredi imkânları ile 12 aya sıfır faizle Şekerbank'tan Ekokredi alınabileceğini söyledi.
Sabah Emlak


Geri Dön