25 / 04 / 2024

Kira artışında ev sahibi ile uzlaşma sağlanabilir!

Kira artışında ev sahibi ile uzlaşma sağlanabilir!

Pandemi döneminde kiralara yapılan zamlar birçok kiracının canını sıkıyor. Peki, kiralara yapılacak zamda ev sahibi ile nasıl uzlaşma sağlanır? İşte detaylar...



Kirada oturan vatandaşlar için kira zam süreçleri genel olarak bahar aylarında başlıyor. Milliyet'ten Duygu Erdoğan'ın haberin göre; kiralarda oturan vatandaşlar pandemi de kira zammına yönelik iyileştirmeleri merak ediyor. Uzmanlar kiracıların herhangi bir hakka sahip olmadığını dile getirse de ev sahibiyle uzlaşmaya gidilebileceğini belirtiyor. 

Pandemi nedeniyle kiralık evlerin fiyatlarındaki artış devam ediyor. Kiralık ev sayısı mevcut talebe yeterli gelmiyor. İstanbul genelinde kira fiyatları son bir yıl içerisinde yüzde 10 ila 15 arasında artış kaydetti.  Bunun nedeni olarak da yeni konut üretiminin düşmesi gösteriliyor. 

EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, konuyla ilgili olarak “Ev kiralarının artışı devam etti, özellikle geçen temmuzdaki kredi kampanyasından sonra azalan stok nedeniyle piyasa daralmaya devam etti. Talepteki büyüme oranı azalsa da arz talepten daha az olduğu için fiyatlar arttı. Üstelik yatırım için ev almak artık cazip olmadığından kiralanan ev miktarı azaldı, arz daraldı, bu da kiralama fiyatlarını yukarı çekti” dedi.

Kira artışında ev sahibi ile uzlaşma sağlanabilir!

Sarıyer lider! 

Endeksa'dan açıklanan verilere göre; İstanbul'da kira fiyatları son bir yılda yüzde 11 arttı. 2019'da başlayan artış pandemi süresi boyunca da devam etti. Endeksacom CEO’su Görkem Öğüt, “Şu an hem kiralık, hem satılık ev arzında bir daralma olduğunu görüyoruz. Pandemi ile birlikte evlerde geçirilen süre arttı ve yeni yaşam koşullarımıza göre ev ihtiyacı arttı, yeni konut üretimi çok yavaşladı. Bunun sonucu olarak konut piyasasında bir daralma gözlemleniyor” şeklinde konuştu. 

Aydın dikkat çekiyor  

Ülke genelinde pandemi nedeniyle ön plana çıkan şehirler bulunuyor. Verilere göre, pandemi ile birlikte yazlık bölgelerdeki kira değerleri bir hayli arttı. Uzaktan çalışmanın etkisi ile yazlık bölgelere göçün arrtığıonı söyleyen Öğüt, “Yazlık bölgeler içinde ise Aydın’daki kira artışı dikkat çekiyor. Aydın’da konut fiyatları diğer yazlık bölgelere göre düşüktü, pandemi sebebi ile artan talep ile birlikte fiyatlar da arttı. Endeksa’nın verilerine göre Aydın’da kiralar son bir yılda yüzde 23 artış gösterdi, ortalama kira ise 1273 lira. Muğla’da konut kiralarında yıllık değer artışı yüzde 14 seviyesinde, ortalama kira 2 bin lira. Antalya’da ise konut kiralarında yıllık değer artışı yüzde 8, ortalama kira 1609 lira” dedi.

Kira artışında ev sahibi ile uzlaşma sağlanabilir!

'‘Ev sahibi ve kiracılar uzlaşabilir"

Kiralık evler dışında mevcut kiralar için ise bahar ve yaz ayları, genellikle yıllık zam oranının belirlendiği zamanlar oluyor. Bu sebepl eev sahipleri ile kiracılar arasında kira artış oranına yönelik görüşmeler gerçekleşiyor. TÜFE’ye göre bu ay yüzde 13 kira zammı tahmin ediliyor. Fakat koronavirüs salgınının oluşturduğu ekonomik daralmanın kiracıları olumsuz etkilediği belirtilirken, ev sahiplerine kiracılarla belli bir dönem uzlaşıya gitmeleri öneriliyor. Bu kapsamda iki taraf için de değerlendirmeler yapan Gayrimenkul Hukuku uzmanlarından Avukat Ali Güvenç Kiraz, şu açıklamalarda bulundu: 

“Kira borcu bir para borcu olduğu için kiracının bu nedenle ‘ben kiramı ödemek istemiyorum’ deme hakkı yok. Kiracı aynı zamanda her yıl TÜFE 12 aylık ortalaması oranında kira artışı yapmak durumunda. Ama eğer pandemi nedeniyle işleri bozulmuş; tamamen salgın sürecinde ekonomik bir sorun yaşıyorsa kira borcunun uyarlanmasını, yani belli bir dönem düşürülmesini mahkeme yoluyla talep etme hakkı var. Diğer bir seçenek ise, kiracı ile mal sahibinin belli bir dönem için uzlaşıya gitmesi olabilir. Örneğin kira sözleşmesine ek protokol yaparak, birkaç ay kira artışı yapılmamasını, ya da kira indirimini karara bağlayabilirler. Burada önemli olan iki taraf da sözlü anlaşma yerine bunu kağıda dökmeliler. İleride çıkacak herhangi bir anlaşmazlığa karşı kendilerini korumuş olurlar.”


Kiralık konut fiyatları en çok hangi illerde arttı?


Geri Dön