19 / 04 / 2024

KİPTAŞ'ın ürettiği konut sayısı 62 bine çıkacak

KİPTAŞ'ın ürettiği konut sayısı 62 bine çıkacak

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin iştiraki KİPTAŞ, bugüne kadar yaklaşık 50 bin konut üretirken, yeni açıklananlar ve 1 yıl içinde açıklanacak 1 milyar dolarlık projelerle bu sayıyı 62-63 bine çıkaracak



KİPTAŞ Genel Müdürü İsmet Yıldırım, "Türkiye zor günleri iyi atlatıyor. Biz de son olarak Finanskent'i satışa sunduk. Yeni projeler yolda. Yeni projelerle inşaat sektörünün ve ekonominin ivme kazanmasını sağlayacağız" diyor.
 
Krizde sessiz kalıp yeni proje açıklamayan KİPTAŞ, açıkladığı Finanskent projesi ile sessizliğini bozarken, önümüzdeki 1 yıl içinde de yaklaşık 11 bin konutluk projeleri hayata geçirecek. KİPTAŞ Genel Müdürü İsmet Yıldırım, yeni projeleri önceden belirledikleri bir program dahilinde hayata geçirdiklerini belirterek "Krizin ilk aylarında konuta yönelim yoktu. Yerel seçimler de geliyordu. Yerel seçimlerden 3-4 ay önce, siyasi nezaket icabı yeni proje açıklamayı kestik" diye konuşuyor.
 
Finansçılar buluşuyor

Her projeden önce piyasa koşullarına da baktıklarını söyleyen İsmet Yıldırım, "Krizde piyasayı gözledik, Türkiye zor günlerde önemli kararlar valdı. Bu zor günleri iyi atlattığımızı düşünüyorum. Bunu gördük, yerel seçimleri de geride bıraktık ve yeni projeler için harekete geçtik" dedi.
Yaklaşık 1 ay önce lansmanı yapılan Finanskent projesinde öncelikle finansçıları bir araya getirmeyi istediklerini belirten Yıldırım, şöyle devam etti:

Metro çalışması başlayacak

"Proje güzel bir lokasyonda. Maslak, Levent, Taksim, ikinci köprü, havalimanı hattına yakın. Önümüzdeki 7-8 yıl içinde metro da gelecek. Çalışmalara yakında başlanır. Şu anki fiyatlarla, karı-koca çalışanlar kolayca daire sahibi olabilir. Eyüp'e, Haliç'e yakın. Manzarası iyi, havası iyi. Orman ve baraj gölü manzarası sunuyor. Sosyal ve ekolojik tarafı var. Stresten, trafikten uzak. Sosyal tesisleri var, fiyatlar uygun. 1+1'den 5+1'e kadar seçenek sunuyoruz. Okul da yapılacak. 160 bin TL'den başlayan fiyatlar, maksimum 680 bin TL'ye gidiyor. Maslak'ta bir projede 72 metrekare 1+1'ler 270 bin dolara el değiştiriyor. Bizde 78 metrekare lüks daire 160 bin TL."

Özel araç sahiplerinin Finanskent'e çevreyolundan doğrudan bağlanacağını kaydeden İsmet Yıldırım, kavşak düzenlemesinin sürdüğünü hatırlattı. 846 konutun 300'ünü İMKB, Takasbank ve aracı kurumlara tahsis ettiklerini belirten Yıldırım, bunlara ek olarak 150 tane daha talep aldıklarını ifade etti. Konutların yarıdan fazlasını sattıklarını söyleyen Yıldırım şu ifadeleri kullandı:

Piyasalara destek olacağız

"İnşaat yükseldikçe satış hızlanır. Örnek dairelerde de görüleceği gibi son derece kaliteli işçilik var. Ziyaretçiler oldukça fazla. Projeler hayata geçince Maslak, Levent gibi merkezlere düzenli servis koymayı düşünüyoruz. En önemli özelliklerinden biri de, metro gelecek olması. Bu metro hattı öncelikli. Ümraniye hattından sonra bu hat başlayacak. Bu metro hattı hızlı yürür, 7-8 yıl içinde hayata geçebilir. Bu hat çok büyük yolcu potansiyeline sahip. Kağıthane'yi, Alibeyköy'ü, Eyüp'ü, Gaziosmanpaşa'yı toplayacak. Krizi Türkiye'nin iyi atlattığını, düzelme emareleri başladığını gördük. Biz de inşaat sektörüne ve piyasalara destek olmak adına yeni projelerimizin çalışmasını başlattık."
 
Finanskent'teki kısa katlılarda fiyatlar 680 bin TL'yi buluyor

KİPTAŞ Genel Müdürlüğü'nde 10 yılını 1 Ağustos'ta doldurmaya hazırlanan İsmet Yıldırım, konut piyasalarının sanıldığı kadar olumsuz olmadığını düşünüyor. Yıldırım, "Krizde 8 aydır piyasayı gözlüyorduk. Proje de açıklamadık. Şu an piyasa iyiye gidiyor. Olumsuz yorumlar var, bence biraz da bu olumsuz yorumların etkisi var. Türkiye'de finans kesimi dünyadan daha iyi durumda" diyor. Finanskent projesini 1 ay önce satışa sunduklarını hatırlatan Yıldırım, "Projede 7 yüksek katlı, 7 kısa katlı 14 blok var. Villa tipi kısa katlılarda 7'şerden 35 daire var. Orada fiyatlar 680 bin TL'yi görüyor. Yüksek katlılarda çatı dubleksler olacak. Bunlarda metrekare fiyatı 2400-2700 TL arasında. Şerefiye farkı var" ifadelerini kullanıyor.
 
Harç indirilince 5-6 yıldır bekleyenler tapu için başvurdu

Gayrimenkul piyasalarına, KDV indirimi ve tapu harçlarının aşağı çekilmesinin çok olumlu etki yaptığını bildiren KİPTAŞ Genel Müdürü İsmet Yıldırım, yaşadıkları ilginç durumu da şu ifadelerle dile getirdi: "Bize borcu bittiği halde tapusunu almayanlar, tapu harçların indirilmesi ile bir anda hücum etti. Yığılmalar oldu, talebe yetişemedik. 6-7 yıldır tapusunu almayanar, harç aşağı indi diye yığılmalara neden oldu. Kiptaş'a güvenip yıllarca tapu için başvurmamışlar. 'Daireyi üzerime alırken masraf çıkar, iskan masrafı çıkar, birikmiş emlak vergisi istenir' diye bugüne kadar almamışlar. Bir de alım-satım harcı var. Bu indirim olunca gelip, 'Tapumuzu verin' dediler. Bu dönemde 2000-2500 tapu verdik. Pahalı konutlarda KDV indiği için satıldı. İnşaat sektöründe bu tip şeyler yapmak lazım. Rahmetli Özal zamanında bir yasa çıkmıştı. Konut sektörüne ivme kazandırıldı: Her türlü alım-satımda, iskan harcında arsadan binaya kadar vergiler aşağı çekildi. Yalnız toplu konutları düşünmeyin. Arsanız vardır; mimariden tutun, belediye harcına kadar... 'Param olunca yaparım' dersiniz, muafiyet görünce hemen başlarsınız. Emek harcarsınız, para harcarsınız, harcanan para ile birşeyler alınır, canlılık gelir. İnşaat sektörü canlanır. Hükümet bunu düşünüyordur. Özel bir çalışma yapılıyor mu bilmiyorum ama yapılması gerekir. Maliye'nin sıkı para politikası buna mani olur mu bilmiyorum."

Ali ÖZTÜRK/Hürriyet


Geri Dön