19 / 04 / 2024

Kira artışında TÜFE dönemi!

Kira artışında TÜFE dönemi!

Yeni Ekonomi Programı (YEP) kapsamındaki tedbirler arasında yer alan en dikkat çekici kararlardan biri kira artış oranları olmuştu ve kira artış oranlarının artık TÜFE üzerinden yapılması belirtilmişti. 



YEP’te, “Kira artış oranına dair üst sınır, döviz kuru ve emtia fiyatlarındaki gelişmelere duyarlılığı yüksek olan üretici fiyatları yerine tüketici fiyatlarına göre belirlenecektir” ifadesi kullanılmıştı.

Dün ise düzenleme TBMM’ye taşındı. Milliyet'ten Mihat Yurdakul'un haberine göre AK Parti’nin, Finansal İstikrar ve Kalkınma Komitesi Kurulması, yaşlılık aylıkları için 1000 liranın alt sınır belirlenmesi, kira bedellerinde TÜFE’nin artış oranının baz alınması gibi düzenlemeleri de içeren kanun teklifi TBMM Başkanlığına sunuldu.

Kira artışında TÜFE dönemi!

İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa, kira bedellerinde artış oranının TÜFE baz alınarak yapılmasının tüketiciye getirileri olacağını dile getirdi. Aşa, “Mevcut piyasa koşullarında ÜFE’deki artış tüketici için fazla görünüyordu. Elbette sözleşme serbestisi durumuna göre, mal sahibi ve kiracı arasında anlaşılıp ortak bir oran da belirlenebilir. Ancak hukuki boyutta bakıldığında TÜFE üzerinden uygulama yapılacak” dedi. 

Kira artışında TÜFE dönemi!

Coldwell Banker Türkiye Ülke Başkanı Gökhan Taş da TÜFE ile kira oranlarında yapılacak artışın ‘daha adil’ olacağına dikkat çekerken, ancak her yıl başında belli bir üst sınır belirlenip ona göre hareket edilebileceğini söyledi. 

Taş, “Hem kiracı, hem de ev sahibinin kira artış oranlarını önceden net olarak bilmeleri iki tarafın da yararına. Mesela siz ağustos ayında kiranızı artırıyorsunuz. Ama eylül ayında TÜFE daha düşük gelebilir. Yani eylülde kirasını düzenleyenler daha kârlı çıkabilir. Bu nedenle yıllık bir üst sınır belirlenip ona göre en başından hareket edilirse net ve adil bir sistem oturtulmuş olabilir” diye açıklama yaptı. 


TÜFE'ye göre kira artışı için teklif verildi!

Kiracılara 2019'un ilk güzel haberi!


Geri Dön