28 / 03 / 2024

Kiptaş'ta mobbing krizi!

Kiptaş'ta mobbing krizi!

Kiptaş’ta servis şoförü olarak çalışan yüzde 81 engelli A. B., kendisini binanın tuvaletine almadığını öne sürerek müdür hakkında şikâyetçi oldu, müdür olayı doğruladı: Sözleşmemde yok.



İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) ait Kiptaş’a taşeron olarak servis şoförlüğü yapan yüzde 81 engelli A.B’ye mobbing “kurum tuvaletine almamaya” kadar uzandı. A.B., kendisine uygulandığını öne sürdüğü mobbing nedeniyle Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı’na ve İBB’ye  Kiptaş  Satınalma ve İdari İşler Müdürü Mevlüt Soran’ı şikâyet etti. İBB şikâyet üzerine idari soruşturma başlattı. Gazetemize A.B’yi binaya almadığını doğrulayan Mevlüt Soran, “Tuvalete dahi sokmuyormuşsunuz. Doğru mu” sorumuz üzerine, “Benim sözleşmemde bir taşeron firmanın çalışanını alıp burada barındıracağım diye bir şey yok” diye yanıt verdi.


Kiptaş’ta taşeron olarak servis şoförlüğü yapan yüzde 81 engelli A.B., Kiptaş Satınalma ve İdari İşler Müdürü Mevlüt Soran hakkında geçen ay yaptığı suç duyurusunda, “Mevlüt Soran işten çıkarmayı istediği bir belediye çalışanı hakkında serviste konuşulanları kendisine aktarmamı istedi. Ben de hiçbir zaman böyle bir diyaloğa girmedim. Bunun üzerine bağlı olduğum şirketi arayıp işten çıkarılmamı istediğini öğrendim ve odasına gittim. ‘Engelli halimle çalışıyorum, benim neden işten çıkarılmamı istiyorsunuz’ dedim. Bana ‘Sen yanlış ata oynuyorsun, serviste olan bitenleri anlatsaydın, bugün işinden de atılmazdın başına da bunlar gelmezdi. Sen yalancısın, defol git’ dedi” ifadelerini kullandı.


Gazetemize konuşan A.B. eşinin ve çocuğunun da engelli olduğunu belirterek, “Olayın hemen ardından beni binaya bile sokmuyor. Engelliyim. Tuvalete bile giremiyorum. Dışarda, soğukta arabanın içinde tüm gün bekliyorum. Çay içmeye ve yemek yemeye de giremiyorum. Dışarıdan herkes girebiliyor. Diğer taşeron firmaların çalışanları da girebiliyor” dedi.


Soran ne diyor?


Kendisine telefonla ulaştığımız Mevlüt Soran da hakkındaki iddiaları sorduğumuzda A.B.’yi binaya sokmadığını kabul etti. “Tuvalete dahi sokmuyormuşsunuz. Doğru mu” sorumuz üzerine ise şu yanıtı verdi:


“Benim sözleşmemde bir taşeron firmanın çalışanını alıp burada barındıracağım diye bir şey yok. Binada insanlara rahatsızlık veriyor. Bir idarecinin odasına girip masaya yumruk vurup küfür ederse işletmeci olarak bu tür insanları binanıza sokar mısınız? Ben üzerine yürümedim. Küfretmedim.”


MOBBİNG NEDİR?


Latince kökenli mobbing sözcüğü, yıldırma veya işyerinde psikolojik terör anlamına geliyor. Özellikle hiyerarşik yapılanmış gruplarda gücü elinde bulunduran kişinin ya da grubun, diğerlerine psikolojik yollardan, uzun süreli sistematik baskı uygulamasıdır.


Cumhuriyet


Geri Dön